Keskustelut Metsänhoito Kasvu kiihtyy ja hiilitase paranee

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)
  • Kasvu kiihtyy ja hiilitase paranee

    Uusien inventointitietojen mukaan vuotuinen kasvu on noussut 107 miljoonaan kuutioon.

     

    VMI 12. mukaan puuta on metsämaaksi luetuilla alueilla 120 milj. mottia enemmän kuin viime inventoinnissa (-09-13) , ja kasvu 107 milj.mottia/ v. ( 11. –> 105,5 milj.m³).

    Nyt pitäisi varmaan Luluf-laskelmatkin (vai mitäneolikaan) päivittää uusiksi, koska tilanne on muuttunut.  Hyvin riittää puuta hiilensidontaan vaikka käyttöä vähän lisättäisiinkin.

  • mehtäukko

    Olemme oikealla tiellä, kun annamme kirveen heilua!

    Jostain uutisesta luin, kuinka kunnan vasemmistolainen taantumuksellinen vaatii kunnan metsiin museointia.Pointti on ilmaston pelastaminen!

    Sitä järjen määrää…??

    Gla Gla

    Mtk:n Marko kirjoitteli makasiinissa fiksuja. Valitettavasti kirjoitus oli väärässä paikassa, kun se oli suunnattu niille, joilla tuon peruasian ymmärryksen kanssa on vaikeuksia. Toivottavasti Mtk ei tyydy todistelemaan jäsenistölleen, että ovat oikealla asialla. Pitäisi myös viedä viestiä seinien sisältä ulos.

    No, en kyllä epäile, etteikö viestiä muuallakin kuin omien joukossa kerrottaisi.

     

    Scientist Scientist

    Nin voitaisiin joskus uskoa myös Lukea/Metsäntutkimuslaitosta. Mitä tehdään ns. sektoritutkimuslaitoksilla, jos niin tuloksiin ei uskota. Sen sijaan julkisuutta saa lähinnä Ylen kanssa yhteistyössä toimiva Bios aktivistiryhmä, joka esittää tilanteesta hieman yksipuolista kantaa. Tottakai hiilen sidonta lisääntyy vähäksi aikaa, jos ei hakata ollenkaan tai vähennetään hakkuita. Pitemmän tähtäimen tilanne kuitenkin ratkaisee.

    Ja sitten ei muiteta, että Suomen metsäpinta-ala on vain 0,6% maailman metsistä. Ratkaisevaa on mitä tapahtuu Venäjällä, Kanadassa ja Brasiliassa (metsäpinta-ala yli 40% maailman metsistä).

    Puuki

    Tutkimuksen mukaan , jos Suomessa vähennetään hakkuita, niin 80 % siitä korvautuu muualla tehdyillä hakkuilla, alueilla joissa ei metsänhoito eikä varsinkaan metsän uudistuminen ole samalla tasolla kuin täällä.

    Metsittäminen puuttomissa tai lähes puuttomissa maissa mm. Afrikassa vaikuttaisi paljon hiilen kerryttämiseen.  EU:n alueen co2-päästöt taisi olla yhteensä  ~ vähän toistakymmentä%:a koko maailman päästöistä.

    VMI:t  antaa melko luotettavan kokonaiskuvan Suomen metsistä. Se kattaa laajasti koko Suomen ja niitä on tehty jo vuosikymmenten ajan asiantuntijoiden toimesta.

    Uusiksi menisi nekin julkaistut mielipiteet & lausunnot siitä kuinka metsän hiilensidonta vähentyy, jos metsien hakkuita ei pysäytetä täällä nykyiselle tasolle. Siis jos nämä bioaktivistit ym. käyttäisi päivitettyä metsävaratietoa eikä vanhaa ja usein vain sitä  omaa mututuntumaansa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lopputulosta (globaalin hiilivaraston muutosta) on erittäin vaikea ennustaa erilaisten paikallisten ja ajallisten mittakaavojen vuoksi. Itse lisäisin hakkuita suuremmassa mittakaavassa Venäjällä ja Kanadassa.

    Liikkumavaramme hakkuiden suhteen riippuu siitä pystymmekö lisäämään metsien kasvua, kun EU asettaa meille ensi vuonna hiilinielun minimitason.

    Scientist Scientist

    Samaa mieltä Venäjästä ja Kanadasta. Laajat metsittämisohjelmat ovat ok, mutta olen nähnyt myös usein epäonnistumisia tai huonoja tuloksia (Islanti, Turkki Ankaran seutu jne).

    Missä yhteydessä ja minkä direktiivin seurauksena EU asettaa nielun tason ja kuka siellä EU:ssa ? En ole seurannut tarkkaan tätä.

    Jätkä

    Kuinka tuokin asia voidaan käsittää niin erillälailla? On päivänselvää, että kun metsä / puut kasvavat, niin niihin sitoutuu hiiltä. Mutta jopa Jeessi ja EDIT käsittävät sen verran, että muutaman vuoden kuluttua jo osa niistä puista kuolee. Sen jälkeen ne luovuttavat kaiken niihin sitoutuneen hiilen luontoon. eikä tarvitse mennä kuin parisataa vuotta, niin kaikki alkuavaiheessa olevat puut ovat tehneet saman tempun.

    Ei metsä ole mikään autuaaksi tekevä maailmanpelastaja. Vain se, että kaikki puu hakataan ja haudataan niin syvälle ja peitetään niin hyvin, että ne eivät sieltä pääse vaikuttamaan ympäristöömme. Ydinvoimaloiden jäte on aivan vaaratonta verrattuna metsiin lahoavaan puuhun.

    Ja nuo Viherpipertäjät mouruavat lahopuuta lisää! Jo on aikoihin eletty.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

     

    Kyllä minäkin Jätkä olen sitä mieltä että meidän harvennus- ja /taimikonhoitorästit on hoidettava pois. Puuta ei kannata haudata maahan, vaan korvataan puutuotteilla fossiilisia tuotteita. Lahopuuta metsiin vain sen verran, että siitä riippuvaiset eliölajit eivät vähene.

    Hiilinielun vähimmäistaso tulee EU:n ilmastopolitiikasta. Asiasta väännetään varmasti ensi vuonna hartaasti. Asia herättää Suomessa intohimoja, mutta kannattanee pitää pää kylmänä, koska jos Suomi tekee tästä kysymyksestä ns. kansallisen edun kysymyksen, maamme neuvotteluasema muissa kysymyksissä voi heiketä.

    Hiilinieluista on MT:ssä mielipideosastolla hyvä tiivistelmä otsikolla ”Metsä hiipuu nielusta päästölähteeksi”.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkoitin Jätkä lopputuloksella sitä että ei voida tarkalleen ennustaa, mihin maihin Suomen tekemättä jättämien hakkuiden kysyntä kohdistuisi. Uudet sellutehtaat kai perustetaan alueille joilta on saatavissa riittävästi tasalaatuista raaka-ainetta halvalla, ja tämä yleensä tarkoittanee havumetsiä tai puuplantaaseja, ei sademetsäalueita (?).

    mehtäukko

    Uutisten mukaan valtiovalta aikoo lisätä metsälö-alaa turpeen nostonsa lopettaneiden alojen ja heittopeltojen metsittämisellä. Suunta on oikea.

    Palauttaa pitäisi kulanssi-aatteella parturoitujen hakkuu-alojen uudistamisvelvoite seuraavasta vuodesta alkaen sanktioimalla laiminlyönnit.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)