Keskustelut Metsänomistus Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 544)
  • Kasvoton metsänomistaja hakkaa minkä irti saa

    MT:ssa oli 8.7. mhy Kanta-Hämeen toimihenkilön kirjoitus, jossa oli oheinen otsikko. Arvostelun kohteena oli sijoitusrahastot. Kirjoittajan mukaan ne vääristävät markkinatilannetta nostamalla metsätilojen hintatasoa. Lisäksi ne hakkaavat kaiken myytävissä olevan puun ja mahdollisesti vähän enemmänkin.

    Millä perusteella joku voi sanoa, että juuri sijoitusrahastot ovat huonoimpia metsänomistajia? Kukaan ei tietääkseni oli tutkinut asiaa.

    Metsänomistajien joukko on hyvin kirjava, samoin metsien käsittelytavat. Yhtä kaikki meillä on metsälaki ja hyvän metsänhoidon suositukset.

    Rahastot ovat syntyneet tällä vuosituhannella tarpeen sanelemana. Niillä on selvästi kysyntää. Sijoitusrahastot ovat yksi omistusmuoto. Toistaiseksi niiden metsäomaisuus on kokonaisuutena varsin vähäinen.

  • A.Jalkanen

    Suomen nettoviennistä metsäteollisuudella on kuitenkin edelleen huomattava osuus. Tätä taustaa vasten metsän uudistaminen hakatun metsän tilalle lienee edelleen järkevä tavoite. Jatkuvan kasvatuksen menetelmälläkin uusi metsä voi syntyä, mutta aikaa kuluu, ja laajasti sovellettuna johtaa hakkuumahdollisuuksien vähenemiseen. Tehdään siis vähemmän työtä. Samoin alenee hiilinielu ja joudutaan tekemään lisää päästövähennyksiä muualla.

    Varmaan minulta puuttuu mielikuvitusta, kun en näe uudistamisrahoille parempaa kohdetta. Ne ovat kantorahoista pieni osuus eli metsän uudistamiseen menee kaikista pääomista pieni osuus. Ei kai voida sanoa että kansantalous näivettyisi niiden vuoksi.  Ne voivat toki olla yksityistaloudellisesti moneen muuhun kohteeseen verrattuna vaatimaton sijoitus mutta melko riskitön.

    Tolopainen

    Uudistamiseen menee tai ei mene rahaa. Se riippuu mille yhtiölle myy päätehakkuun. Jos myy Metsäliitolle uudistus on ilmainen, taimet ja muokkauksen voi maksaa bonuksilla. Ja aivan turha, väittää että kyseessä ei olisi rahallinen etu, osuuskunnalla on mahdollisuus tarjota jäsenille verottomia etuja.

    Visakallo

    Näätä: ”Näinhän se nimimerkki Visakallokin aiemmin linjasi, että metsänomistajan pitää maksaa ”kestävän metsätalouden turvaaminen”. Harmi vaan sille omistajalle, jolle valtio määrää mihin tuottoon on tyydyttävä.”

    Voisiko Näätä selventää, millä tavalla valtio nykyisin määrää yksityisen metsänomistajan metsistään saamaa tuottoa?

    Visakallo

    Tolopaiselle voin kertoa, että teen tässä juuri lähtöä istuttamaan erään toisen metsäytiön bonuksilla maksetuja taimia myöskin bonuksilla mätästettyyn maahan. Tämän päälle tulivat toki vielä latvusmassasta ja kannoista saadut nelinumeroiset rahat. PS. Täällä oli tukkiprosentti 90%, eikä lumppeja piiloteltu havukasoihin!

    Jätkä

    Visakallo. Ne piilossa olevat lumpit on TOLLO jo sieltä käynyt tonkimassa, taikka sitten ne on menneet oksien mukana energiajakeeksi.

