Keskustelut Tekniikka Kantokäsittely manuhakkuussa

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
  • Kantokäsittely manuhakkuussa

    Maaseudun Tulevaisuudessa ja sen somessa oli taannoin puhetta pihkapuumetsiköiden kesäaikaisten harvennusten kantokäsittelyvaatimuksen laajentumisesta lainsäädännössä koskemaan myös ”kyykkymotoja”. Itse olen tehnyt kantokäsittelyä toistakymmentä vuotta moottorisahahakkuillani. Päätin nyt kertoa omat kokemukseni ja hyväksi havaitut käytännöt, jos siitä vaikka olisi muillekin hyötyä.

    Ensin käytössä oli jauhemainen harmaaorvakkaliuos, sitten urealiuos ja nyt harmaaorvakkativisteneste. Urea on siinä mielessä helpompi, että sen käytössä tuoreusvaatimusta ei ole, sieni-itiöliuoksessa taas kesähelteellä alkaa kasvustoa olla vuorokauden jälkeen, jolloin tartuntakyky kantoon on ilmeisesti pahasti heikentynyt.

    Levitys tapahtuu joko pienellä paineruiskulla tai sumutuspullolla. Jälkimmäisiä saa kiertotalouden hengessä keittiön- kylpyhuoneen ja ikkunoidenpuhdistusaineiden suihkepulloista maksutta. Nämä ovat osoittautuneet käyttöominaisuuksiltaan tukkeutumisherkkiä paineruiskuja huoltovapaimmiksi.

    Harmaaorvakkatiivistettä myydään 0,5 dl purkeissa jäädytettynä. Tämä sulatetaan jääkaapissa ja siitä otetaan apteekista saatavalla injektioruiskulla, jonka kärkeen neulan tilalle asennetaan sopiva mehupillin pätkä, noin viikon kulutusta vastaava määrä. Tätä säilytetään jääkaapissa ja aamulla eväiden teon yhteydessä lantrataan käyttöliuosta päiväkohtaisen tarpeen mukaan joko suoraan suihkepulloon ja/tai toiseen puteliin. Sopivankokoisesta ruiskusta tarvittavan, pienen määrän annostelu on täsmällistä. Savotalla suihkeputeli seuraa hakkuun etenemistä niin, että kannon käsittelyn jälkeen puteli viskataan seuraavan kaadettavan puun tyvelle.

    Laki edellyttää kasvinsuojelututkinnon suorittamista aineen hankkimiseksi tai sitten voi miettiä, josko tuttavapiirissä sattuisi olemaan vaikka joku maanviljelijä tai koneyrittäjä, jonka kautta hankinnan voi tehdä.

  • tamperelainen

    Hyvin on Burl jaksanut organisoida manuhakkuun kantokäsittelyn.Liuoksen säilyvyyden taki olen käyttänyt Ks-urealiuosta.Silloin pitäisi kanto käsitellä kokonaan,näyttää jäävän vajaaksi motohakkuussakin,orvakalla riittää kannon osittainen käsittely.Ainakin urealla olisi kanto hyvä käsitellä heti kaadon jälkeen
    Yksi ongelma on loppusyksyllä ja alkukeväästä tietää onko sienitartunnan vaara kun kelit sahaavat +10C – -10C
    Kantokäsittely kyllä hidastaa manuhakkuuta,tulee ylimääräistä sählinkiä

    Jätkä

    Tuollakaan tavalla ei käsittely kovin paljoa haittaa työskentelyä. Harkitsisin ehkä kuitenkin jonkinlaista vyössä olevaa koteloa tms. jossa sumutin kulkisi koko ajan mukana.
    Eihän se kuitenkaan paina kovin paljoa.

    Svedu Petteri

    Jos tekee ensiharvennuksia, niin kaikki tämän lehden keskustelupalstan ihmiset ovat tietysti tehneet ennakoraivauksen hyvissä ajoin ja poistaneet kaikki turhat puut pois.

    Metsää on myös kasvatettu sopivan harvana, joten poistettavia puita on kohtuullinen määrä ja ne eivät ole ihan pieniä. Tällöin kantojen maalailu ei ole liian iso urakka. Vanha maalipönttö2,7 L ja 75 mm pensseli. Kaataa esim. 10-20 puuta ja maalaa heti kaadon jälkeen. Tekee sitten ne kaikki.

    Jos on apuhenkilö, niin hän voi maalata kantoja ja kasata puita.

    Kannattaa tehdä alueita, joissa kantoja on vähemmän. Tekee pakkasilla tiheät puskat.

    Jos kaadetuissa on jo ennestään lahoa/tyvitervasta reilusti, niin mitä niitä sitten maalailemaan…

    Jätkä

    Jos tarkoitus on hakata manuaalisesti, ei pidä mennä tekemään ennakkoraivausta, koska siinä sekamelskassa on vaikea liikkua ja raivauspuusto on tulossa kuormaimen kouran mukana kyytiin.

    Raivauspuusto pitää kaataa ajouran suuntaisesti niin, että puutavara tulee niiden päälle poikittain kohti ajouraa.

    Raivauspuuston kuusten kannot pitäisi myös käsitellä.

Esillä 4 vastausta, 1 - 4 (kaikkiaan 4)