Keskustelut Metsänhoito Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 105)
  • Kantokäsittelyn hinta kolminkertaiseksi !

    Yllä mainittuun tulokseen ovat päätyneet mielipiteissään ne 50 koneyrittäjää , joilta tiedusteltiin mielipiteitä kantokäsittelystä kuluneena keväänä . Työn aiheuttamat kustannukset ovat siis kolme kertaa suuremmat , kun korvaus , jota työstä maksetaan . Kun kaikki työkustannukset huomioidaan , tuottaa toiminta tappiota keskimäärin runsaat 8000 euroa per kone !

    Kun kantojen käsittely maannousemaa vastaan aloitettiin kolmetoista vuotta sitten , maksettiin työmuodolle tukea täsmälleen sama summa korajttua puukuutiota kohden , kun tänäkin päivänä . Tuolloin tuella katettiin materiaalikulut ja puolet työkustannuksista .

    Jostakin syystä työstä on maksettu pelkkä tuen suuruinen summa, jonka yrittäjä itse joutuu monissa tapauksessa erikseen anomaan . Todellisia kustannuksia ei kukaan ole ollut halukas maksamaan . Herääkin kysymys , kuinka kauan ollaan valmiita tekemään kantokäsittelyjä pelkällä talkoomielellä . Sille puuttuvalle osalle korvausta (8000 €/ kone) olisi ainakin yritysten taseiden perusteella kovastikin käyttöä .

  • Metsuri motokuski

    Niin tämän korvauksen maksaa metsäkeskus valtion varoista. Se että joillekkin yrittäjille varsinainen aine toimitetaan ilma korvausta ja joillekkin annetaan laskutusosoite metsäkeskuselle. Tämä riipuu toimijasta. Metsänomistajien kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Se että korvaus on liian pieni tulee asia hoitaa urakoitsijan sopimus neuvotteluilla.

    Gla Gla

    Jos omistajalle luvataan, että käsittely tehdään, on se syytä tehdä eikä olla tekevinään. Urakoitsijalle aiheutuneesta tappiosta riippumatta.

    Pähkäilijä

    PEFC sertifiointi

    ”taloudellinen kestävyys tarkoittaa, että toiminta on kannattavaa kaikille tuotantoketjussa mukana oleville tahoille.”

    Kantokäsittely ei täytä sertifioinnin vaatimuksia.

    Timppa

    Meikäläinen epäileväinen luonne miettii sitäkin, että onko tuolla nykyisellä kantokäsittelyllä muuta kuin sielunhoidollinen merkitys?
    Kun katsoo työn jälkeä, niin näkee, että harvoin koko kanto on kokonaan käsitelty. Kone ruiskaisee liuoksen vain sinne päin.

    Entäs, jos se laho lähteekin etenemään naapurikannosta sienirihmastoa pitkin? Mitä se urea- tai harmaaorvakkaliuos auttaa? Etenkin ureaa epäilen. Harmasaorvakan ymmärrän, jos pystyy valtaamaan koko kannon, niin siitä kannosta ei sitten lahottajasienet pääse maailmalle.

    Tämä kantokäsittely on sellainen, mistä huonon työn tekijä ei koskaan joudu vastuuseen. Jos nimittäin sillä käsittelyllä on todellista merkitystä.

    Metsuri motokuski

    Noilla kantokäsittelyaineilla on sellainen tapa että jo seuraavana päivänä on jäljet kannnosta alkaneet haalistumaan. Siten on mahdotonta sanoa päivänkin jälkeen onko ruiskutus ollut kattava. Usein on niin että kantokäsittelyainetta ei juurikaan nuukailla vaan ainetta annetaan runsaasti kannolle,

    Toisaalta minusta koneenkuljettajan ei tule murehtia sitä onko korvaus riittävä vai ei. Hänen tehtävänään on ruiskuttaa se aine kantoon ja sillä selvä. Jos käsittelykustannukset ovat alimoitettu työtehtävään niin se ei kuulu kuskille. Urakoitsijan tehtävä on asia hoitaa kuntoon tai sitten se tehdään tappiollisena jos neuvottelutaidot eivät riitä.

