Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • Rane

    Uuno kaatoi ihan saman lailla United Bankersinkin metsää kuin muitakin.Melkein kaikki ”jatkuvan kasvatuksen” asentoon hakatut kuviot meni nyt siemenpuuasentoon.Nyt alkaa taimettua.Luonto opettaa tahvosillekin miten metsä uudistuu.

    Visakallo Visakallo

    Haballe voin kertoa, että suojuspuuhakkuuta käytettiin vanhan metsälain aikana. Siinä jätetiin 200-300 puuta hehtaarille suojaamaan jo syntynyttä kuusentaimikkoa heinittymiseltä, ja toivottiin tietenkin myös uuttakin taimikkoa syntyväksi. Itselläni oli myös muutama sellainen kohde. Kyllähän ne hyvin epävarmoja, työläitä ja kalliita olivat, ja aika usein piti kaataa ne loputkin puut ja perustaa istuttamalla kokonaan uusi taimikko. Eihän nykyisessä jatkuvassa kasvatuksessa ole mitään uutta ja ihmeellistä. Keksittiin metsän pilaamiselle vain kivalta kuulostavia nimiä.

    jees h-valta

    Metsän jatkuva pilaaminen voisikin olla ihan oikeellinen ja mukava termi tuolle nk. jatkuvalle kasvatukselle.

    ate

    Kyllä tuo ”minkä irti saa” hakkaaminen näyttää onnistuvan ihan kaikilta omistajaryhmiltä, olipa kyseessä yksityinen, rahasto, yhtiö tahi metsähallitus. Muutama päivä sitten tälläkin palstalla vilahti uutinen metsätilojen kaupoista ja siitä, että Pohjois-Karjalassa julkiseen myyntiin tulevien metsätilojen määrä on pudonnut 50% Syyksi arvioidaan, että Tornator ostaa alueella paljon tiloja suoralla kaupalla maanomistajilta.

    Paikan päällä asuvilta olen kuullut, että lähes kaikenlaiset metsätilat ovat kelvanneet, eivätkä vain sellaiset, joissa on runsaasti hakkuumahdollisuuksia. Muutamia tapauksia on ollut, joissa tarjouskilpailussa ”Torna” on tarjonnut selvästi kovempia hintoja, kuin muut ostattelijat. On siis selvästi käännetty kurssia ja ryhdytty hankkimaan teollisuudelle ”omia metsiä” tulevaisuutta silmällä pitäen.

    Kun hinnatkin kuuluvat olevan ”kohdallaan”, niin mietityttää mikä on se strategia, jota tässä toteutetaan? Tuetaanko omaa puun hankintaa ja sen hinnan muodostusta omilla varannoilla? Odotetaanko metsistä olevan saatavissa tulevaisuudessa vielä jotakin muutakin rahan arvoista kuin puu raaka-ainetta? Mihin hinnoittelu perustuu, vai onko muiden arvioissa systemaattinen virhe?

    Metät kunnossa!

    Atelta hyvää pohdintaa. Hakattukin pinta-ala mahdollistaa kuidun hakkaamisen usein jo lähivuosina. Jos laskelmat mahdollistavat kotimaan hakkuista tuontikuidun hinnan alkaa vakiintuneella taimikollakin olla käypää arvoa huomattavasti korkeampi laskenta-arvo. Siinä jää tavallinen lisämaan ostaja helposti ilman uutta metsätilaa…

    Kurki Kurki

    En olisi mitenkään muuten voinut harrastuksena, ilman omia pääomia, runsaassa kymmenessä vuodessa kasvattaa itselleni velatonta nelinumeroista metsätilaa.

    Takoittaako tuo nelinumeroinen metsätilan pinta-alaa vai arvoa?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pinta-alaa!

    Katso Metsälehden juttu otsikolla Sata suurinta omistaa yli 170000 hehtaaria.

