Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • A.Jalkanen

    Aika osuva vertaus tämä varasto ja sen kiertonopeus siinäkin mielessä että yleensä iso varasto kasvaa enemmän puuta kuin pieni varasto. Samasta syystä suuret lisähakkuut pienentävät hiilinielua. No nyt se keskustelu on hetkeksi laantunut.

    Minä miellän suojuspuuhakkuun ikään kuin tiheäksi siemenpuustoksi joka on jaksollisen mallin menetelmä. Suojuspuut poistetaan kun taimisto on riittävän kehittynyt. Nykyään sitä ei kovin paljon tehdä eikä varsinkaan kuusella. Tilalle on tullut mätästys heinän torjuntaan ja paakkutaimi luonnonsiemenen tilalle. Suojuspuustoa voisi edelleen ajatella hallanaran paikan uudistamisen avuksi. Vertaus on kyllä sikäli tässäkin osuva että kaikki isot puut imevät taimilta kasvuvoimaa.

    Tolopainen

    Kun katsoo noita heinittyneitä ja horsmaa kasvavia hakkuuaukkoja, uudistaminen on mennyt todella vaikeaksi. Lisäksi kesän pitkät kuivat jaksot tuhoavat taimia. Ei tämä hyvältä näytä. Typpilaskeuma on lisänyt rehevöitymistä ja maitohorsma, jota ei aiemmin metsissä ollut on levinnut kaikkialle.

    Aivan turha puhua hiilinieluista kun hiilitase on aivan järjettömissä lukemissa. Länsimainen hyvinvointi perustuu fossiiliseen energiaan. Päästöjä täällä on tietenkin voitu näenmäisesti vähentää, kun maailman teollisuustuotannosta kolmannes on nykyisin Kiinassa.

    Gla

    RR: ”Minun on pitänyt olla metsien taloudesta ja sen tutkimuksesta kiinnostunut.  En olisi mitenkään muuten voinut harrastuksena, ilman omia pääomia, runsaassa kymmenessä vuodessa kasvattaa itselleni velatonta nelinumeroista metsätilaa. MHY:n sen aikaisella taloudellisella tietotaidolla se ei olisi ollut mitenkään mahdollista, koska he tavoittelivat Tapion suositusten mukaan aivan jotkin muuta, kuin taloudellista tulosta.”

    Olethan sanonut hankkineesi tilat siirtymäajan verotukseen liittyneen mahdollisuuden turvin ja että enää vastaava ei onnistuisi. Tuostakin on jo aikaa, joten turha menneitä on muistella.

    Sinänsä konsulttiin tukeutumisen kaipuuta ydinliiketoiminnan keskeisissä päätöksissä en tajua. Mikä muu firma valittaa, ettei konsultin osaaminen riitä yrityksen pyörittämiseen? Kaatuiko Nokia siihen, että se sai konsultilta ohjeen tehdä androideja (vai mikä se sen aikainen vanhentunut käyttöjärjestelmä olikaan) jatkossakin.

    Visakallo

    A.Jalkanen: ”Minä miellän suojuspuuhakkuun ikään kuin tiheäksi siemenpuustoksi joka on jaksollisen mallin menetelmä. Suojuspuut poistetaan kun taimisto on riittävän kehittynyt. Nykyään sitä ei kovin paljon tehdä eikä varsinkaan kuusella.”

    Vanhan metsälain aikaan käytettiin termejä keinollinen uudistaminen ja luontainen uudistaminen. Silloinhan ei vaihtoehtoina ollut jaksollista ja jatkuvaa kasvatusta. Suojuspuuhakkuu oli käytännössä luontaista uudistamista kuuselle. Se sisälsi kaksi hakkuuta n. 10 vuoden välein. Nyt jatkuvan kasvatuksen aikakautena kysymys on käytännössä samasta asiasta. Jatkuvan kasvatuksen lopputulos kun on muilla kuin männyn maapohjilla lähes aina kuusikko. Suojuspuu- ja siemenpuuhakkuita suosittiin pinta-alaveron aikaan, koska silloin ei uudistamiskuluja saanut suoraan verotuksessa vähennettyä. Silloin oli käytössä taimikkovähennys, jonka sai, kun taimikko katsottiin vakiintuneeksi. Tänä päivänä on aivan järjetöntä yrittää säästää metsän uudistamiskuluissa, koska ne ovat suoraan vähennyskelpoisia.

