Keskustelut Puukauppa Kartellisavotta jatkuu

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)
  • Kartellisavotta jatkuu

    Metsäyhtiöiden asiantuntijat olivat hiostaneet MT:n uutisen mukaan Savottaryhmän asiantuntijaa Oskari Harjusta.

    ”Harjunen esitteli laskelmansa, kuinka kartelli alensi kuitupuiden hintaa.

    Tukkien hintalaskelmia ei hänen mukaansa voinut tukkien laatuerojen vuoksi esitellä. Hän myönsi, että hänen laskentamallinsa ei näyttänyt kartellin alentaneen tukin hintaa, pikemminkin päinvastoin.

    ”Koska tukista tuli teorian vastaisia positiivisia tuloksia, ne oli syytä hylätä”, Harjunen totesi. Hänen mukaansa kuitupuulaskelmat kertovat kartellin vaikutuksesta myös tukin kohdalla.

    Suuri Savotta -ryhmän korvausvaatimuksista noin 70 prosenttia kohdistuu tukin hintaan.”

  • Puuki

    Jos mo:lla on aie saada entistä parempaa hintaa puistaan ja parantaa puukaupan kannattavuutta, niin pitää tehdä ostajia kiinnostavia leimikoita, yhteismyyntejä eikä myydä liian halvalla kellekään. Lisäksi pitää markkinoida eri puutavaralajeja niistä eniten kiinnostuneille ostajille suoraan .

    Kustannusten laskeminen kasvatusvaiheessa riittävästi kuitenkaan  heikentämättä liiaksi metsänhoidon tasoa on niitä myyntejä ennen tehtäviä kannatuksen parannustoimia.

     

    A.Jalkanen

    Tuohon Puukin listaan voisi lisätä: kilpailuta puukaupat, ainakin vähintään ns. varttuneissa metsissä, joissa on suuria eroja tukki/kuitujaossa ostajien välillä. Lisäksi olisi eduksi hintatasolle, jos mhy pystyisi toimimaan alueellaan ”puutavaratavaratalona” josta kukin puun käyttäjä saisi hankittua haluamansa lajitteet.

    harrastelija

    Mhy:hän tekee juuri tällaista koontaa valtakirjakaupoilla ja yrittää sopivalla lajilla ja laadulla myyden eri toimijoille saada enemmän hintaa. Tällöin tulee kumminkin lisää yksi välikäsi, joka vetää välistä oman toimintansa rahoittamisen.

    Miksi yhtiö, jolla on sellutehdas ja saha käyttäiaisi välikättä, koska saa puun suoritusportaan avulla suoraan itsekin? Yrityksethän käyvät keskenään vaihtokauppaa, saha ei tarvitse kuitua – sellutehtaalle tulee liikaa tukkeja. Mhy saa ehkä jonkun euron puusta enemmän keskittämällä suurempia eriä, mutta mo:lle ero sulaa Mhy:n välitysprovikkaan.

    omapäinen

    Sellufirmoilla on metsäpalveluasikkaat joille tehdään koko paketti puukaupasta istutukseen Taimet tulee firman taimitarhalta..Harvennuksien myynissä ei ole suuria eroja, mutta päätehakkussa on..varsinkin tukin katkonnassa..

    jees h-valta

    Just noin kun harrastelija yllä mainitsee. Mhy valitettavasti ei tuo lisäarvoa vaan voi jopa olla kaupan este. Olen ainakin henk.koht. lopettelemassa kokonaan mhy-jäsenyyttä.

    jees h-valta

    Esim. MG:n sahat ovat Suomen suurimpia joten tukki otetaan talteen tarkasti ja tämä on vain tätä mhy-jargonia koska jollainhan heidänkin pitää yrittää vielä tärkeitä olla. Joka vuotista lisääntyvää jäsenpulaa pitää alkaa tukkia. Siinä teille mhy:ssä on tukkia. Meinaan vain että toiminta makaa edelleen eikä uutta juurikaan petaa. Tuhon tie.

    Puuki

    Sellufirmat hakkuuttavat mielellään kuitupuuta ja se näkyy tukkileimikkojen hakkuukertymissä. Homma on helppo kun myy yhdelle ostajalle, joka hoitaa mahdollisesti myös uuden taimikon alkuun, mutta parasta hintaa ei sillä tavalla saa. Jos esim. ei osteta ollenkaan pikkutukkia, niin kuitupuun vähän keskiarvoa parempi hinta ei korvaa vielä hintaeroa.  Mutta lyhyiden tukkimittojen puuttuminen vaikuttaa vielä enemmän lopputulokseen.   Mhy on yksi välittäjä, mutta muutenkin voi toimia.

    Laskin että  n. 10 % koheni tukki%, kun otettiin 3 m tukki mukaan ja tehtiin lyhyitä lumppeja 3 m tyvileikon kuitupuuksi  hakkuun sijaan. Pikkutukin ja parrun hakkuu paransi 2.harvennuksen lopputulosta muutamia prosentteja vs.  kuitupuun hakkuu.

     

     

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)