Keskustelut Metsänhoito Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

  • Tämä aihe sisältää 105 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Panu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 105)
  • Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

    Yllä mainittuun tulokseen ovat päätyneet mielipiteissään ne 50 koneyrittäjää , joilta tiedusteltiin mielipiteitä kantokäsittelystä kuluneena keväänä . Työn aiheuttamat kustannukset ovat siis kolme kertaa suuremmat , kun korvaus , jota työstä maksetaan . Kun kaikki työkustannukset huomioidaan , tuottaa toiminta tappiota keskimäärin runsaat 8000 euroa per kone !

    Kun kantojen käsittely maannousemaa vastaan aloitettiin kolmetoista vuotta sitten , maksettiin työmuodolle tukea täsmälleen sama summa korajttua puukuutiota kohden , kun tänäkin päivänä . Tuolloin tuella katettiin materiaalikulut ja puolet työkustannuksista .

    Jostakin syystä työstä on maksettu pelkkä tuen suuruinen summa, jonka yrittäjä itse joutuu monissa tapauksessa erikseen anomaan . Todellisia kustannuksia ei kukaan ole ollut halukas maksamaan . Herääkin kysymys , kuinka kauan ollaan valmiita tekemään kantokäsittelyjä pelkällä talkoomielellä . Sille puuttuvalle osalle korvausta (8000 €/ kone) olisi ainakin yritysten taseiden perusteella kovastikin käyttöä .

  • jees h-valta

    Kovin huono ”sisäänvetotuote” vain tuo kantokäsittely. Minulle ainakin se on automaattisesti tehty jo vuosikausia emmekä ole aiheesta oston kanssa edes keskustelleet.

    Korpituvan Taneli

    Suorittava Porras:
    ”Niile , jotka esittävät asian hoitoa taksaneuvottelujen yhteydessä , voin kertoa , että neuvotteluissa on onnistuttu huonosti jo pidemmän aikaa . Tämän seurauksena koneyrittäjät ja puuliitto ovat lähteneet yhdessä tutkimaan ja tiedottamaan kantokäsittelyn aiheuttamista taloudellisista ongelmista. ”Suorittava” on puolestaan tahollaan käytännön toimjana todennut esitetyt puutteet ja tuonut ongelman pureskeltavaksi tällekin saitille. ”

    Suorittava on siis niin sinisilmäinen että todella uskoo, että urakoitsijat ovat nyt 20 vuotta hyvän hyvyyttään kustantaneet 2/3 kantokäsittelyn kustannuksista? Siinä mielessä työnantajalle mieleinen mies että uskoo silmää räpäyttämättä työnantajaliiton propakandan ja jopa osallistuu sen tekoon.

    Siinä mielessä asian esille nostaminen on hyvin perusteltua että puun ostajallekkin kävisi kunnolla selväksi kunkin hakkuuajankohdan todelliset kulut. Ja ne sitten ohjailisivat ostotoimintaa. Tätähän Suorittava on vaatinut, sinänsä ihan oikein, leimikkotekijöittenkin suhteen, että leimikon olosuhteitten ja kustannusten tulee suoraan ohjata ostokäyttäytymistä.

    jatkuu

    Korpituvan Taneli

    Jatkoa

    Kesähakkuu, erityisesti sen lisääminen, ei todellakaan ole niin elintärkeä asia kun sen sanotaan olevan. Esim. 70-luvulla oli jo puun käyttö teollisuudessa hyvinkin suurta, jopa nykyiseen käyttöön verrattavaa. Silti kesähakkuut olivat minimaalisia, eivätkä tehtaat seisoneet puupulassa. Pitkät korjausseisokit ajoitettiin kyllä syyskesälle, mutta sitä perusteltiin Keski-Euroopan lomaajoilla.
    Lisääntyvillä kesähakkuilla pilaamme lopulta tuotantokoneistomme eli sen metsän. Siksi kesähakkuiden todelliset kustannukset on tärkeä saada esiin, että muut vaihtoehdot esim, varastointi ja ostetun/hakatun puun reservien kasvattaminen, tulisivat taloudellisiksi vaihtoehdoiksi.
    Teollisuus ymmärtää vain rahan puhetta ja siksi sille on puhuttava rahan kielellä.

    Lomautuksista puheenollen, päästiin yhteen lempiaiheistani. Enemmän vain nimimerkin Metsuri Motokuskin tapaisia ratkaisuja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Kesähakkuista luopuminen tekee kyllä metsäkoneyrittämisestä taloudellisesti mahdotonta, rahat ei siihen riitä. Tai sitten pitää yritysten saada jotain korkotukea lainojen hoitoon, lyhennykset kun tikittää ympäri vuoden. Toinen vaihtoehto on taksojen nousu, jolloin tähän olisi varaa. Mutta siihen tuskin ollaan suostumassa, vaan ajaudutaan konkurssien kautta ja vaikeinta reittiä.