    A.Jalkanen

    Minäkin muistan vanhan metsälain. Hyvä kun siitä päästiin.

    Enpä ole tullut ajatelleeksi mutta kyllä Visakallo on oikeilla jäljillä. Suojuspuuhakkuu kyllä tosiaan saattaa muistuttaa jk-hakkuuta tai toisin päin, kun molempien tavoite on sama eli luontainen taimettuminen. Puuston koko- ja ikärakenne kuitenkin olisi todennäköisesti  jk-metsässä vaihtelevampi. Sen sijaan puulajisekoitus auttanee molemmissa taimettumista joten se on jälleen yhteinen piirre.

    Visakallo

    Biologia vain tekee sen, että käytännössä vain kuusi taimettuu  muilla kuin männyn mailla, vaikka pystyssä olisi vaikka mitä puita. Näinhän oli myös suojuspuumetsissä. Aika vähän niihin kuusia jätettiin, koska ne eivät pysyneet pystyssä. Mäntyjä pyrittiin jättämään eniten ja koivuja toki myös. Uudistuminen saattoi jotenkin onnistuakin, jos kuusentaimia oli riittävän paljon jo ennen ensinmäistä hakkuuta. Hakkuun jälkeen taimettuminen oli lähes olematonta.

    A.Jalkanen

    Näin on näreet, kuusia syntyy reheville maille ja mäntyä karuille maille. Lehtipuut kituvat jos aukkovaihe jää pois.

    Luonnostaan harvahko turvemaa voi olla poikkeus: sinne ilmeisesti saadaan usein hieskoivua. Metsälehden Soinen savotta – tiedeliite on erittäin onnistunut tiivistelmä muun muassa havainnollistaessaan peitteisen mallin mahdollisuuksista turvemailla.

    Puuki

    Siemenpuiden käyttö on vieläkin ihan perusteltavissa karuilla mä-mailla. Kiertoaika on yli 100 vuotta, niin ei kannata juuri viljelyä tehdä , kun maisema taimettuu hyvin luontaisestikin. Samoin tietyillä turvemailla luontainen uudistaminen on helpoin ja kustannustehokkain tapa, koska puun kasvu ei yleensä ole samaa luokka kuin kangasmailla. Karukkokankailla varsinkaan kun ei tarvi edes maanmuokkausta tehdä. Miksi käyttää ylimääräisiä paukkuja liikaa siellä, kun ilmankin selviää.  Lisäksi pohjoisessa männyllä ei siemensiirroista ole hyötyä vaan usein päin vastoin,  talven kestävyys voi kärsiä siitä.

    oksapuu

    Voi voi, voihan noita vanhoja muistella…

    Pintaala veron aikaan metsäkulassit hakkasi pää märkänä rahaleimikoita aukoksi, enempikin olisi hakattu jos vaan olisi lupa saatu…

    Tukkileimikon aukkohakkuussa taisi 50€ tukkimotille olla tiukassa. Nyt sitten rahaleimikot on myyty ja pitää harvennuksilla kituutella…

    Jovain

    Pärjääkö tavan metsänomistaja Tornatorille metsän ostossa. Tuskimpa, eiköhän tehdashinta, joka vastaa tuontipuun hintaa, ole yhtiön puunhankinnalle kovaa valuuttaa kotimaassa. Yhtiö tekee sen vielä monopoliasemassa. Kyllä siinä metsänomistaja on jäänyt nuolemaan näppejään. Ja jos yhtiö tekee sen vielä omasta metsästään, eiköhän siinä ole perustetta riittävästi.

Esillä 10 vastausta, 441 - 450 (kaikkiaan 544)