Keskustelut Metsänhoito Käsineet talvihakkuisiin moottorisahalla

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)
  • Käsineet talvihakkuisiin moottorisahalla

    Suunnitelmissani on lähteä ensi kuussa Kainuuseen tekemään moottorisahalla harvennushakkuuta. Tiedän, lunta on paljon, vaan kun routaa ei ole ja puut pitäisi saada suolta vielä lumien aikana lanssiin.

    Mitkä ovat hyvät työkäsineet? Saisivat olla lämpimät, kun pakkasta saattaa olla reilut kymmenen astetta, vedenpitävät suojakeleille ja kestävät, ettei tarvitse joka päivä vaihtaa uusiin.

  • Nimetön

    Onkohan niitä liipasinsormi hanskoja enää.Käytin pakkasilla sellaista alla oli armeijan liipasinsormi kinnas.kyllä muutamakin hanska on kärähtäny nuotiolla.

    Metsänmies

    Netistä löytyy ainakin Husqvarna ja Oregon merkkisiä, liipasinsormella olevia turvarukkasia.

    pihkatappi

    Kannattaa rasvata sitä kulmavaihdetta.

    KG

    Kiitokset vastauksista ja hyvistä neuvoista. Taidan kokeilla kahdenlaisia sormikkaita: pakkaskeleille vähän paksumpia (Husqvarnan Functional Winter Gloves (35 €), tuntui käteen sopivalta.) ja suojakeleille ohuempia (6 €), joissa on vuori ja lateksipinnoite kämmenpuolella.

    Metsuri motokuskille kiitokset kannustuksesta. Olen muutamana syksynä tehnyt sulan maan ensiharvennuksia. Tuleva urakka on noin 100 kiintoa, pääasiassa kuitua. Puut sijaitsevat seitsemällä eri lohkolla, joista kauimmaiset ovat 20 km:n päässä toisistaan. Metsäyhtiöt eivät ole osoittaneet järin suurta kiinnostusta pystykauppaan. Pakkohan se on myöntää, että pikkuisen hirvittää lähteä liki metriseen hankeen tarpomaan. Voi olla, ettei päivässä synny kovin monen kiinnon puuvuorta.

    Jätkä

    Enskaa / kuitupuuta ei kannata hakata metrisessä hangessa. Tuo lumi on siitä veikeä aine, että se vähenee kesäajaksi. Silloin olisi sopiva aika hakata.

    arto

    Ei täällä talvella voi keliä valita. Töitä tehdään oli lunta tai ei. Toista siellä etelässä eihän siellä ole enää talvea ollenkaan

    Jätkä

    Työlajin kai sentään voi valita.  Jos on metri lunta ja pitää pienehköä kuitupuuta hakata normaalikantoon, niin ilman lapiota ei se onnistu.Kun tyven kaivamisessa menee aikaa enemmän kuin itse rungon teossa, ja vielä on kasaus- j siirtyminen tehtävä hangessa, joka yltää housunkaulukseen asti, niin kyllä päivän saalis jää kolmsaosaan lumettoman ajan hakkuutyöhön verrattuna.

    Aivan eri juttu on, jos hakattaisiin esim päätehakkuukuusikkoa, jossa tyvellä ei juuri olisi lapiohommia, eikä hanki upottaisi, kun pääsisi kävelemään oksien päällä.

    Myös leimikon merkkaukset ja ajourien suunnittelu onnistuu hyviin lumikengillä taikka leveillä / lyhyillä suomupohjasuksilla. Monet käyttävät moottorikelkkaa leimikkoon tutustumisessa, täällä se onnistuisi nyt Crossi-moottoripyörällä.

    Metsänmies

    Olen tuon paksulla lumella hakkuun kannattavuuden suhteen Jätkän kanssa hieman eri mieltä. Hakkasin viime talvena metrin lumesta leppiä polttopuiksi. Tyvien kaivamisessa meni todellakin enemmän, kuin puiden teossa. Tein metrin pölkyiksi metsässä. Ajelin muutaman päivän moottorikelkalla ajouria ja tasoittelin ne vielä lapion kanssa. Hevosreellä ajelin puut laaniin, ja siinä ne halottiin. Valmiiksi tehtyinä halkoina mittasin keväällä reilut 60 mottia. Hommassa meni reilu kuukausi, mutta ei ollut muutakaan tekemistä. Kesällä en olisi joutanut, eikä paikallisessa huoltoaseman baarissa kulunut rahat peliautomaattiin. Kunto pysyi hyvänä ja painokin putosi muutaman kilon. Kun tulevana syksynä alan poltella noita puita pannuhuoneen uunissa ja tuvassa on lämmintä, voin todeta: Kyllä kannatti .

    Metsuri motokuski

    Onhan vähän eri asia jos jätkä puhuu ansiohakkuusta ja toinen tekee leppiä kun muutakaan hommaa ei ole.

    Olen kyllä jätkän kanssa samaa mieltä harvennuksen teon järkevyydestä metrin lumessa.

    Jätkä

    Tietenkin – kun vaihtoehtona on hedelmäpelin pelaaminen (tms) Huoltoasenman baarissa, tai peräti kaljan litkiminen, niin kyllä lumen lapioiminen aina ne touhut voittaa. Minulla vaan ei kummatkaan puuhat oikein ole houkuttelevia, eikä koukuttelevia.

    Joskus meikäläiselle tuli illansuussa kaksi vierasta nuortamiestä vierailulle. Oli keskitalvi ja syksyllä oli ollut melko pahat syysmyrskyt tuolla Pohjois-Pirkanmaalla.

    Toinen kaveri oli huipputaitava ja tuottava metsuri. Tiedän sen, koska hän oli ollut minun oppilaani, kuten se toinenkin, joka ei ollut niin taitava.

    ”Nykä” sanoi, että”Kyllä sinä kaiken meille opetit – ja hyvin, mutta yksi asia jäi opettamatta. Lumen lapioiminen”!

    Olivat tehneet tuulikaatoja kuukausikaupalla. Neuvoin heille paremman tekniikan tuulenkaatojen lumesta selvittämiseksi ja kyllä he myönsivät, että kannattaa varmasti kokeilla.

    Yksi melko hyvä varuste niiden teossa on 18 tuuman terävarustus.

    Polttopuuleppien kanssa kannattaa kuitenkin tehdä hakkuu vähän lumen aikaan, tai ilman lunta. Kun pöllit, rangat – laittaa sellaiseen V-muotoon kannon päähän, ne on helppo siitä ottaa kelkan rekeen, vaikka luntakin jonkin verran olisi.

    Kun täällä palstalla on lukematon määrä innokkaita kiviin sahailijoita, niin annan hyvän ohjeen: Menkää hakkuulle vasta, kun lunta on metrin verran. Ette sahaa ihan joka tankillisella kiviin!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 46)