Keskustelut Metsänomistus Kärkihankkeet menevät vai tulevat metsään?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Kärkihankkeet menevät vai tulevat metsään?

    Nykyhallitus toi eilen esille uudet kärkihankkeet, joista ainakin kolme liittyy erittäin vahvasti metsäsektoriin…tässä Ylen uutissivulta poimittuja ja kannonnokkaan tuntuvia hankeideoita.

    Kärkihanke 1. Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti
    ”Pyrkimys on nostaa uusiutuvan energian osuus 2020-luvulla yli 50 prosenttiin energian loppukulutuksesta, puolittaa tuontiöljyn käyttö kotimaan tarpeisiin ja lisätä energiaomavaraisuus yli 55 prosenttiin sisältäen mm. turpeen.”

    Kärkihanke 2. Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä
    ”Biojalostamoiden raaka-aineen saanti halutaan varmistaa. Yrittäjämäistä metsätaloutta edistetään toimilla, jotka nostavat metsätilan keskikokoa ja vauhdittavat metsätilojen sukupolven vaihdoksia. Sukupolvenvaihdosten vauhdittamisen keinot olisi tarkoitus olla käytössä vuoden 2017 alussa.
    Myös kuolinpesien on tarkoitus siirtyä ”paremman päätöksenteon piiriin”; purkamalla kuolinpesäomistusta päätöksenteko puukauppojen ja metsänhoidon osalta olisi sujuvampaa.
    Puun tarjontaa vahvistetaan myös metsätietojärjestelmää ja sähköisiä palveluita kehittämällä. Tarkoitus on saada metsävaratieto tuoreempana metsäalan toimijoiden käyttöön.
    Puurakentamista edistetään säädöksiä ja rakentamismääräyksiä purkamalla.
    Muutenkin tullaan panostamaan korkeamman jalostusasteen puutuotteisiin.
    Lisäksi on luvassa muun muassa metsäteollisuuden investointien ja mekaanisen metsäteollisuuden edistämistä sekä biotalouden tutkimus- ja innovaatio-ohjelmia.”

    Kärkihanke 5. Luontopolitiikkaa luottamuksella ja reiluin keinoin
    ”Suomeen perustetaan uusi kansallispuisto vuonna 2017. Tämä juhlistaa osaltaan maamme satavuotisjuhlaa.”

  • jees h-valta

    Maamme satavuotisjuhlaa juhlistaisi kyllä paljon enemmän kansallispuiston hankkeen torppaus jolla saataisiin taas viherpipertäjille yksi luu lisää kurkkuun kakistettavaksi. Voitaisiin tosiaan juhlia metsätalouden voittoa pipertämisestä tempaisemalla koko suunniteltu kansallispuistoalue muutaman moton voimin metsänhoitotöiden alle kaikelta tarvittavalta alaltaan. Ja hesarin toimittaja pyydetään raportoimaan joka toimenpiteestä koko vuoden säännöllisesti.

    Metsuri motokuski

    Samoilla linjoilla jessen kanssa. Onhan noita kansallispuistoja jo ihan riittävästi. Vielä kun tuo metso-ohjelma työntää niitä lisää niin aika hyvä tarjonta on niitä haluaville.

    Itsekkin tuli noita aikoinaan kierreltyä joka kesä aina joku. En varmaan ole kuin 20 % niitä nähnyt siitä huolimatta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Valtio ei hevillä myy omaisuuttaan mutta nytmyy, jotta metsänomistajille riittäisi puusta kysyntää. Eiköhän nyt ole saatu kaikki mitä metsänomistajille on annettavissa. Nyt jos puu ei ala liikkumaan niin valtiolta on varmasti jo sympatia loppu metsänomistajien suuntaan. Siitä kannattaakin murehtia sillä eihän 20 miljoonaa perintöjen aikaistamiseen riitä takaamaan puukaupan sujuvuutta ja tee energiarisusta sen kannattavampaa. Puupulan iskiessä raha ei ole enää kivoihin keinoihin ja kukaan muu kuin metsäteollisuus ei ole esittänyt mitään toteuttavissa olevia keinoja siihen, miten puu saadaan tarvittaessa liikkeelle. Pallo on syvällä metsänomistajien päädyssä ja miä olen erittäin huolissani tilanteesta, jossa metsänomistajat eivät pysty tekemään itse mitään tilannetta parantaakseen.

    Rane

    Tämä voi tulla yllätyksenä mutta puun liikkumiseen tarvitaan ostajaakin.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Rane:
    ”Tämä voi tulla yllätyksenä mutta puun liikkumiseen tarvitaan ostajaakin.”

    Eihän Ammattimaisen raivoojan tarvitse tuollaisista pikkuseikoista välittää, senkun raivoo vaan puun hintaa alaspäin.
    Ja onhan se toki Rane niinkin että jos tuo AR:n märkä uni metsäomistajalle suunnatuista myyntipakotteista toteutuu, niin lisääntynyt tarjonta laskee puun hinnan niin alas että ostajiakin taas löytyy.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    300miljoonaa oli varattu siis biojalostamoiden rakentamiseen, eikös sillä sitä kysyntääkin tule.

    metsänhenki

    Ja mihin biojalostamoiden kannattava toiminta perustuu?

    Jos haluaa uskoa, että neitseellisestä ja reilulla hinnalla ostettuun raaka-aineeseen, voip erehtyä. Ennemmin muun tuotannon sivuvirtoihin, esim. sellunkeitossa tai ranskanperunoiden paistamisessa.
    Lupaavin kuulemani idea olisi koivusellusta valmistettu puuvillan korvike, joka olisi erittäin helposti kierrätettävää.

    Itseä mietityttää, millä kepillä/porkkanalla puun liikkeelle saamiseen vaikutetaan? Jos verokuormaa lisätään, voi olla päinvastainen vaikutus…metsämaan kiinteistöveroon en usko.

    ostaamyy

    Ei tarvita tekohengitystä puukaupan elvyttämiseen.

    Markkinahinnan määrää kysynnän ja tarjonnan laki.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kysynnän ja tarjonnan laki määrää hinnan ja siihen on vielä lisättävä, että Suomi ei kilpaile muita maita vastaan eikä investointien kannattavuutta Suomeen arvioitaessa tarvitse miettiä paljon puusta pitää maksaa, että se liikkuu, jotta investointi on kannattava. Niinkuin suuri puuntuottaja Juurikkala sanoi, että ”metsänomistajille on täysi oikeus olla myymättä puita jos hinta ei miellytä vaikka se tarkoittaisi tehtaiden sulkemisia.” Näin se yhteiskunta pyörii, yksinkertaista vai mitä?

    jees h-valta

    Yksinkertaistahan se mutta kova haloo niistä sulkemisista vain on syntynyt. Ehkä tällainen seesteinen kauppamaailma on hyvä mutta valitettavasti laskevin hinnoin. Mutta ylitarjontatilassa se näin kulkee. Minusta paras tae kaikille bisneksen kannattavuuden takeeksi on tehdä puukauppaa niin usein kuin vain rahkeet riittää.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)