Keskustelut Metsänomistus Kantelu oikeusasiamiehelle

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 86)
  • Kantelu oikeusasiamiehelle

    Jokainen tietää, että ainoa tehokas ja kattava tapa hirvieläinten aiheuttaminen metsävahinkojen ja kolarien ehkäisyyn on pyyntilupapolitiikka. On käynyt aika selväksi, että siihen metsänomistajilla / puuntuottajilla ei ole mitään vaikutusvaltaa. Tuntuu, että lupaviranomaiset tekevät päätökset täysin kuulematta sidosryhmiä. Poliitikoilta on turha pyytää apua, kun pitää kumartaa kaikkiin suuntiin pyllistämättä mihinkään suuntaan.

    Nähdäkseni paras tapa mittauttaa oikeusturvamme, olisi tehdä kanteluja oikeusasiamiehelle Suomen Riistakeskuksen toiminnasta ja vedota esimerkiksi riistahallintolakiin, lakipykäliä löytyy edempää viestiketjusta.

    Jokainen joka tuntee, ettei riistahallinto toimi ko. lain kohdan mukaisesti, voisi tehdä kantelun ja perustella miksi omalla ”reviirillään” vahinkojen ehkäisy  ei toimi. Tulisi maantieteelistä kattavuutta ja uskottavuutta asialle. Näin tämä tulisi asiallisesti tutkittua ja voisimme jäädä tauolle loputtomasta asian veivaamisesta keskustelupalstalla.

    Kantelun teko verkossa on hyvin helppoa, linkki tekstin jälkeen.

    Oikeusasiamies valvoo, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hänen valvontaansa kuuluvat muutkin, jotka hoitavat julkista tehtävää.
    Oikeusasiamies seuraa erityisesti, että hyvä hallinto sekä perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat.

    Suomen riistakeskus on riistatalouteen keskittyvä itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka toimii maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla. Suomen riistakeskus on osa julkista riistakonsernia.

    Metsästyslain 26 §:n mukaan Suomen riistakeskus voi myöntää pyyntiluvan kuusipeuran, saksanhirven,  japaninpeuran, hirven, valkohäntäpeuran ja metsäpeuran metsästykseen.

    Riistahallintolaki
    2 §
    Suomen riistakeskuksen tehtävät
    5) riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen edistäminen

    ****************************************************************

    Kantelu oikeusasiamiehelle Eduskunnan oikeusasiamiehen puoleen voi kääntyä, kun epäilee, että viranomainen tai virkamies ei ole noudattanut lakia tai täyttänyt velvollisuuksiaan tai jos kantelija epäilee, että perus- ja ihmisoikeudet eivät ole toteutuneet asianmukaisesti.
    Oikeusasiamiehelle voi kannella kuka hyvänsä. Kantelun voi tehdä itseään koskevasta asiasta, mutta kannella voi myös toisen puolesta tai yhdessä muiden kanssa. Tällöin on syytä liittää mukaan valtakirja.
    Oikeusasiamies tutkii kantelun, jos sen perusteella on aihetta epäillä, että viranomainen on toiminut lainvastaisesti tai jos oikeusasiamies muusta syystä katsoo siihen olevan aihetta. Kantelun tutkinta on maksutonta. Kantelun käsittelyaika on keskimäärin kuusi kuukautta.
    Oikeusasiamies ei yleensä tutki kanteluita, jotka koskevat kahta vuotta vanhempia asioita.

    http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/kantelu/kantelu.htx

    http://www.oikeusasiamies.fi/Resource.phx/eoa/index.htx?locale=fi_FI

    http://riista.fi/riistahallinto/

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110158

  • A.Jalkanen

    ”Kanta on valitettavasti pidettävä sillä tasolla , että riittävä kiinnostus säilyy”. Jos näin on, tämä on ongelma, joka pitää ratkaista jotenkin, vaikka sitten ammattimetsästäjien avulla. Heitäkin tiedän olevan ja lisää alan yrityksiä voisi syntyä. Toimenkuvana erämatkailu ja riistanhoito.

    Planterin kartta 13.2. ”Hirvi- ja peuraeläinkolarit 2015” on hyvä. Lähde?

    Kartasta näkyy mainiosti, että kolareita syntyy eniten alueella, jossa valkohäntäpeuraa eli valkohäntäkaurista esiintyy Suomessa. Kuulemma kauriita metsästetään ruokintapaikoilta. Runsasväestöisillä alueilla tämä sekä (riista)pelloilta väijyminen voisi olla osaratkaisu metsästyksen tehostamiseen, mikäli ajometsästys aiheuttaa vaaraa liikenteessä. Käsittääkseni nyt on tullut jokin metsästysasetuksen muutos, joka helpottaa tätä metsästysmuotoa.

    Metsuri motokuski

    AJ: Kuulemma valkohäntäkauriita metsästetään ruokintapaikoilta.