    Se että onko aineen yleensäkkin järkevä tehdä niin olen samaa mieltä Timpan kanssa asiasta, Kanto on vain osa juuristo alueesta joka paljastuu hakkuun yhteydessä. Varsinkin hakkuu urien vierestä. Hyvien usein juuren niskat ovat paljaana eikä ne ole saaneet minkäänlaista suoja-ainetta.

    Svedu Petteri

    Tämä oikea ongelma ei onneksi koske käytännössä minun harrastuspohjalla olevia metsähommia.

    Päätehakattavissa kohteissa on jo olemassa lahoa tai tyvitervasta. Pakko istuttaa koivua. Kantojen poisto toki auttaa, jos ei ole kovin alavaa ja kivistä maata ja tule samalla suuria vesikuoppia. En harrasta mitään jatkuvaa kasvatusta. Kaikki nurin ja kerralla.

    Harvennuksia ei ikinä tehdä kesällä pihkapuille. Itse talvella tai vaikka puusta pienempi hinta ja talvella. Kesällä kuorikin on niin herkästi irtoavaa, että puihin tulee naarmuja, vaikka juuret sattuisikin jäämään ehkäjäksi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllä voisvat tukea tuota kantojennostoa, täälläkin niiden nosto on loppunu melkein kokonaan. Koivunkasvattajaa ei niin harmita Ppaitsi se, että itse pitää nyhtää irti rakennusten tieltä mutta olisi kivempi istuttaa itselle ja muille ku tulee parempi muokausjälki.

    suorittava porras suorittava porras

    Niin..tuo kysely oli suunnattu järjestäytyneille ja todennäköisesti neuvottelutaidoiltaan keskimääräistä paremmille yrittäjille . Yli kymmenen vuotta asia on taatusti ollut esillä sopimusneuvotteluissa , mutta siitä huolimatta työn hinnoittelu on jämähtänyt lähtökuoppaan. Työstä maksetaan siis VAIN sen verran , kun siihen saadaan tukea asiakkaasta (metsäyhtiö ) riippumatta . Stora Enso kaiken lisäksi velvoittaa yrittäjät hoitamaan tukirumbankin omatoimisesti .

    Metsänomistajia tämä asia tulee myös varmasti koskemaan . Tappiollisella toiminnalla tahtoo olla vaikutusta työmotivaatioon ja työn laatuun . Jos ollaan vain maksavinaan , voi olla että ollaan myös vain tekevinään. Tämä asia olisi syytä keskustella pian kuntoon , koska on oletettavaa , että uusien investointien myötä puun käyttö lisääntyy ja sen johdosta myös kesäaikaan ajoittuvat hakkuut. Kantokäsittely ei saa olla kiviriippa yrittäjän kaulassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Kantokäsittelyyn kuluu aikaa keskimäärin runsas 60 tuntia vuodessa . Tämä aika pitää sisällään laitehuollot ja päivittäisen aineen käsittelyyn käytettävän ajan . Kyselyn perusteella on todettu kantokäsittelyn alentavan koneen tuotosta keskimäärin 6, 5 % .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Totta on että yrittäjän tulee saada kantokäsittelystä asianmukainen korvaus. Hyvin huomattu tuo ristiriita metsäsertifioinnin kanssa.

    Kesähakkuita on pakko jatkaa, joten käsittelyn kattavuudesta on pidettävä huolta (paitsi turvemailla), muuten havupuun kasvatusmahdollisuudet Suomessa saattavat kärsiä tulevina vuosikymmeninä oleellisesti.

    ”Entäs, jos se laho lähteekin etenemään naapurikannosta sienirihmastoa pitkin?” Kuten toisessa viestiketjussa on perinpohjaisesti käsitelty, kantokäsittelyn päätarkoitus on estää juurikääpäsienen iskeytyminen metsikköön, ei torjua sen leviämistä metsikön puusta toiseen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 105)