Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarve Tapion ohjeistukselle tulee siis suoraan metsälaista ja asetuksesta. Ei ole Tapion rooli alkaa laittaa noita paremmuusjärjestykseen. Metsänomistajalla itsellään pitää olla sen verran kykyä ja halua, että ottaa itse selvää omista tavoitteistaan.

    Jovain Jovain

    Vielä 60 luvun kokemuksella voi hyvin todeta, että siihen aikaan ei ollut mitään jakoa jatkuvaan tai jaksolliseen. Molempia kuitenkin tehtiin ja sopivat hyvin samaan metsään. Siihen aikaan ei myöskään mallien eriyttämisestä ollut mitään tietoa. Ja tuskin metsänhoidolla eriyttämiseen oli vaikutusta, sillä samoja metsänhoidon toimenpiteitä tehtiin silloin, kuin tehdään tänäkin päivänä.

    Eriyttäminen on tullut sen jälkeeen. Siihen aikaan elettiin tiukkoja metsänhoidon vuosikymmeniä ja jo 70 luvulta käytiin tiukkaa vastakkainasettelua metsänhoidosta. Ettei vaan ole kiistojen seurausta,  saatiin metsänhoidon eriyttäminen aikaiseksi. Voi sanoa näin jälkeen päin, Suomalaisesta metsänhoidosta on moneksi. Olisi voinut mennä vähemmin vaurioin ja oliko alunperin tarkoitus edes ryhtyä näin massiivisiin toimenpiteisiin.

    Tolopainen Tolopainen

    Vielä 60-luvulla rauhoitettiin metsiä liiallisen hakkuun takia.

    Reima Ranta

    Jo runsas kaksikymmentä vuotta sitten jo käytiin vääntö siitä, onko metsänomistajan taloudellinen tavoite suurin kestävä hakkuumäärä vai nettonykyarvo. Minullakin on siitä vielä tallessa suorastaan hauskoja lehtikirjoituksia. Niihin saakka Tapiossa tavoite oli ollut ensin mainittu. Niin ei enää ole, mikä tekee varmojen vastausten antamisen ongelmalliseksi.

    Täällä sitä keskustelua käydään edelleen, eikä suuri osa keskustelijoista käsitä edes sitä, mistä itse asiassa keskustellaan.

    Timppa: ” Minä en osaa laskea sitä NNA:ta, …” Voin lohduttaa sinua Timppa – en minäkään. Rakentaa laskenta, joka valtavan määrän erilaisia lähtöarvoja syöttämällä antaisi tulokseksi optimaalisen kieroajan ( 50 vuotta vai ääretön) ja metsänkäsittelyt tästä tulevaisuuteen on metsänomistajalle aivan  liian monimutkainen optimointitehtävä. Eikä se tarkoita sitä, etteikö ratkaisevia perusasioita voi menetelmällä laskemalla itse selvittä. Esim. sitä, kuinka paljon persnettoa on syntynyt metsänuudistamisesta, ennen kuin tuloja alkaa syntyä jne. Optimointitehtävä vaatii huippuosaamista ja tietysti riittävän ekologisen perustan ja mittaamattoman työmäärän.

    Timppa sanoo, että ei ole tehnyt konkurssia puumäärää tavoitellessa. Minä olisin tehnyt puumäärää tavoitellessa tai metsät olisi pitänyt jättää ostamatta. Koron (jopa yli 10%) huomioimatta jättäminen olisi johtanut vääjäämättä konkurssiin, siksi lähtökohta on pitänyt ehdottomasti olla taloudellisessa mielessä ainut oikea eli nettonykyarvo. Jos saa metsän lahjaksi, niin pitää tietysti olla taloudellisesti aika tumpelo, jos hävittää saamansa varallisuuden.

    mehtäukko

    No nythän tämä alkaa aueta.

    On tietenkin päivän selvää, ettei hyvällä onnella kannata pelata luontoon päin.Metsän kasvatus vaatii asoiden ymmärtämisen puuntuotannon kaikissa vaiheissa. Lasku-oppi on tärkeä vertailtaessa eri sijoitusvaihto-ehtoja keskenään. Mutta kun valinta on tehty, tarpeellisen tehokkaat oikeat toimet ratkaisevat pelin.

    tamperelainen tamperelainen

    Rahastot ostaa jo 40% kaikista metsähehtaareista

    https://yle.fi/uutiset/3-11533387

    Hannu Liljeroos Hannu Liljeroos

    Tarkastin tuon maanmittauslaitokselta saadun tiedon. Se on ok. Seurannassani rahastojen ostot ovat tammi-kesäkuun aikana tänä vuonna olleet:

    FIM Metsä 1035 hehtaaria

    OP metsänomistajarahasto 2000 hehtaaria

    Silvestica Green Forest Finland 3912 hehtaaria

    UB rahastot 2460 hehtaaria

    Lisäksi kesäkuulla UB Nordic Forest Fund I myytiin eurooppalaiselle vakuutusalan konsernille (18 000 hehtaaria)

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Lukematta ketjua ei tarvitse ymmärtää muutakuin, että taloudessa numero Uuno on valtionlainojen korko. Kaikki mikä on nyt yli 0% on  voittoa. Tässäkään ei ole mitään hämmästeltävää.

    Parhaimpia metsänomistajia ovat he, jotka ovat ulkoistaneet kaiken metsänhoidon. Kokemusteni mukaan itsetehdyistä taimkikonhoidoista 95% on tehty huonosti mutta luulo ja asenne on, että ne ovat priimaa.

    Panu Panu

    Korona-pandemia on ilmeisesti vaan lisännyt metsärahastojen suosiota, ihmiset kokevat ne turvallisiksi sijoituksiksi.

    Kumikettu

    Raivoojalle että ammattilaistenkin edustajien jäljiltä on joskus käsittämättömän huonoa taimikkoa, joten tässäkin kohtaa yleistäminen on väärin.

Esillä 10 vastausta, 531 - 540 (kaikkiaan 544)