    No ei juurikaan. Pääosin ajavalla koiralla. Valitettavasti Anneli olet aika ulkona metsästystoiminnasta jonka vuoksi olisi hyvä jos vaikka yhdeksi vuodeksi lähtisit paikallisen hirviseurueen mukaan vaikka seuraajaksi. Avaisi varmaan aika paljon silmiä seuran toiminnasta.

    Kukas nuo ammattimetsästäjät sitten maksaa ?

    Planter

    Pyydän anteeksi, jos olen provosoinut muutamia palstalaisia.  Tarkoitus on kuitenkin ollut hyvä, ajattelin, kun ”rautalankaa” on jo tarpeeksi väännetty olisiko joidenkin mahdollista olla hetken tavallinen ihminen, ilman ajatusta,  että olen metsästäjä ja miettiä onko sittenkin tehty jotain väärin. Mutta ei, loputon selitysten arkku avattiin, fenikslinnut nousivat tuhkasta. Tosin olin siitä 99% varma, kunhan kokeilin. Itseasiassa voisin ihan yhtä hyvin kirjoittaa itse vastaukset kommentteihini. En ole kuin kerran erehtynyt mitä vastataan.

    Toki olen sitä käyttänyt hyväksenikin jättämällä tekstiin ”miinoja”, joilla saan palstalla virheellistä tietoa levittävät vastaamaan tietyllä tavalla ja menettämään uskottavuutaan. Miinoihin on astuttu niin usein, etten ole aina edes ehtinyt reagoimaan niihin.

    Jokainen varmaan uskoo, että minulla on aikamoinen tietopaketti kerättynä, murenia olen tiputtanut tänne. En tietenkään kerro missään keskustelupalstalla, mitä tällä paketilla teen. Olenko jättänyt kantelun, tulenko jättämään sen vai enkö jätä lainkaan? En kai sellaista tietoa keskustelupalstalla jaa.

    Vai teenkö paketilla vallan jotain muuta, sitäkään en kerro, sillä Helgen sanoin minulla ei ole ”munaa” tehdä sitä. Ei olekaan, aion vaan tönäistä nurin tämän linakkeen. Ajat ja välineet ovat muuttuneet ”Suden jäljen” aktiiviajoista.

    Isompi kuvio miksi tätä ”rautalankaa” olen vääntänyt juuri palstalla ja juuri nyt on tämä: Se on Metsälehden toimitusta varten. Vissiin tätä joku moderaattori lukee.

    Väännän vaan ”rautalankaa” siinä toivossa, että toimitus alkaisi tutkia mikä oikein on totuus, sillä tiedostusvälineen on syytä välittää totuudenmukaista tietoa.

    Journalistilla velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata,  estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

    Itse en tiedä kaikkea, mutta jos juttu, jossa todetaan, että hirvikanta on painumassa alimmalle tasolleen 2000-luvulla kuitataan jotenkin, että joku vahingossa tönäisi toimittajaa ja käyrästä tuli nyt tollainen, niin se ei riitä.

    Anton jossain sanoi, että Metsälehti kirjoitta mitä MMM käskee. Jos näin olisi, voimme siirtää itärajan Uralin taakse.

    Annelilta pyydän anteeksi, vedin täysin tahtomattani hankalaan tilanteeseen, enkä tajunnut heti ”hätäjarrutuksen” jälkeenkään. Annelilla ei ole mitään tekemistä minun ”tutkimusteni” kanssa, sattuupa vaan olemaan rehellinen ihminen.

    A.Jalkanen

    Eipä ole tarpeen anteeksipyyntö. Olen Planterin kanssa samaa mieltä siitä, että oikeaa tietoa on uskallettava jakaa, silläkin uhalla että joku pahoittaa siitä mielensä.

    Koettaisin vielä edetä hirvieläinkannan hoidossa valistuksen ja vapaaehtoisten muutosten kautta, ja vasta ellei tämä auta, sitten muita keinoja käyttäen. Muilla keinoilla tarkoitan ammattimetsästäjiä, jotka toimisivat metsästysseurojen sijaan alueilla joilta metsästysvuokrasopimukset joudutaan ehkä tulevaisuudessa irtisanomaan. Maanomistaja tietenkin joutuu tässä maksumieheksi. Toiminta voisi saada osarahoituksen metsästysturisteilta.

    Ostin Prismasta Eränkävijä 2016-2017 – julkaisun. Siinä on Jere Malisen erinomainen juttu valkohäntäpeuroista. Sillä on ollut sama naarasvoittoisuusongelma kuin hirvellä, mikä on tehnyt kannasta nopeasti lisääntyvän, mutta sukupuolijakaumaa on alettu onneksi korjata. Peura on arvostettu riistalaji lounaisessa Suomessa, joten sen vähentäminen tulee olemaan yhtä vaikeaa kuin metsäkauriin, runsaista liikennevahingoista huolimatta. Jutun mukaan lumettomat talvet hankaloittavat metsästystä, kun kauriit eivät silloin keräänny ruokintapaikoille (huom. Metsuri motokuski). Oletettavasti lumettomuus ei haittaa ajometsästystä. Ilveskin jutussa mainitaan: se keskittyy havaintojen mukaan metsäkauriiseen, jänikseen ja satunnaisiin peuranvasoihin. Syy miksi vhp:n metsästystä ei voida vapauttaa luvanvaraisuudesta, on kuulemma se, että sen seurauksena metsästysseuratoiminta lopahtaa! Vasasuojan poistoa ja jousimetsästystä esitetään keinoiksi tehostaa vhp:n jahtia.