    Puuki

    Rahat uudistamiseen saadaan ko. kuvion päätehakkuun kantorahoista.   Arvometsän sivuilla kerrotaan kuinka jk:a  voidaan tehdä pienellä puupääomalla ja ilman kuluja.   Se ei pidä paikkaansa koska pääomakulut  0-tilanteessa on ne puut jotka jätetään kasvamaan ja muita kulujakin yleensä syntyy.   Tilanteesta riippuen sitten se voi olla kannattavaa tai sitten ei.  Tasaikäisessä voi kuulemma olla vähän parempi kokonaiskasvu, mutta tukkiosuus suhteessa parempi jk:ssa. Siis suhteessa mihin ? Se tarkoittaa suhteessa kuitupuukokoisen puun määrään, muuten ei ole käsitettävissä koska vastaavan kohteen tasaikäinen metsä kasvaa myös tukkipuuta enemmän.

    Jk:n edut syntyy jo valmiiksi erirakenteisen metsän kohdalla sen jäämisestä peitteiseksi, jos ei harsita pilalle.   Harvaksi hakkuu taimien aikaansaamiseksi estää kokonaiskasvun pysymisen norm.tasolla . Se vastaa suunnilleen tasaikäisen metsän alkuvaiheen taimikon hidasta ha-puunkasvua ennen kuin ensiharvennus on mahdollista.  Erona on kiertoaikana se, että tasaikäinen kasvaa paljon enemmän puuta koska mm. jalostettu alkuperä ja maanmuokkaus auttaa siinä.

    A.Jalkanen

    Näin. Suurempi tukkiosuus on käsitettävissä niin että myytyjen puiden keskihinta muodostuu näin toisinaan paremmaksi. Minäkin suhtaudun skeptisesti siihen että taloustulos olisi näin pitkällä tähtäimellä kenellekään parempi. Heikompi puuntuotos aiheuttaa talouteen negatiivisia kerrannaisvaikutuksia.

    Sen sijaan ekosysteemipalvelujen kokonaismäärä on suurempi jos kaikkialla käytetään järkevimpiä ratkaisuja. Suurimmat jk:n kasvumahdollisuudet lienevät nyt suometsissä, kuten Metsälehden tiedeliite ansiokkaasti kuvasi. (Prkl tätä itseään korjaavaa tekstin syöttöä! Tiede-sanasta se koetti väkisin vääntää tiedepoliittinen.)

    Metsäkupsa

    Anneli analysoi hyvin edellisissä kirjoituksissa jk; n ja jaksollisen kasvatuksen kokonaisuuksia metsän ja kansantalouden kannalta. On mielenkiintoista, kun uudistamiskulut toisille kovin korkeakorkoista kulua aiheuttaa. Jos he olisivat eläessään pääomat sijoittaneet yhtä tuottaviin korkoprosentin kohteisiin, niin me muut nyt nollakorkoaikana kateelisina heidän vaurastumistaan kaihoisasti joutuisimme seuraamaan.

    Monet uudistavat bonuksilla ja etenkin mainostavat Metsäliittoa siinä yhteydessä. Itse taasen olen saanut StoraEnsolta bonuseurot suoraan tilille, jolloin  voin vapaasti valita keneltä taimet ja maanmuokkauksen kustannustehokkaimmin saan. Selvempi rahana saada, kuin toimijan kautta palveluita ostaen mielestäni. UPM :n bonuksilla kylläkin hyviä Joroisten taimitarhan taimia keväällä istuttelin.

    Tolopainen

    Visakallo kertoo iltasatuja jo aamusta.

    Jovain

    Siinä mielessä on tarpeetonta väitellä metsänhoidon tai puukaupan etuuksien paremmuudesta, koska ne eivät tuo ratkaisa kansantuotteen paremmuuteen.

    Jo pitkään kansa on syönyt enemmän mitä tienaa ja tekee sitä nimenomaan alkutuotannosta. Sitä eivät valtaa pitävät huomaa, tai ei haluta huomata, vaan panostetaan, tai oikeastaan pakotetaan panostamaan alkutuotantoon. Joka tietenkin on lähtökohta hyvälle hoidolle ja niin myös lähtökohta tuottavalle toiminnalle. Ja onhan se sitä myös kansantaloudelle, mutta ei alkutuotannolle.

    Alkutuotannon pitäisi myös saada jotain, joko rahana tuotteen (puun) hinnasta. Sitä ei valitettavasti nykyinen järjestelmä mahdollista, tai sitten muuttamalla nykyistä järjestelmää alkutuottajaa suosivaksi, ei pois sulkevaksi.

     

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 544)