Keskustelut Metsänhoito Kasvatatko lähinnä sellupuuta?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 73)
  • Kasvatatko lähinnä sellupuuta?

    Lueskelin ajankuluksi Paimio, Sauvo, Kaarina kunnallislehteä ja silmiin osui Saija Parramon kirjoitus metsien käsittelystä. ( sama kirjoitus löytyy https://www.saijaporramo.fi/metsien-kasittelylla-voi-hoitaa-myos-saaristomerta/ )

    ”Nykyisen, lähinnä sellupuun kasvatukseen keskittyvän suuntauksen sijasta meidän kannattaisi siirtyä hiiltä sitovaan, luonnon monikäyttöä tukevaan ja laadukasta puuta tuottavaan metsäpolitiikkaan.”

    Kauniisti sanottuna meinasi mennä kuppi nurin ko. kirjoituksesta, mielestäni kyseessä on jo melkein kunnianloukkaus, mutta vihreiden ja heidän kannattajien mielestä asia lienee niin.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pystykorvat: oletko havainnut että tuhkalannoitetulla alueella latvakasvainten pituus olisi kasvanut tai oletko peräti ottanut kasvukairalla näytteen lustoista? Kiinnostaisi, koska tuhkalannoituksen potentiaali lisätä kasvua on rehevämmän pään soilla iso.

    pystykorvat

    Kyllä se jo neulasissa näkyy. Maltetaanhan tässä vielä vuosi-pari niin otan lustonäytteen moottorisahalla. Tai  äkimpäänkin, jos tuuli sattuu jonkun petäjän kaatamaan niin katson siitä. Nytkin on  parhaillaaan kova myrsky. Latvustoa tulee myös dokumentoitua kuvaamalla metsää etualalla olevan istutustaimikon yli. Pari kuvaa joka vuosi.  Aiemmin metsähallituksen  vahingossa naapuritilallekin ulottunut lentolannoitus näkyi kyllä lustossa. Vaikutus kesti toistakymmentä vuotta. Kiekko on yhä tallessa. Tutkija kun olen.

    Burl

    Sanoisin, että jatkuvan kasvatuksen metsiköiden oletetut tukkikertymät pitkällä aikajänteellä ovat sangen utopistisia. Olin metsälain uudistuksen aikoihin erään projektin puitteissa mittaamassa eri-ikäsrakenteisia metsiköitä, joita löytyi enimmäkseen Pohjois-Pohjanmaalta, missä jatkuvaa kasvatusta on tehty vanhankin lain aikaan. Ts. osaaminen menetelmän käytössä lienee siellä yleisesti ottaen vahvinta valtakunnassa.

    Osoittautui, että hakkuissa tukkiprosentit ovat olleet keskimäärin n. 50 % luokkaa. Kun puusto on järeää ja hakkuutapa lähinnä yläharvennus, päästään kovempiin tukkiprosentteihin, mutta vastaavasti toisinaan hakattava puusto saattaa olla esimerkiksi lähinnä kuitupuukokoista koivua, jota hakataan kuusikon päältä.

    Puuston rakenteen säilyminen samanlaisena yli ajan  on äärimmäisen vaikeaa saada toteutumaan käytännössä, jos samalla halutaan pitää metsä tuottavana. Toki ehkä jossain korpisuolla voi onnistuakin, mutta yleensä tavoiteltaessa peitteellistä metsänkasvatusta lienee viisasta laajentaa tarkasteluperspektiiviä niin, että sallitaan harvemman metsän vaiheet, jolloin esimerkiksi koivu pääsee uudistumaan. Mikä sitä paitsi on luonnollisen sukkessiodynamiikan mukaista.

    Tilastoja silmäilemällä havaitaan, että tasarakenteisessa kasvatuksessa tukkiprosentti kiertoajalla on samaa luokkaa, n. 50. Molemmissa menetelmissä kun syntyy runkoja, jotka eivät tukkipuun mitta- ja laatuvaatimuksia täytä. Poiketen harsintahakkuusta myös kuitupuurunkoja on hakattava, kun poimintahakkuu tehdään vastuullisesti, tulevia hakkuumahdollisuuksia silmällä pitäen. Ja kaiken kaikkiaan menetelmä vaatii huomattavasti vahvempaa osaamista, kuin periaatteiltaan yksinkertainen tasaikäiskasvatus – suunnittelusta suorittavaan työhön.

    Myöskään pystypuustoon sitoutuneen hiilen määrän kannalta eri-ikäismetsätalous ei ole mikään ylivertainen menetelmä. Kun menetelmässä pohjapinta-ala vaihtelee suunnilleen 10 – 20 m^2 / ha välillä, (jotta jatkuva uudistuminen voi toteutua), on puuston määrä hehtaarilla maan pohjoisosaa lukuun ottamatta keskimäärin n. 120 – 130 m^3. Kuinka ollakaan tämäkin vastaa tasarakenteisten metsien keskimääräistä  puuston määrää.

