Keskustelut Metsänhoito Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 105)
  • Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

    Yllä mainittuun tulokseen ovat päätyneet mielipiteissään ne 50 koneyrittäjää , joilta tiedusteltiin mielipiteitä kantokäsittelystä kuluneena keväänä . Työn aiheuttamat kustannukset ovat siis kolme kertaa suuremmat , kun korvaus , jota työstä maksetaan . Kun kaikki työkustannukset huomioidaan , tuottaa toiminta tappiota keskimäärin runsaat 8000 euroa per kone !

    Kun kantojen käsittely maannousemaa vastaan aloitettiin kolmetoista vuotta sitten , maksettiin työmuodolle tukea täsmälleen sama summa korajttua puukuutiota kohden , kun tänäkin päivänä . Tuolloin tuella katettiin materiaalikulut ja puolet työkustannuksista .

    Jostakin syystä työstä on maksettu pelkkä tuen suuruinen summa, jonka yrittäjä itse joutuu monissa tapauksessa erikseen anomaan . Todellisia kustannuksia ei kukaan ole ollut halukas maksamaan . Herääkin kysymys , kuinka kauan ollaan valmiita tekemään kantokäsittelyjä pelkällä talkoomielellä . Sille puuttuvalle osalle korvausta (8000 €/ kone) olisi ainakin yritysten taseiden perusteella kovastikin käyttöä .

  • suorittava porras suorittava porras

    #”…. uskoo, että urakoitsijat ovat nyt 20 vuotta hyvän hyvyyttään kustantaneet 2/3 kantokäsittelyn kustannuksista?”#

    Tanelilta jäi huomaamatta , että mainitsin kantokäsittelyn ulottamisen pieniläpimittaisiin metsiin kustannusongelman yhdeksi syyksi . Näillä kohteilla tulee ”takkiin ” oikein kunnolla . Kantokäsittely on tullut pakolliseksi yllä mainituilla kohteella vasta viimeisen viiden vuoden aikana . Lisäksi kantokäsittelyä on laajennettu koskemaan entistä suurempaa osaa maatamme .

    Aukkohakkuissa tappiot on nielty , mutta valmiiksi kehnotuottoiset harvennukset eivät siedä enää senttiäkään lisäkustannuksia .

    Tanelilta jäi myös huomaamatta minun sinisilmäisyyttäni ihmetellessään , että puuliitto on mukana tutkimuksessa koneyrittäjien ohella . Siis sekä työntekijät , että yrittäjät ovat yhdessä vaatimassa korjausta ongelmaan .

    Olen lukenut koneyrittäjien julkaiseman ammattilehden säännöllisesti lähes kolmen kymmenen vuoden ajan . Samoin oman ammattijärjestöni julkaisut sen ajan , kun olen liittoon kuulunut . Yllättävän paljon molemmissa julkaisuissa kirjoitellaan metsäalaa ja – töitä koskevista asioista samanhenkisesti .
    Kantokäsitteyn ongelmat
    on tunnistettavissa molemmissa julkaisuissa samansuuntaisiksi lähes 1/1 . Olisikohan oikealla tiedolla ja asiantuntemuksella kenties osuutta asiaan ?

    Olen kiinnittänyt aikaisemmin huomiota myös seikkaan , että pieniä runkoja käsiteltäessä kantokäsittelyainetta kuluu pahimmillaan yli
    90 % hukkaan kannon kokoon nähden . Tässä olisi paikka , jossa oikeasti olisi mahdollista säästää. Koneen valmistaja valitettavasti ratkaisi ongelman varustamalla koneen isommalla tankilla , että aine ei loppuisi kesken vuoron. Tämä tarkoittaa sitä , että kanervat saavat edelleen sadasta litrasta 90 litraa niskaansa ja käsiteltävät kannot vain korkeintaan 10 litraa . Tämä kymppi ainetta riittäisi , jos se saataisiin osumaan pelkästään kantoon.

    Rane

    No joo,kun ongelma näyttää olevan että onnettomalla logistiikalla haalattavasta kantokäsittelyaineesta 90%menee hukkaan keskentekoisten teknisten ratkaisujen takia,on alan parhaan”oikean tiedon ja asiantuntemuksen” parannusehdotus että maksatetaan koko homma metsänomistajilla.
    ”Seuraa hetken hiljaisuus
    Ehdotus on outo,uus”

    mehänpoika mehänpoika

    Mikäli minä muistan oikein, alkoivat teollisuus ja metsäkoneurakoitsijat neuvotella metsien kesähakkuiden sallimiseksi, kun vain kannot käsitellään urea-liuoksella.

    Nyt, kun tätä hommaa on toteutettu muutama kymmenen vuotta, ja kustannukset ovat nousset, olisi mielestäni kohtuutonta ruveta vaatimaan metsänomistajia maksumiehiksi.