    Visakallo Visakallo

    Vielä noista 80-90-luvuilla meillä tehdyistä suojuspuuhakkuista, joita nyt hehkutettaisiin jatkuvan kasvatuksen nimellä. Niiden vaikutus on jatkunut yli 30 vuoden päähän. Paitsi, että ne ovat olleet hyvin työläitä ja kalliita hoitaa, ne ovat olleet erittäin hitaita kasvamaan. Kun vertailukohteina ovat samoilla maapohjilla samaan aikaan istuttamalla perustetut alueet, ero on hätkähdyttävä. Istutettuihin kuusikoihin on nyt tehty jo tukkia tuottanut 2. harvennus, ja koivikoihin kolme harvennusta, ja ne ovat nyt jo loppukasvatusasennossa. Vastaavasti suojuspuualueisiin on nyt tehty vasta ensiharvennus. Kun tähän vielä lisätään suojuspuualueisiin tehdyt kaksi taimikkoa varjellutta huonompihintaista hakkuutta, en voi rahamielessä suositella kenellekään jakuvaa kasvatus MT- ja sitä rehevimmillä maapohjilla, sillä se on siellä erittäin kallis ja huonosti tuottava metsänhoitotapa.

    MaalaisSeppo

    Jotkut matkivat teollisuudesta tuttua tapaa pitää varaston kokoa mahdollisimman pienenä, jollon siihen sitoutuu vähän pääomaa. Teollisuudessa mittarina käytetään varaston kiertonopeutta.

    Metsäpuolella varaston koko pysyy pienenä, kun pidetään puuston määrä pienenä. Mutta mikä on varaston kiertonopeus? Jatkuvassa ja jaksollisessa varastorakennuksen koko (maapohja) on sama eli siinä tasapeli. Käsitykseni mukaan ainakin rehevämmillä maapohjilla varaston kiertonopeus on jaksollisessa nopeampi kuin jatkuvassa. Varastoon tulee ja lähtee enemmän puuta kuin jatkuvassa. Myös hinta on parempi.

    Teollisuuteen tilannetta voisi verrata niin, että on yrityksiä, jotka myyvät tuotteensa noutovaraston kautta. Yritys A on järjestänyt homman niin, että nouto käy sutjakkaasti, jollon asiakaskin maksaa tuotteesta hieman enemmän. Myös varastosta voi ostaa suurempia tavaramääriä kerralla. Uritys B ajattelee menestyvänsä, kun pitää varaston tavaramäärän pienenä. Tämä onnistuu, kun varaston tavarat ovat sekaisin ja vaikeasti noudettavissa, mikä laskee hintaa sekä varastoon jäävien tavaroiden vaurioita. Kumpikohan menestyy?

    Puuki

    Puupääoman pitäminen pienenä on jk:ssa tapa jonka lasketaan tuottavan paremman %:aalisen tuoton pääomalle.  Kun tehdään vertailulaskelma NNA-menetelmällä jk:n ja tasaikäisen kasvatuksen välillä, niin pitää ottaa huomioon myös jk:n metsän pääomakulu eli se varasto joka pitää jättää jotta seuraava yläharvennus/harsinta olisi mahdollista.  Se kantoraha jää ”kiinni” metsään ja jää yleensä huomioimatta .  Samoin unohtuu päätehakkuutulojen koko ero vuonna 0 .   Lasketaan vain paljaan maan arvoa ; saadaanko se positiiviseksi vai jääkö negatiiviseksi jolloin kasvatusketju ei ole kannattava valitulla korkokannalla ja muilla oletusarvoilla laskettuna.  Korkoakorolle laskeminen on realistisempi tapa kuin NNA-laskenta koska silloin otetaan huomioon ko. kuvion todellinen tilanne : Paljonko saadaan leimikolta kantorahaa ja mikä on  mh-tapojen ero lähtötilanteessa.     Joskus ollut juttua, että edellisen puusukupolven tulot ja menot kuuluu laskea sille kiertoajalle mutta kuka niin alkaisi laskea leimikkoa myytäessä ja miksi ? Ei se yleensä olisi edes mahdollista eikä siinä olisi muutenkaan mitään järkeä.

    Rehevän maan jk :n kannattavuuteen  vaikuttaa oleellisesti se  millainen alikasvos jää tähteelle hakkuun jälkeen ja minkälaisen puuston alla se on kasvanut.  Ei niinkään se mitä laskukone näyttää lopputulokseksi NNA-laskennan jälkeen teoriassa.

    Rahastojen ja muiden omistajien käyttämistä hakkuutavoista ei taida olla tehtyä tutkimusta olemassa.  Uusi metsälaki antaa mahdollisuuden hakata harvaksi , hakata nuortametsää aukoksi ja myös hyväksikäyttää pitkää uuden metsän aikaansaamisvaatimusta , jo niin halutaan tehdä.  Lopulta käy helposti niin , että kulut kasvaa ja metsä muuttuu luultavasti heikkotuottoisemmaksi .

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 544)