    Maaperän hiilivarasto saattaa säilyä peitteellisessä metsätaloudessa kovempana, kun uudistushakkuun myötä kuntta ei pääse hajoamaan. Toisaalta tämä sitoo ravinteita humukseen, mikä verottaa puun kasvua. Luonnonmetsähän palaa aika-ajoin, ehkä 30 – 500 vuoden välein, jolloin ravinteet vapautuu ja kasvupaikan resurssit menevät uusjakoon.

    Sanoisin, että kovimpiin tukkiprosentteihin päästään Etelä-Suomen viljavien maiden maannousemasta vapaissa istutuskuusikoissa seuraavalla kaavalla: 1) taimikko perustetaan pikkuisen suosituksia harvempana, rkl n. 1600 2) metsikkö harvennetaan kerran, hakaten 700 kpl 90 litran runkoja hehtaarilta 3) pystyynjääneet 900 puuta saavuttavat 700 litran keskijäreyden ja 90 % tukkiosuuden avohakkuuseen mennessä.

    Itselläni on yksi korpisuopohjalla oleva hehtaarin kuusikkokuvio, jossa puusto oli valmiiksi erirakenteista ennen kevättalvella toimitettua harvennusta, jonka teetin poimintahakkuuna. Homma meni nappiin, korjuuvaurioita ei ole käytännössä yhtään ja metsikön yleisilme on puustoinen: tietyissä piireissä pahamaineisen hakkuutavan havaitseminen edellyttää kantojen tarkastelua. Pystyyn jäi punakylkisiä kuusia ja jokunen tyvikoivuaihio, nuorennos nousee väkevänä.

    Vaan useimmiten poimintahakkuiden jälki taitaa muistuttaa lähinnä harsintahakkuuta. Tämä tuskin on menetelmän eduksi: jos tehdään samat virheet kuin 100 vuotta sitten, saattaa ennen pitkää seurauksena olla vastaava raju korjausliike kurssissa, mikä kuutisenkymmentä vuotta sitten nähtiin.

    sitolkka

    Lustonäytteen saa äkkiä parilla kirveen iskulla. Eikä mänty siitä laho.

    pystykorvat

    Meilläpäin lopetettiin tuo puiden leimaaminen jo kymmeniä vuosia sitten.

    Jos  motomies teki harvennushakkuun yli 9 hehtaarin alueella ilman että yhteenkään puuhun tuli pilkkaa ( sattui  metsäkeskuksen hakkuu- ja korjuujäljen tarkastus  arvonnassa) niin enhän minä viitsi sinne semmoista tehdä. Ja niitä tuulenkaatoja varmasti ilmestyy. Syksyllä jo korjattiin 19 tukkipuukokoista runkoa istutusaukon reunasta. Jätkänkynttilöitä riittää  niistä meillä jatkossakin pimeiden syysiltojen iloksi savusaunan kuistilla vilvoitellessa. Kokeellisen tutkimustyön perusteella optimi pituus jätkänkynttilällä on 90 cm ja sahaamatta jäävä osuus 15 cm.

    Burl

    Oikeaoppinen jätkänkynttilä tehdään hirsikairalla, ei sahalla.

    pystykorvat

    Kyllä varmaan on niin että moottorisahalla ne olisi  ennen muinoinkin tehty mutta kun sitä ei ollut vielä keksittykään.

    Jätkä

    Oikeaoppinen (alkuperäinen) jätkänkynttilä tehdään iskemällä pölkky neljään osaan halki, kootaan se muotoonsa ja rakoihin tungetaan tervaskastut – n, sentin paksuisina. Koko komeus sidotaan rautalangalla nipuksi ja pannaan palamaan kannon päähän. Kaukopartiomiehillä oli sellaiset aina mahdolisuuksien mukaan repun ”katolla”. Kelon pätkistä tehtyinä eivät painaneet paljoa, mutta esim pikaisella kotimatkalla sai tarvitessaan korviketulet koska vain ja missä vain.

    Tietenkin voisi ajatella, että olipa tyhmiä ukkoja, kun eivät kevyttä akkusahaa kuljettaneet mukanaan, olisihan se NIIN kätevä ja hiljainen.

    Hirsikairaakaan eivät tollot ymmärtäneet raijata mukanaan, vaikka se olisi ollut niin kätevä…

    pystykorvat

    Uskon kyllä että jätkä tietää jatkankynttilästä eniten.

    jees h-valta

    Hiipuvaa on…

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 73)