Keskustelut Metsänhoito Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

  • Tämä aihe sisältää 105 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Panu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 105)
  • Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

    Yllä mainittuun tulokseen ovat päätyneet mielipiteissään ne 50 koneyrittäjää , joilta tiedusteltiin mielipiteitä kantokäsittelystä kuluneena keväänä . Työn aiheuttamat kustannukset ovat siis kolme kertaa suuremmat , kun korvaus , jota työstä maksetaan . Kun kaikki työkustannukset huomioidaan , tuottaa toiminta tappiota keskimäärin runsaat 8000 euroa per kone !

    Kun kantojen käsittely maannousemaa vastaan aloitettiin kolmetoista vuotta sitten , maksettiin työmuodolle tukea täsmälleen sama summa korajttua puukuutiota kohden , kun tänäkin päivänä . Tuolloin tuella katettiin materiaalikulut ja puolet työkustannuksista .

    Jostakin syystä työstä on maksettu pelkkä tuen suuruinen summa, jonka yrittäjä itse joutuu monissa tapauksessa erikseen anomaan . Todellisia kustannuksia ei kukaan ole ollut halukas maksamaan . Herääkin kysymys , kuinka kauan ollaan valmiita tekemään kantokäsittelyjä pelkällä talkoomielellä . Sille puuttuvalle osalle korvausta (8000 €/ kone) olisi ainakin yritysten taseiden perusteella kovastikin käyttöä .

  • tamperelainen

    Kyselin täällä palstalla huhtikuulla,kun kun vrk-keskilämpö alkoi olla +3 – +7 C,että onko mistään saatavilla maannousemasieni-itiötiedotteita.Yllättäen sieni-itiötilannetta esim METLA tai Ilmatieteenlaitos ei seuraa.Korjuufirmoilla oli sentäs jo hyvissäajoin almanakkaan merkityy,koska maannousema alkaa levitä.

    Kyllä siellä METLA:ssa varmaan pitäisi vähän piristyä metsätalouden suhteen ja vähentää kaikenkaista hypetystä virkistysarvojen ,retkeilyreittien ja muinaisten nuotiopaikkojen kartoituksessa

    Ne virkistysarvotkin vähenee,kun metsät kuivuvat pystyyn huonon osaamisen ja välinpitämättömyyden takia

    Ammatti Raivooja

    Näinhän se on kaikessa liiketoiminnannassa, että kannattavinta on pitää varastot pyörien päällä.

    mehänpoika

    Uittokuljetusten aikaan olivat vesivarastot. Nykyiset pakkasvarastot voivat tulla kalleiksi teollisuudelle. Talvisin pitäisi hakata enemmän varastoihin, jolloin kantokäsittelyn tarve vähenisi.

    Viisainta olisi kesävarastona seisottaa puuta pystyssä ja sahata talvella hakattua puuta. Pyörien päällä voi pitää vain kasvukauden jälkeen syksymmällä aukoista hakattua puuta.

    A.Jalkanen

    Kiitos tamperelainen hyvästä kysymyksestä:

    ”onko mistään saatavilla maannousemasieni-itiötiedotteita”

    Tässä on varmaan kyse siitä, että maannouseman itiöitä ei pystytä erottamaan muusta itiölaskeumasta ilman laboratorioanalyysiä, joka vie aikaa. Ennuste olisi siis kallis saada ja kuitenkin aina jälkijunassa. Laskeuman alkaminen saadaan riittävällä tarkkuudella päivän keskilämpötiloista. Käytännön hakkuutyöhön riittää tieto ”äitienpäivästä isänpäivään”.

    Täsmällinen itiölaskeuman alun ajankohta kuitenkin vaihtelee vuosittain, ja kevään edistymistä muihin vuosiin verrattuna voisi seurata paitsi päivän lämpötiloista, myös lämpösummasta. Jos haluaisi laskea aivan varman päälle, voisi ajatella että kantokäsittelyä tehtäisiin aina kasvukauden aikana, eli esimerkiksi tänä vuonna Keski-Suomessa jo 17.4. alkaen. Käsittelyä jatkettaisiin syksyllä kuukauden ajan kasvukauden loppumisen jälkeen, eli Keski-Suomessa juuri keskimäärin isänpäivän tienoolle saakka.

    Ilmatieteen laitos julkaisee karttoja kasvukauden alkamis- ja loppumispäivämääristä. Kartasta huomataan, että suositeltava käsittelyaika on eri osissa Etelä-Suomea hieman eri pituinen.

    http://ilmatieteenlaitos.fi/kasvukausi-2014

    suorittava porras

    Tutkimustietoa kantokäsittelyn kustannuksista .

    Korjuuyritykselle aiheutuu kantokäsittelystä oheistoimintoineen avohakkuilla kuutiota kohden 1,68 euron kulut , joista käytännössä saatu korvaus on 52% kokonaiskuluista.
    Harvennuksilla kustannus on 2,04 euroa kuutiolta , josta korvataan vajaa 40 %. (Koneyrittäjä-lehti n:o 7 / syyskuu 2014 , laskelmat kyseisen vuoden keväältä )

    Kauankohan tämän ”persmäen” annetaan jatkua ?

    Pete

    Kantokäsittelyn kemeratuki pitäisi vissiin kokonaan poistaa, niin se ei asettaisi mitään rajaa korvauksen suuruudelle. Metsäfirmat voisivat sitten sopia urakkaneuvotteluissa yrittäjien kanssa paljonko kantokäsittelystä maksetaan. Sertifiointihan käsittelyä jo edellyttää.

    raivuri

    Eipä tuota kantokäsittelyn hinnan jäämistä yrittäjälle kannata täällä valittaa. Jos ja kun se on sovittu, että se tehdään niin silloin se on tehtävä. Toki yrittäjän tekemä työ pitäisi kaíken järjen mukaan korvata, mutta se sovitaan metsäyhtiöiden ja hakkuuyrittäjien kesken. Ja toisaalta yrittämisessä on aina omat riskinsä.

    suorittava porras

    Peten esittämä ajatus ei ole uusi . Sitä ovat jotkut yrittäjt jo
    esittäneetkin . Loppu onkin sitten selkeää sopimuspoliikkaa .

    huski

    Ja oliko sit Ruotsi jo lopettanut kantokäsittelyn kokonaan ? Tarpeettomana!

    Rane

    Hoh hoijakkaa,suorittava vaatii toisessa keskustelussa kesäksi enemmän töitä ja toisessa valittaa kesätöiden suuresta vaivasta ja kustannuksista.Pitäisi tuoda kuskeja Chilestä näyttämään savotan mallia näille.Plussana olisi että ne ei osaa kirjoittaa suomeksi nettiin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 105)