    Kantokäsittelyn ongelma on se, että ”varmuuden vuoksi” kaikki kannot käsitellään. Järkevämpää olisi käyttää 100% kantokäsittelyä niillä kuvioilla, joilla ongelmaa on, muilla kuvioilla sitten hakkuukoneen kuljettaja tekisi ”täsmätorjuntaa”. Eli havaittuaan kaadon jälkeen saastuneen rungon, vasta sitten tuhauttaisi urean kantoon. Ja kustannus korvattaisiin laskurin perusteella, minuutin homma ohjelmoida nyky mittalaitteisiin ko. ominaisuus. Erillistä urealaippaa ei tarvitsisi käyttää, vain suutin sahakotelon kulmassa riittäisi, näihän alkuaikojen kantokäsittelylaitteissa olikin.

    Ja mitä tulee kausityöllisyysnäkökulmaan…
    Suomen suurin metsäkoneyritys, kymmenien koneiden Metsäkonepalvelu Oy on seurannut 80-luvulta asti kuukausittaisia hakkuumääriä, ja kesäaikojen trendi on ollut täsmälleen sama tähän päivään asti. Ja syy on kuljettajien lomakauden lisäksi suurelta osin uudistushakkuiden kesäajan väheneminen, joka taasen johtuu sahojen huoltoseisokeista, ne kun tehdään aina keskikesän loma-aikaan. Jos näitä seisokkeja lomitettaisiin, ongelma vähenisi.

    Ihmettelen kyllä, miksi vesivarastointi on lähes loppunut, ennen järvien jäille ajettiin kuitupuuta, joka käytettiin kesällä…ai niin, sille puutavaralle tulee ”korkokustannusta”, koska rahaa makaa järvessä yhden kvartaalin.

    Rane

    Kuinka paljon aikaa tämän työaikakirjanpidon mukaan menee polttoaineen käsittelyyn ja tankkauksiin?

    MaalaisSeppo

    Minulla on ollut tähän asti käsitys, että kantokäsittelyllä pyritään estämään maannouseman leviäminen terveisiin kantoihin, mistä syystä ainakin terveet kannot tulee kesällä käsitellä.

    Nimimerkin kuusessa ollaan viestiin viitaten olen kai ollut väärässä vai olenko?

    Mikä sitten on kesäaikaista hakkuuta? Ko. aikaa on kai noin puoli vuotta. Kun puun tarve toivottavasti kasvaa, on myös tämän ajan hakkuita lisättävä. Tällöin on verraten valoisaa ja luulisi hakkuun sujuvan esim. kahdessa vuorossa tällöin helpommin kuin talvella. Hakkuufirmojen lomakausi tietysti kannattaa ajoittaa hiljaiseen kauteen (kesä – heinäkuu), jolloin teollisuudessa on seisokkeja.

    Kantokäsittely on ainakin kuusivaltaisissa metsissä välttämätöntä. Maanomistajan on syytä vaatia, että se tehdään ja myös valvottava. Miten käsittely sitten vaikuttaa hakkuutaksoihin on sitten puun ostajien ja hakkuu firmojen välinen neuvottelukysymys. Puun myyjälle kantokäsittely tietysti näkyy ja saakin näkyä puun hinnassa. Jos Valtio korvaa vain osan kuluista, niin kai loppupeleissä puun myyjä maksaa loput puun hinnassa.

    Panu

    ”kuusessa ollaan” puhuu ihan omituisia.

    kuusessa ollaan

    Kai näkökulmiaan saa tuoda esille? Joskus asioiden kyseenalaistaminen on tarpeen.

    Sitä pidän ihmeellisenä, etten ole Saksassa reissatessa nähnyt kantokäsittelyä tehtävän, vaikka olosuhteet on vastaavat ja lahoa esiintyy paljon. Lisäksi kuusikoissa möyritään ympäri vuoden mitä ihmeellisemmillä vehkeillä, monesti telavarustuksellakin.

    Rane

    Maalais-Sepolla hyvä pointti tuo että tuettua työtä pitäisi valvoa ja tarkastaa.Ilmeisesti nyt valvonta on ns.omavalvontaa eli kuljettaja tai mahdollisesti urakoitsija tarkistaa jäljen.Kun motivaatio on olematon ja kiinnijäämisriskiä huonosta työjäljestä ei ole niin ollaanko vain tekevinään?

    jees h-valta

    Ja taasko kaivataan valvojia kun juuri hiukan on byrokraateista alettu hiukan keventää. Aivan hyvin oli suihkittu vaikka ei valvotakkaan. Eihän sitä juuri muuten voi todeta kuin silmämääräisesti. Ja ihan mielestäni metsänomistajan omat silmät riittää.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 105)