    Ehkä metsänomistajille sopisivat nykyitä kesäkorjuuta paremmin talvihakkuut esim. vähempien juuristovaurioiden sekä paremman teiden kantavuuden vuoksi.

    MaalaisSeppo

    Kyllä ne kantokäsittelyn kulut vaikuttavat jo nyt puun hintaan. Eli myyjä maksaa jo nyt ainakin osan kuluista alenpana puun hintana. Vaikka laskua ei käsittelytä puun myyjälle tulekaan, niin maksu kyllä peritään muuta kautta.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Ehkä metsänomistajille sopisivat nykyitä kesäkorjuuta paremmin talvihakkuut esim. vähempien juuristovaurioiden sekä paremman teiden kantavuuden vuoksi.”#

    Mutta kun biojalostamot tarvitsevat puuta tuoreena ympäri vuoden .
    Varastoonkaan ei voi paljoa hakata puuta , koska raaka-aineen ominaisuudet alkavat huonontua heti hakkuun jälkeen . Kuukaudessa laatu tippuu jo rajusti.

    Kantokäsittelyn kehityksestä vielä sen verran , että toiminta aloitettiin aikoinaan eteläisen Suomen kuusikoiden
    avohakkuualoilla . Sopimukset ovat peräisi tuolta ajalta . Männiköt ja harvennukset tulivat kuvaan huomattavasti myöhemmin . Sopimukset kuitenkin ovat jääneet päivittämättä kustannusvastaavaan muotoon tässä yhteydessä .

    Viimeisimpänä mukaan tulivat energiapuukohteet . Erityisesti joukkokäsiteltävien työmaiden kantokäsittelyaineen menekki on järkyttävän suuri . Vain pieni osa aineesta osuu ohisuihkutuksen vuoksi kantoihin. Laite ei pysty tunnistamaan yksittäisen puun kokoa ,vaan saha suihkuttaa ainetta kourassa olevan nipun paksuuden edellyttämän määrän . Jokaisen keräilyn aikaisen sahauksen yhteydessä ainetta suihkuaa kouran avauman edellyttämä määrä.
    Viimeisen taakkaan kerätyn rungon kanto saa aina suurimman annoksen läpimitastaan riippumatta . Pahimmillaan kymmenen litran puun kanto saa yli puolen kuution puun kannon annoksen ja muut taakan runkojen kannot hieman vähemmän . Taakan ensimmäinen puu saa pienimmän annoksen . Tosin reilusti liikaa sekin.

    Rane

    Tuohan on ilmeisen ratkaisematon ongelma.Asiantuntematon voisi kuvitella että esim. aineen maksimisyötön säätö/rajoittaminen ohjaamosta auttaisi eikä pitäisi olla ylivoimaista asentaa sähköinen potikka vaikka kyynärnojaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Paineen vähentäminen ei ole ratkaisu . Ongelma on siinä , että ainetta suihkuaa kannon ohi . Paineen vähentäminen vähentää aineen määrää pinta-alayksikköä kohti ja johtaa siihen , että kantoon ei tule tarpeeksi suoja-ainetta .
    Joukkokäsittelyssä olisi pystyttävä tunnistamaan laipan asento , jossa se osuu puuhun ja asento , jolloin katkaisu on tehty.Viimeksi mainittu tilanne on ratkaistu , mutta se , että millä kohtaa sahaus alkaa , on joukkokäsittelyssä ratkaisematon ongelma . Samoin se , mistä suuttimen reiästä tai reijistä ainetta suihkutetaan siten , että ohivirtausta ei synny katkaistavan rungon sijainnin muuttuessa laipan suhteen taakan kasvun myötä.

    Rane

    Esim sahamoottoriin tulevan öljyn paineesta voisi tunnistaa sahauksen alkamisen ja keräys- yms.käpäliin voisi laittaa asentoantureita.Noita tietoja yhteenlaskemalla pitäisi tietokoneen kyllä löytää kanto.
    Kustannuksia tuovat tekniset ja logistiset ongelmat on tietenkin ratkaistava,eikä vaan helpoimman kautta sysätä hukkaan menevän työn kustannuksia metsänomistajille.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllähän se niin on että metsänomistajahan sen jo nyt lopulta maksaa. Kemera korvaa minkä korvaa ja loppu on leivottu koneen mottihinnoitteluun jonka yhtiö maksaa. Tunnettuahan toki on että konekustannuksen ostaja vähentää hinnasta. Eli puun myyjä kustantaa homman alentuneena kantohintana.
    Turha selittää että joku taho esim urakoitsija maksaisi sen omistaan.

    Homma pitäisi toki oikaista, niin että urakoitsija laskuttaisi yhtiöltä erikseen kantokäsittelyn hinnan silloin kun sitä käytetään. Silloin se yhtiöllä kohdistuisi nimenomaan kesähakkuuseen ja siten vaikuttaisi vain sen kantohintaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Panu Panu

    Talvella on sitten omat ongelmansa: pimeys, pakkanen ja pirusti lunta ehkä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 105)