Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • MaalaisSeppo

    Metsänomistajaksi ei ketään pakoteta.  Ihme valitusta uudistamisvelvoitteen noudattamisen kannattamattomuudesta. Montaa muutakin liiketoimintaa rajoittaa lainsäädäntö. Kyllä kaivoksetkin ja sellutehtaat kannattaisivat aivan erilailla, jos ei lait häiritsisi.

    Teollisuudessa ns harmaalla alueella toimiminen on hankalampaa kuin metsäpuolella. Itse aion uudistamisvelvoitteet täyttää 100 %:sti, vaikka jotkut sitä pitävätkin tyhmänä. Valvontahan metsäpuolella on vähäistä, jollon kaikenlaista rimanalitusta esiintyy.

    Näätä

    Jätkä: ”Tottakai uudistamiskustannukset otetaan kantorahatuloista”

    Samalla logiikalla esimerkiksi jostain yhtiöstä saatuja osinkotuloja on sijoitettava takaisin samaan yhtiöön. Tai hei, jos Puuki/Jätkä lainaatte jollekin rahaa, niin saamistanne korkokustannuksista on osa lainattava takaisin hänelle. On teillä hieno logiikka! Te elätte ajassa, missä avohakkuutuloista pistettiin osa rahoista jemmaan kunnes taimikko oli syntynyt.

    Niin kuin aiemmin kirjoitin jos metsä ei edusta sijoitustoimintaa, niin se on aivan se ja sama mitä ja miten siellä touhuaa. Korkealta ei putoa vaikka hieman lähtisi kulurakenne käsistä.

    MaalaisSeppo: ”Metsänomistajaksi ei ketään pakoteta.”

    Aina kun yrittää kyseenalaistaa vanhoja käytäntöjä tai tuoda esille uudenlaista toimintatapaa, tämä kortti kaivetaan esiin. On tyydyttävä siihen 2-3 % tuottoon ja sillä siisti. Ei muuta kuin joukolla taimia istuttamaan ja heinää polkemaan. Sanopas Seppo, että miksi suhtaudut uudistamisvelvoitteen hoitamatta jättämiseen kuin harmaaseen talouteen? Onko syynä maisemalliset seikat, luontoarvot, kateus vai mikä?

    On outoa verrata kaivostoimintaa tai sellutehdasta metsään. Hieman eri aikajänne on jälkien korjautumisessa. Minulla meinaa aina metsätilalle tai naapuritiloille jäävät puita ja nämä penteleet tuntuvat siementävän liiaksikin kun raivaussahakustannuksia pääsee syntymään.

    Visakallo

    Joskus on tullut mieleen, että onko muutamat palstan nimimerkit tulleen vastoin tahtoaan metsänomistajiksi. Edes maailman vapainpiin lukeutuva metsälakikaan ei tunnu heille vielä riittävän. Olisi hyvä, jos sanoisivat aivan suoraan, mitä he vielä haluavat. Ainakin omiin kokemuksiin perustuen puuntuotanto Suomessa on ollut muuhun yritystoimintaan verrattuna melko riskitöntä ja erittäin kevyesti säädeltyä.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Visakallo kertoo iltasatuja jo aamusta.”

    Tuo Tolopaisen kommentti kiteyttää hyvin elävästi, miten erilaisissa olosuhteissa Suomessa puuta tuotetaan. Se mikä täällä Päijät-Hämeessä on aivan tavanomaista, kuulostaa Kokkolan seudulla jostakin metsänomistajasta sadulta. En tiedä, mikä kuusikkoni päätehakkuussa ja uudistamisessa oli Tolopaisen mielestä sadunomaista, mutta täälläpäin kysymys oli varsin tavanomaisesta puukaupasta. Silloin kun laitetaan lähes 500 motin / ha kuusikko nutulleen, nousee myös latvusmassan ja kantojen hinta, koska niiden määrä johdetaan hakatun ainespuun määrästä. Lisäksi leimikosta tehtiin kauppa tiukassa kilpailutilanteessa, jossa kuusitukien yksikköhintoja ei voinut enää kirjata ylemmäs, vaan niitä kompensoitiin tavallista korkeammilla havujen ja kantojen hinnalla.  Bonuksissa taasen ei ollut mitään erikoista, ne kertyivät ja ne käytettiin aivan normaalisti metsän uudistamiseen.

    Tolopainen

    Sitä vaan ihmettelin, että miljoonamies lähtee itse kuusen istutukseen.

    Visakallo

    Sehän on ihan mielekästä ja mukavaa työtä! Viiden-kuuden vuoden kuluttua tältäkin alueelta myydään jo ensinmäiset joulukuuset. Hyvä ilma, erittäin hyvin mätästetty maa, erinomaiset taimet. Lisäksi seurana hoitokoira Rico, kaksivuotias lapsenlapsikin poikkesi työmaalla vaaria katsomassa, ja ennenkaikkea, – oli hyvät eväät mukana!

    Jätkä

    Näätä. Tuo kantorahan käyttäminen uudistamiseen olisi käsitettävä kyllä niinkin, että kyllä sinä voit ryypätä kaikki kantorahatulot ja ALV:it kuten tähänkin asti. Mutta tulee aika, jolloin niitä molempia kysytään, eli ALV:ia kyselee verottaja ja uudistusalan uusia puita metsäkeskuksen metsätoimihenkilö – virkansa puolesta.

    Toki on kiva, jos sinun eukollasi tai miespuolisollasi on sukanvarressa rahaa, jonka avulla homma hoituu, mutta yleinen käytännön ajatus metsäalalla on ollut jo sata vuotta tuo Puukin toimintamalli.

    Älä sinä ala keksiä uusia menetelmiä, niitä keksitään vain Harjavallassa, Tollolassa ja Visakallossa.

    Tolopainen

    Keväällä istutetuista kuusentaimista 20-30% on kuivunut, joutuu täydentämään.

    Visakallo

    Meillä on syysistutukseen soveltuvat maalajit. Tämän takia 90% istutuksista on jo vuosikymmenet tehty näin loppukesällä ja syksyllä. Tänään istuttamissani lyhytpäiväkasvatetuissa taimissa on eräpäivä 10.9.

    Puuki

    Uudistuskulujen kattaminen kantorahoista on osa sitä pohdintaa ja laskemista minkälainen metsänhoitotapa kannattaa milloinkin taloudellisesti .  Yksikään ns. jatkuvankasvatuksen ”apostoli” ei ole vielä tähän mennessä tuonut tälle palstalle tai tietääkseni esittänyt muuallakaan päteviä laskelmia jotka kertoisi oikeasti sen menetelmän erinomaisuudesta verrattuna tasaikäiseen ns. perinteiseen metsänhoitoon hyvillä kasvupaikoilla ( = riittävän hyväkasvuisilla kasvupaikoilla) talouden kannalta.     Nm. Näätä voinee niitä esittää, koska ei ilm. hyväksy mm. minun esittämää metsänkasvatustapaa (eikä laskentatapaa ?) taloudellisesti kannattavaksi.  Joten ole hyvä vain . Keskustelu saattaa avartaa näkemyksiä puoli ja toisin.

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 544)