Keskustelut Metsänhoito Kasvu kiihtyy ja hiilitase paranee

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)
  • Kasvu kiihtyy ja hiilitase paranee

    Uusien inventointitietojen mukaan vuotuinen kasvu on noussut 107 miljoonaan kuutioon.

     

    VMI 12. mukaan puuta on metsämaaksi luetuilla alueilla 120 milj. mottia enemmän kuin viime inventoinnissa (-09-13) , ja kasvu 107 milj.mottia/ v. ( 11. –> 105,5 milj.m³).

    Nyt pitäisi varmaan Luluf-laskelmatkin (vai mitäneolikaan) päivittää uusiksi, koska tilanne on muuttunut.  Hyvin riittää puuta hiilensidontaan vaikka käyttöä vähän lisättäisiinkin.

  • Puuki

    Kun hiilivarasto on kasvanut viime vuosina 120 milj. m³ ja hiilitaselaskelmat on tehty vanhemmilla tiedoilla, niin vaikutus on melkoinen (koska myös kok.kasvu on edelleen lisääntynyt).  Esimerkiksi 10 seur. vuoden tilanne muuttuu .  Kun 120 milj.m³ puuston lisäys lasketaan mukaan, niin oletettu hakkuiden aiheuttama viive hiilivaraston kertymisessä pienenee huomattavasti tai sitä ei tule ollenkaan.

    Tuota kulanssiaatteen mukaisten hakkuiden säätelyä  uudistamisvelvoitteen uudelleen käyttöön otolla kannatan ehdottomasti. Nythän jotkut käyttää uutta metsälakia hyväksi ja jättää sen varjolla uudistamistyöt kokonaan tekemättä vaikka ei olisi mitään edellytyksiä luontaiseen uudistumiseen.

    harrastelija harrastelija

    AJ; ” … Uudet sellutehtaat kai perustetaan alueille joilta on saatavissa riittävästi tasalaatuista raaka-ainetta halvalla, ja tämä yleensä tarkoittanee havumetsiä tai puuplantaaseja, ei sademetsäalueita (?). ”

    Annelilla on kyky ilmaista asia selkeästi ja meikäläisenkin lukutaidolla ymmärrettäväksi 🙂

    Tuosta tulee ensin mieleen Venäjän laajat metsäalueet, mutta osataanko / halutaanko uudistus hoitaa sitten kuntoon? Käykö niinkuin Kanadan metsien?

    Liekö Uruguassa sademetsiä, joita UPM raivaa eucalyptus-plantaaseiksi? Joka tapauksessa eucan kasvatus vaatii co2:a kasvamiseen. Euca hakataan 7-10 vuoden välein, joten kasvu on saman verran kovempaa meidän puihin verrattuna.

    mehtäukko

    Ja kehitysehdotus metsälakiin kohtaan ”epämääräiset uudistajat,harkinnanvarainen kulanssisovellus: historiallinen näyttö uud.velv.toteuttamisesta riittää jatkoon.Muutoin pidätys puukauppatilistä sulkutilille, kunnes työt on järkevästi suoritettu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Täydentäkää tai korjatkaa paremmin tietävät, mutta käsittääkseni Uruguayssä tehdashanketta vastustettiin vesistön pilaantumisen pelossa, ja maankäyttöön liittyviä kiistoja ei siellä ole niin paljon ollut kuin jossain muualla. Alue on suureksi osaksi puutonta aroa. Jos tällaiselle alueelle perustetaan metsiä, kosteusolot paranevat ja myös maatalous voi näin ollen hyötyä, edellyttäen että maata jää paikallisten käyttöön. Uudessa Seelannissa puista koostuvat tuulensuoja-aidat ovat yleisiä.

    En tunne nykyistä Kanadan ja Venäjän metsänhoitokäytäntöä, mutta luulisi että avohakkuiden uudistamiseen kiinnitetään enemmän huomiota nykyisin, kun metsäpinta-alan väheneminen pitää raportoida (ilmastosopimukselle) ja raporttien luotettavuutta myös tarkastetaan.

