Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • Reima Ranta

    Ei nämä mitään uskonasioita ole. Kukin saa uskoa vaikka joulupukkiin, jos niin haluaa.

    En edusta tai kannata mitään kasvatusmenetelmää. Minua kiinnostaa vain ja ainoastaan se, kuinka asiat talouden näkökulmasta matemaattisesti tarkasteltuna ovat ja mitkä tekijät tulokseen vaikuttavat ja millä herkkyydellä. Eikä siihen todellakaan  tarvita mitään sinun em. pähkäilyjä tai arveluja.

    A.Jalkanen

    Herkkyysanalyysillä voi tutkia, miten paljon loppupäätelmä muuttuu, jos muutetaan yhtä alkuoletusta kerrallaan. Tulos voi olla herkkä esimerkiksi oletukselle korosta, puun hinnoista, puun kasvusta, metsän uudistumisesta tai metsätuhoista. Vähemmän sille, tehdäänkö viimeinen harvennus ylhäältä vai alhaalta.

    Puuki

    RR: No kerro sitten mikä oli vain arvailua ja pähkäilyä ja meni pieleen siinä esimerkissä kannattavuuden laskennassa ?   NNA:n laskenta perustuu arvioihin ja oletuksiin tulevaisuuden kehityksestä mm. puun hinnan suhteen.   Samoja arvoja käytin puun hinnoissa, taimien hinnoissa  ja työn hinnoissa kuin yleisesti käytetään NNA-laskelmissa.Korkokin oli realistinen.   Erona arvometsän esimerkkeihin saattoi olla parempi kokonaiskasvu (jalostetut taimet , maanparannus ym.) ja 2-harv. tekeminen yläharvennuksena alaharvennuksen sijaan.

    Reima Ranta

    Kaikki ylimääräiset pähkäilyt kertovat asenteellisuudesta eli halusta vääntää totuutta suuntaan tai toiseen.

    Lapset toimivat niin, että vähät välittävät siitä, mitä valinnoista mahdollisesti seuraa. Aikuiset eivät niin tee siitkään huolimatta, että kukaan emme voi tietää tulevaisuutta.

    MJO

    RR:

    Puuki: ” JK:ssa uudistuskuluja vastaa pystyyn jätetyn puutavaran arvo.

    Mihin ihmeeseen Puuki tarvitsee tällaisia pähkäilyjä NNA:ssa. 

    Totta helvetissä ne pitää ottaa huomioon. Ne on poissa muista tuotoista esim. osakkeet, ML osuustili yms..  Lisäksi ne lahoaa maahan, seuraavan syysmyrskyn seurauksesta. Jolloin istutuskulut tuleekin maksuun ja pikkaisen korkeampina hoitokuluina.

    Maailmassa ei ole laboratorio olosuhteet reimaseni.

    Laskenta voidaan tietysti tehdä mistä metsän kasvuvaiheesta tahansa.

    Ei todellakaan voida, jos käytetään korkoa korolle laskentaa.

    Gla

    Lähtöarvojen määrittely on vaikein asia ja olisi erikoista, ellei siitä syntyisi keskustelua. Laskenta on helpointa tässä kokonaisuudessa.

    Juurihan Jyväskylän yliopisto päätyi omissa laskennoissaan siihen, että vaikka talous pidetään ykkösenä, 75% pitäisi käsitellä jatkuvana. Valitettavasti ainakaan minulla ei ole edellytyksiä arvioida, oliko mallinnukset realistisia. Veikkaan, ettei ollut.

    Metsuri motokuski

    Eikös siinä laskennassa ollut myös huomioitu hiilensidonta ja jne. Minusta jyväskylän ylopiston laskenta oli aika laajapohjainen eikä ollut pelkästään metsän tuottoon riipuvainen.

    Se pitääkö metsänomistajan edes huomioida laskennassa hiilesidonta ja muut ilmastotekijät niin eipä kai jos niistä ei korvausta saa. Mutta ei kai metsänhoito saisi olla myöskään päästölähde ja ilmastoa haittaava teko eikä myöskään merkittävästi luontoa tuhoavaa toimintaa.

    Jovain

    Tottahan tieteellisessä analyysissä laskelmia tarvitaan, mutta on paljon asioita, jotka ratkeavat muutenkin. Asiatieto riittää ja eihän tavan metsänomistaja laskelmista mitään ymmärrä. Tuskin kaipaa laskemia minkälainen metsänhoito kannattaa ja mikä ei.

    Ainakin omassa toiminnassani metsä menee laskelmien edellä. Tehdään sitä mikä on ajankohtaista, yhdessä kohtaa jk:ta ja toisessa kohtaa jaksollista.

    A.Jalkanen

    Käsittääkseni JY:n simulaatiomalli maksimoi monitavoitteisesti eli puukauppatulo oli vain yksi tavoite muiden joukossa, ja tavoitteena oli että kaikkien saatujen hyötyjen yhteen laskettu määrä oli mahdollisimman suuri. Silloin vaikkapa mustikan sadon arvo on samalla viivalla kuin puukauppatulo. Ehkä laskelman näkökulma oli yhteiskunnallinen?

    Kullakin metsänomistajalla on omanlaisensa hyötyfunktio. Tämä keskustelu osoittaa, että toiset luulevat saavansa jaksollisella mallilla paremmat puukauppatulot ja toiset jatkuvalla mallilla. Kun mukaan otetaan riski, että ennustettu kehitys ei toteudu tai otetaan mukaan muita tavoitteita, kuvio monimutkaistuu. Veikkaan, että uudistamisen suurempi varmuus on yksi painava syy jaksollisen mallin suosioon.

    Metsuri motokuski

    Näinhän se on. Harva metsänomistaja arvottaa marjasadolle minkäänlaista arvoa.

Esillä 10 vastausta, 381 - 390 (kaikkiaan 544)