Keskustelut Metsänhoito Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

  • Tämä aihe sisältää 105 vastausta, 24 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten Panu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 105)
  • Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

    Yllä mainittuun tulokseen ovat päätyneet mielipiteissään ne 50 koneyrittäjää , joilta tiedusteltiin mielipiteitä kantokäsittelystä kuluneena keväänä . Työn aiheuttamat kustannukset ovat siis kolme kertaa suuremmat , kun korvaus , jota työstä maksetaan . Kun kaikki työkustannukset huomioidaan , tuottaa toiminta tappiota keskimäärin runsaat 8000 euroa per kone !

    Kun kantojen käsittely maannousemaa vastaan aloitettiin kolmetoista vuotta sitten , maksettiin työmuodolle tukea täsmälleen sama summa korajttua puukuutiota kohden , kun tänäkin päivänä . Tuolloin tuella katettiin materiaalikulut ja puolet työkustannuksista .

    Jostakin syystä työstä on maksettu pelkkä tuen suuruinen summa, jonka yrittäjä itse joutuu monissa tapauksessa erikseen anomaan . Todellisia kustannuksia ei kukaan ole ollut halukas maksamaan . Herääkin kysymys , kuinka kauan ollaan valmiita tekemään kantokäsittelyjä pelkällä talkoomielellä . Sille puuttuvalle osalle korvausta (8000 €/ kone) olisi ainakin yritysten taseiden perusteella kovastikin käyttöä .

  • suorittava porras

    En ole väittänyt , että työtä tehtäisiin huonosti. Tosin olosuhteista johtuen en ihmettelisi , jos motivaatio kyseiseen työhön pikkuhiljaa hiipuu.

    Kuten profiilikuvastani näkyy , muutaman tonnin peräkärry on hankittu kuution ureasäiliön kuljettamista varten .(löytyisi vain aina paikka sieltä palstalta , mihin sen parkkeeraa). Kantoaineita voi kulua kaudessa kymmenekin kuutiota (10 000 litraa) / kone . Sen rahtaaminen työmaille ei ole ihan pikku juttu . Lisäksi koneessa on noin kymppitonnin maksava kantokäsittelylaitteisto , joka vaatii vuoden mittaan noin 20 tuntia erilaisia huoltotoimenpiteitä .Tuolloin kone ei ole työssä. Keskmäärin puoli tuntia päivässä kuluu kantokäsittelyaineen siirtoihin työmaalle ja tankkauksiin (=50 tuntia /kausi …tällöinkään kone ei ole tuottavassa työssä) . Jos aine sattuu loppumaan kesken päivän pieniläpimittaisilla kohteilla suuresta runkomäärästä johtuen , saattaa lisätankkaus viedä jopa tunnin ylimääräistä aikaa. Erikoislaippojakin tarvitaan
    ( a` 100€/kappale ) kymmenkunta käyttökaudessa . Varsinkin urean käyttö lisää myös laitteiston kulumisesta johtuvia kustannuksia.

    Investoinnit ja työt on aina tehty , kun on pyydetty , mutta kaksikolmasosaa aiheutuneista kustannuksista on jostakin syystä jäänyt tilittämättä yrittäjien tileille.

    Koko tarina on luettavissa viimeksi ilmestyneestä Koneyrittäjä-lehdestä.

    Puun takaa

    Lienee kaikille selvää, että tehdystä työstä on saatava asianmukainen korvaus.
    Yhtä selvää on se, että puuta hakataan kesät talvet.
    Kantokäsittelyä ei missään nimessä pidä jättää pois.
    Olemme nyt nähneet, mitä kevytmielinen lahopuiden suojeluideologia on osaltaan saanut metsissämme aikaan.
    Suomen metsätaloudessa on tehtävä ideologinen puhdistus, jossa haihattelut lopetetaan.

    tamperelainen

    Kyllä konemiehen pitää tehdystä työstä korvaus saada.

    Suomen Valtio häviää eniten,jos maannousema leviää laaja-alaisesti
    ja voittaa(verottaa joka vaiheessa) eniten,jos maannousema ei leviä.
    Valtiovallan kannattaa sijoittaa rahaa lahontorjuntaan

    En nyt kylläkään tiedä onko joku EU:n viherkommunisti-komissaari kieltänyt kantojenkäsittelyn Suomessa!?

    Maatalousministeri Koskisen johdolla v1996 perustettiin salainen susien siirrosta huolehtinut työryhmä.Nyt Koskisella olisi mahdollisuus enempi päivänvaloa kestäviin touhuihin

    mehänpoika

    Puuntakaa kirjoittaa ”selvää” tekstiä.

    Kuitenkin harvennushakkuita pitäisi pyrkiä rajoittamaan sulan maan aikana jo pelkkien ajovaurioiden syntymisen takia. Lumikerros ja havut ajourilla suojaisivat kuusien juuria vaikka routaa lumen alla ei olekkaan.

    Näin menetellen harvennuskohteilla voitaisiin laajemmilla alueilla säästää tässäkin asiassa. Pikku kuviot avohakkuun kyljessä ovat asia erikseen. Metsänomistajien kannattaisi tarkistaa asennettaan kesän aikana tehtäviin harvennushakkuisiin.

