Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • Visakallo

    Tolopainen: ”Keväällä istutetuista kuusentaimista 20-30% on kuivunut, joutuu täydentämään.”

    Mikä maalaji? Miten muokattu? Minkä kokoiset taimet? Kuka istutti, ja mihin syvyyteen?

    Näätä

    Puuki, en tietääkseni ole tässä ketjussa väittänyt mitään niin tasaikäisen metsänhoidon tai jatkuvan kasvatuksen erinomaisuudesta. Siinä teet mielestäni virheen, että näet jatkuvassa kasvatuksessa kasvamaan jätetyt puut kustannuksina. NNA-laskenta ei näe näitä kuluina vaan diskonttaa tulojen (ja menojen) suuruudet nykyhetkeen.

    Mutta sitä olen yrittänyt tuoda esille, että rahalla on aina vaihtoehtoiskustannus ja että jokainen investointi on järkevää arvioida erikseen.

     

    A.Jalkanen

    Kantorahat 2 miljardia/metsien arvo 60 miljardia = 3 %. Tolopaisen luvuilla eli 20 milj. ha ja 3000 euroa/ha.

    Uudistamisessa on pari huomioitavaa asiaa: ensiksi kuinka paljon juuri tässä paikassa (ilmasto, ravinteisuus) kannattaa sijoittaa uudistamiseen, ja toiseksi aikajänne, eli tuleeko homma kerralla valmiiksi. Taimituhot saattavat vähän sotkea suunnitelmaa, mutta periaatteessa näin. Jatkuva kasvattaja tarvitsee lehmän hermot, kun odottaa taimien syntymistä. Sopii yksille mutta ei kaikille.

    Jatkuvaan metsään jätetyt puut ovat sijoitus samaan tapaan kuin uudistamiskulut.

    Tolopainen

    Aj hallitsee matikan. Niin Visakallo ei ole maa-analyysiä, mutta näyttää, että savikkoisessa mättäässä on taimet kuukahtaneet. Taimet oli vähän sekakaloja, isoja ja pieniä. Rouva ojensi taimet ja itse poljin maahan juuri oikeaan syvyyteen.

    Ola_Pallonivel

    Selvästi on erilainen tapa ajatella, jos metsä sijaitsee etelässä tai lapissa. Jos etelässä on päätehakkuu 60v ikäisenä, saattaa se lapissa olla 120v ikäisenä. Lisäksi lapissa on hirvet ja porot riesana, ne syö paikoitellen kaikki kuusta lukuunottamatta.

    Itse rinnastan metsän hoidon yritystoimintaan. Osa tuloista sijoitetaan yritykseen. Eli kun tehdään aukko, niin osa siitä tulosta investoidaan uuden metsän alkuun. Näin saadaan jatkuvuutta.

    Kun on nähnyt pari epäonnistunutta luonnon hoitamaa uudistumista aukolle, niin kummasti sitä sen jälkeen haluaa itse taimikon hoitaa alulle.

    Tolopainen

    Eikä siinä vielä kaikki, Lapissa päätehakkuussa korjataan mäntyä 200 kiintoa ja etelässä tuplasti enemmän kuusta. Hintakin 30% korkeampi. Lisäksi hakkuutähteet myymällä saa uudistamiskulut maksettua eikä menekään kuin pieni osa rahoista.

    Puuki

    Puuki, en tietääkseni ole tässä ketjussa väittänyt mitään niin tasaikäisen metsänhoidon tai jatkuvan kasvatuksen erinomaisuudesta. Siinä teet mielestäni virheen, että näet jatkuvassa kasvatuksessa kasvamaan jätetyt puut kustannuksina. NNA-laskenta ei näe näitä kuluina vaan diskonttaa tulojen (ja menojen) suuruudet nykyhetkeen.

    Mutta sitä olen yrittänyt tuoda esille, että rahalla on aina vaihtoehtoiskustannus ja että jokainen investointi on järkevää arvioida erikseen.