    Jätkä

    Tuo hiilen lyhytaikainen sidonta puihin tuntuu hätäratkaisulta, koska se ei niissä pysy kuin muutaman vuosikymmenen ajan.

    Metsiä tarvitsemme , mutta eri asian kuin hiilensidonnan takia. Tämä lyhytkiertoinen hiilijuttu on verrattavissa siihen, että päästöjen takia ei ulosta lainkaan näkyviin mitään, vaan teippaa housunpuntit kiinni ja vyön kireälle paskoen housuunsa. Jossain vaiheessa housut tulevat täyteen tai ne repeävät ja tulee kuitenkin ympäristö-ongelma.

    Hiilensidonnan asemasta meidän tulee vähentää hiilen tuottamista, ei syntyisi ongelmia hiilensidonnan takia.

    Planter Planter

    Kaveri kävi Argentiinassa ja ajeli tuhansia kilometrejä puutonta tasaista ja hänen mielestään kuitenkin viljavan näköistä maastoa. Ihmetteli miksei sitä metsitetä. Ongelma lienee vesitaloudessa. Linkin kartan päälle kursorin laittamalla näkee miltä näyttää. Kartan mukaan Uruguay on aron ja sademetsän rajamaastoa. (vihreä pläntti lahden pohjukassa).

    https://www.thinglink.com/scene/847385330288951297

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eukalyptus tarvitsee vettä. Siksi eukaplantaasi ja maanviljelys kilpailevat samoista alueista. Ei niin hyvä paikallisyhteisöjen kannalta.

    Miten niin ei hiili pysy metsässä? Kävin juuri kuukausi sitten Daintreen sademetsässä, ja väittivät sen iäksi jopa 300 miljoonaa vuotta. Ei metsäekosysteemi romahda vanhuuteen. Sen uudistaa joko ihminen tai sitten jokin tuhonaiheuttaja.

    Puuki

    Hiili pysyy metsässä maaperässä ja puissa. Hiilen päästöjä pitää vähentää vähentämällä fossiilista alkuperää olevien tuotteiden valmistusta ja käyttöä. Jos ei oteta huomioon, että mm. korvaamalla niitä puuperäisillä tuotteilla saadaan hiilitasetta parempaan suuntaan, ei laskelmilla ole kunnollista pohjaa.    Sementin ja betonin korvaaminen rakennusteollisuudessa, kovamuovituotteiden korvaaminen hiilikuidulla, jota saadaa ligniinistä, ja muovien korvaaminen pakkausteollisuudessa kierrätettävillä kartonkituotteilla (ja ”puumuovilla”) on niitä parhaita keinoja metsäisillä alueilla.  Siksi koska puu uudistuu hyvin.  Sademetsäalueilla tilanne on erilainen mm. eroosioherkkyyden ja pohjavesien mahdollisen liikakäytön takia.  Siitä lienee kysymys etelänmaiden eucalyptysmetsienkin kohdalla ; pelätään  yksilajisen puuston huiman kasvun syövän vesivarat ja monimuotoisuus ainakin on melko olematonta puuplantaaseilla.

    Jätkä

    Anneli:”-Daintreen sademetsässä, ja väittivät sen iäksi jopa 300 miljoonaa vuotta.”

    Miltä näytti kolmesataa miljoona vuotta vanhat puut? Olivatko ne lehtipuita, vai havu-semmoisia. Eikä yhtään lahoa?

    Maailmassa on Hiiltä justiinsa tasan tarkkaan sama määrä, teit mitä tahansa. Epäilen tuon miljoonia vuosia vanhan metsän hiilensidontakyvyn olevan kuitenkin halvatun pieni vuotta / ha kohden.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sidonta heikkoa sademetsässä juu, mutta ei hiilivarasto myöskään siinä vähene.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)