    Planter

    Ehdottomasti pitäisi edetä yhteistyön ja valistuksen avulla. Sitä mieltä olen aina ollut ja olen edelleen.  Ei tule mieleen, että joku olisi minua esim. työelämässä 40 vuoden aika moittinut yhteistyökyvyttömäksi, päinvastoin kyllä. Tämä on minulle ihan uusi kokemus, ettei tuumaakan, itseasiassa mikrometriäkään,  anneta periksi.

    Tällaista ”kovakalloisuutta” en ole eläissäni kokenut. Jos mikään ei auta, on pakko ”päästää piru irti”.

    Visakallo

    Jaan Planterin hyvin asialliset näkemykset ja toivon myös vastapuolelta yhtä hyvää käytöstä. Uskottavuus nimittäin loppuu juuri samalla hetkellä, jos asian sijasta aletaan arvostella asian esittäjiä. Aika paljon vuosikymmenten aikana yhteisissä asioissa mukana olleena arvostan asiallista ja sovittelevaa tyyliä, ja kokemus on opettanut, että sillä myös asiat parhaiten etenevät.

    Rane2

    Epäselväksi vaan on jäänyt aikooko joku oikeasti tehdä kantelun?

    Voisi sanoa vaikka Hep.

    Visakallo

    Metsänomistajien kantelut ovat täydentävä osa käynnissä olevassa prosessissa. Asia kun ei enää ole vain metsänomistajien harteilla.

    harrastelija

    Miksiköhän nuo hirvieläinten (tässä tapauksessa) ja muunkin riistan metsästykset ovat luvanvaraiset? No siksi, että jos luparajoituksia ei olisi, niin riistaeläinet hävitettäisiin kyllä muutamassa vuodessa yhettömiin.

    Kysymys EI ole metsästäjien pihistelystä vaan päättäjien (hra valtio) sanelemia rajoituksia. Nykyiset metsästysseurat kykenevät ampumaan tarvittavan määrän sorkkaeläimiä, jos siihen vain annetaan lupa. Metsähallitus ja suurimmat yhteismetsän omistajat vuokraavat maitaan metsästysseurueille kiintiöiden sallimat määrät. Vuokraajia on ollut runsaasti!

    Turistimetsästystä on jonkin verran seurojen järjestäminä. Sillä ei ole mielestäni kannan säätelyyn oleellista merkitystä. Taannoin jäi ylä-Kainuussa kiinni 3 miehen salametsästysporukka erään baaritiskillä kehumisen jälkeen. Saalis oli ollut 103 hirveä. Toiminta oli myös varsin avointa.

    Lyhyesti: 2 miestä oli ajellut metsäteitä hämärissä. Kartanlukijan puolella olevalla oli ollut lasi auki ja ladattu luodikko valmiina. Hirven nähdessä se oli ammuttu. Auto oli jatkanut matkaa ja ampuja jäi suolistamaan saalista ilman asetta. Sovitun ajan jälkeen ajoi kolmas mies pakettiautolla paikalle, ruho autoon ja menoksi. Hirvenlihaa on markkinoitu Kainuustakin pääkaupunkiseudulle asti.

    Eihän hirvieläinten tilanne mitään salatiedettä ole. Riistakanta on arvioitu koko maassa lähinnä metsästysseurojen toimesta. Liikennekolarit vuosittain ja alueittain on tiedossa. Metsä(taimikko) vahingot on tiedossa, se riippuu metsänomistajista kuinka rehellisesti ne on ilmoitettu.

    Kysymys lienee eräänlaisesta taiteilusta riistan antaman hyödyn (metsästys nautintona, tulo valtiolle) ja riistan aiheuttamien vahinkojen tasapainottelemisesta. Metsästyslupien päättämisestä vastaa valtion puolesta määrätyt instanssit. Näin demokratiassahan aina on osa puolesta ja osa vastaan, peristeisesti suuri osa metsän-/maanomistajia on metsästäjiä. Tulevaisuudessa metsiä periytyy entistä enemmän ei-metsästäjille ja paine hirvieläinten pienentämiseksi varmaankin lisääntyy.

    Anton Chigurh

    Harrastelija vetää nyt mutkat suoriksi.

    Metsänomistajia on pienetkin palstat huomioiden miljoona. Siitä porukasta   100000 (10%) maksaa riistanhoitomaksun. Noin 60000 harrastaa jonkinlaista metsästystä. Holtittomassa sorkkaeläinlaidunnuksessa mukana on 40000, siis selkeä vähemmistö noista suurloisista (yhteensä 100000). Riistahallinto on täysin metsästäjävetoinen.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 86)