    Kun verrataan kahta mh-tapaa, niin niiden erot pitää huomioida oikeissa tilanteissa. Silloin päätehakkuuikäisessä metsässä  jk:ssa jätetään puuta n. 80-100 mottia /ha joiden pääomakulut pitää laskea mukaan koska tasaikäsessä niistä puista saatava kantoraha on  ko. kohteessa tulon lisänä (samoin kuin tasaikäisen edullisemmat korjuukulut jotka nostaa yksikköhintaa)  verrattuna jk:een.  Ihan simppeli juttu.  Vaihtoehtoiskustannus raha josta puhut kuluu siihen  jk:n puustoon jos se jää hakkaamatta. Kaikki todelliset kulut ja tulot pitää ottaa huomioon.    NNA- laskenta ilman kunkin todellisen  tilanteen huomioon ottamista on teoreettinen malli joka ei päde suoraan kuin paljaan maan arvon laskentaan.   Se on harhauttamista jos kerrotaan, että päätehakkuun tulot kuuluu edellisen puusukupolven tuloihin eikä niitä siksi pidä ottaa huomioon päätöstä tehtäessä.  ~Jokainen tapaus on erilainen. Joskus jk:kin voi olla kannattavaa.  Kannattaa myös opetella mitä kannattavuuslaskenta tarkoittaa metsätaloudessa ja miten sitä voi soveltaa apuna.

    Perkolle sanosin, kun puhuit jossain vähättelevästi jalostushyödyn vaikutuksesta kuinka se lisää luston leveyttä  0,1 cm/v – Laskepa paljonko se lisää puuta vaikka muutamassa kymmenessä vuodessa ha:a kohti.     Ps  Jaa,  se olikin Perkon väittämän mukaan vain 0,1 mm joka ei pidä paikkaansa koska jalostushyöty lisää puun kasvua n. 15- 35 % .

    Näätä

    Puuki: ”Silloin päätehakkuuikäisessä metsässä  jk:ssa jätetään puuta n. 80-100 mottia /ha joiden pääomakulut pitää laskea mukaan koska tasaikäsessä niistä puista saatava kantoraha on  ko. kohteessa tulon lisänä”

    Edelleenkään siinä sinun NNA-laskelmassa ei ole mitään negatiivista lukua (=kulu) kuvastamassa pienempää kertymää ensimmäisestä hakkuusta jatkuvan kasvatuksen osalta. Kun verrataan kahta eri kasvatusmenetelmää, pitää lähtötilanteen olla molemmissa sama. Sitten ajoitetaan tulot ja menot eri vuosille ja ne diskontataan nykyhetkeen. Ihan simppeli juttu, sinua lainatakseni.

    Puuki

    Se voidaan hyvin laittaa sinne NNA-laskelmaan, jotta saadaan oikeampi lopputulos., kun ne puut kerran sinne on jätetty.   Vaikka näin :    JK  menot;  puustopääoma  -2070 €   vuonna 0 , diskonttaustekijä 1 .  ( pystyssä 45 mottia kuitupuuta ja pikkutukkia 45 mottia) . Kokeilepa nyt laskea NNA .    Molemmissa on lähtötilanne sama ; miten muuten jatkat jk:n kasvatusta jos puita ei jää pystyyn ??     Jos jäävät puut on taimia ,niin niiden arvo on tietysti paljon pienempi mutta niin on kasvukin. Ei ole vielä 15 vuoden päästä taas ylispuu tukkipuita hakattavaksi riittävästi.  Kasvureaktio tulee viiveellä kun entinen metsä on hakattu päältä pois.

    Näätä

    Puuki, tuolla logiikallahan sinun koko lähtötilanne on molemmissa tapauksessa negatiivinen, jos pystyssä oleva pääoma on kulua 😉

    Jatkuvassa kasvatuksessa kertyy ensimmäisessä hakkuussa vähemmän tuottoa, sitä ei kukaan kiistä. Sitten 15-20 vuoden päästä hakataan osa niistä puista, joita sinne on aikoinaan jätetty. Tällöin tämän hakkuun tulot diskontataan nykyhetkeen valitulla korolla. Tässä ei ole mitään ihmeellistä vaan puhdasta ekonomiaa.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 544)