    Päätehakkuukohteitakaan ei pitäisi hakata keväällä eikä kesällä. Hakkuu vasta elokuun jälkeen mieluummin kantokäsittelyn kuin kantojen poiston ohella. Kantojen poisto vie pois ravinteita, ja osa kannoista kuitenkin jätettäisiin nostamatta.

    Tuntuu olevan metsäkoneyrittäjien keksintöä kokonaan se, että lähinnä heidän vaatimuksestaan ja kustannuksillaan on annettu jo vuosikymmeniä pilata yksityisten metsänomistajienkin metsiä kesäaikaisilla harvennushakkuilla tehtävään kantokäsittelyyn vedoten. Ilkeävät ruikuttaa pätö kustannuksista, vaikka metsänomistajien pitäisi kärsivänä osapuolena valittaa mutta eivät ymmärrä.

    Pähkäilijä

    Viime talven harvennukset olisi pitänyt hakata 3 viikossa ja sahat seis touko-elokuun?

    Metsäteollisuus tuon puun tarpeen sanelee, eivät koneyrittäjät.

    kuusessa ollaan

    Metsäkoneyrittäjät eivät ole syyllisiä lahon leviämiseen, siihen on syynä metsäteollisuuden muutos, joka vaatii tuoretta havupuuta kesäaikaankin. Aiemmin oli kuljetus tapahtunut talvella ja tehtaat pyörivät kesäaikaan kuoritulla ei-tuoreella puulla.
    Kantokäsittelyllä korjataan sitä tuhoa, joka aiheutettiin 70-luvun aikana metsissä, silloin harvennuksia korjattiin todella hurjalla menolla, kapeapyöräisillä koneilla ja surutta uria muodostaen. Ja aukkoja hakattiin talvisin, kesällä tehtiin harvennuksia…Silloin kylvettiin lahon alkupamaus suuremmassa mitassa…Vaikka koneet kevenivät, renkaat levenevät ja meno rauhoittui 80-luvulla oli jo laho saanut lähdön.
    Nyt leviämistä yritetään rajoittaa ja viimesten laskelmien mukaan se maksatetaan nykyisillä koneyrittäjillä, eli yhtiöt eivät maksa kustannuksia täysmääräisesti, vaikka ovat se joka kesäkorjuuta tarvitsee.

    Muuten, meillä asiat on varsin hyvin, näin taannoin eteläruotsissa kuusikon, jossa lahoja runkoja oli 75%…oli hirvittävää katsella.

    Puun takaa

    Näinhän se on, että teollisuus tarvitsee tuoretta puuta ympäri vuoden, joten sitä on silloin myös hakattava.
    Tiukentuneet jätevesimääräykset johtivat aikoinaan siihen, että kuidun ja tukkienkin piti tulla tuoreena tehtaille.
    Pääoman tuottovaatimukset johtivat puolestaan siihen, että puita ei pitkiä aikoja varastoida missään.
    Olosuhteet tietysti vaihtelevat maan eri osissa, mutta totuus on se, että Etelä- ja jopa Keski-Suomessakin tuppaa olemaan lähes lumettomia talvia joskus useampiakin peräkkäin.

    kuusessa ollaan

    Lumettomuus ei ole ongelma, vaan itiöiden leviäminen tuoreista kannoista…talvellahan ei siksi kantokäsitellä.
    Kuuselle parasta olisi, että sitä hakattaisiin vain pakkasella ja tehtaille rakennettaisiin suuret kalliovarastot kesäkäyttöä varten, näinhän on käsittääkseni mm. kaipolassa.

    Männyn tyvitervastauti on vaan sitten ongelma, jos kesäisin hakataan vain männiköitä, kuten paljon 90-luvulla tehtiinkin…aukoilta saatiin kuusikuitua tarpeeksi.

    tamperelainen

    Komppaan mehänpoikaa siinä,että metsänomistajilla on pyyhitty monasti pöytää

    Yksi esimerkki on nämä lakikohteet,joinin joudutaan jättämään rahanarvoista puustoa.

    Valtiovallan(tarkoittaa marjastajat,lintukiikaroijat,natura-kommunistit ym) tulisi rahallisesti korvata mm liito-orava reviirit.Kyllähän siitä hyötyy koko yhteiskunta,mutta maksumiehenä on vain MO.Maksetaanhan tässä maassa luonnonhaittakorvauksia muillekin.

    Meillähän on paljon kaupungissa asuvia ,metsänsä perintöna saaneita
    fil.maistereita ja muita vaikeita tapauksia,jotka sammaleita sormien välit täynnä haraa kaikkea vastaan.Uskon että nuoret ajattelevat enempi eurot silmissä ja metsänomistajapuolelle saadaan tulevaisuudessa uutta virtaa

    Pähkäilijä

    Ei kait pakkasvarastojakaan mitoiteta kun siksi aikaa minkä sahat on seis eikä sunkaan koko kesäksi. Tai tällä menolla ei paljoa kuitupuulle ole ollut tarvetta kun kuukaus on jo lomailtu 😉

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 105)