Keskustelut Metsänomistus Kansalaisaloite – uusi tapa vaikuttaa lakeihin

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)
  • Kansalaisaloite – uusi tapa vaikuttaa lakeihin

    Nykyään metsänomistajilla ja muilla kansalaisilla on mahdollisuus tehdä lakialoitteita, joita eduskunnan on käsiteltävä, jos niitä on kannatettu riittävän paljon. Tämä on ihan uutta ja sen vuoksi oikeusministeriö järjestää tietoisku- ja keskustelutilaisuuden 21.5. klo 14 Pikkuparlamentissa. Kiinnostaisiko mennä kuulemaan? Tässä kutsu:

    Kansalaisaloite-infossa käsitellään mm. kansalaisaloitetta yleisesti, kansalaisaloitteen tekemiseen liittyviä käytännön kysymyksiä ja kerrotaan tulevasta oikeusministeriön ylläpitämästä verkkopalvelusta.

    Tilaisuuden ohjelma
    – Avauspuheenvuoro (Johanna Suurpää, oikeusministeriö)
    – Kansalaisaloitelain esittely (Tuula Majuri, oikeusministeriö)
    – Kansalaisaloitteiden käsittely eduskunnassa (Maija-Leena Paavola, eduskunta)
    – Kansalaisaloitteiden keräämiseen liittyviä käytännön kysymyksiä (Teemu Ropponen, oikeusministeriö)
    * kannatusilmoitusten kerääminen paperilla
    * kannatusilmoitusten keruu verkossa – oikeusministeriön tuleva verkkopalvelu
    – Kommenttipuheenvuorot
    * Maija Setälä, Turun yliopisto
    * Joonas Pekkanen, Avoin ministeriö ry
    – Kysymyksiä ja kommentteja yleisöltä

    Ohjelman arvioidaan kestävän noin 1,5 tuntia. Muutokset mahdollisia

    Tilaan mahtuu noin 50 henkeä. Tilaisuus on avoin kaikille. Ilmoittautumalla osoitteeseen kansalaisaloite.om@om.fi autat meitä arvioimaan järjestelyiden suunnittelussa. Tilaisuus videoidaan.

    Tervetuloa!

  • mehänpoika

    Teoriassa kansalaisaloite on ihan hyvä keino saada epäkohtia , esimerkiksi ”holtiton sorraeläinlaidunnus”, Eduskunnan käsiteltäväksi. 50 000 nimeä on aika suuri luku kun tiedetään, että metsästäjien lobbaus metsänomistajiin ja tiedoitusvälineisiin päin alkaa heti, kun toimimatonta hirvikannan säätelyä koskeva kansalaisaloite löytyy kansalaisaloite.fi selailulla. Vielä sieltä en löytänyt mitään.

    Toinen lobbauksen paikka olisi kansanedustajat ja erityisesti eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Myös nykyinen yhteiskunnan kannalta surkea tilanne johtuu lyhytnäköisten hirviporukoiden nokkamiesten ja muiden alan harrastajien lobbauksesta ehdokasasettelussa oman harrastuksen kannalta vaikutusvaltaisille paikoille. Se alkaa eduskuntavaaliedokkaista aina kirkkovaltuustoehdokkaisiin asti. ”Oma mies” pitää saada edunvalvontaan mieluummin vaikka ministeriksi saakka.

    Tähän saakka ehkä valtaosa naiskansanedustajista on antanut suosiolla metsästystä harrastavien miesten hoitaa metsästystä koskevat asiat mukamas heidän ”asiantuntemuksen” vuoksi. Ehkäpä kansalaisaloite avaisi lopulta naiskansanedustajienkin silmät.

    ensolainen evakko

    Lajina hirvi on pieni riesa, vakavampiakin murheita on ja nimenomaan Itä-Suomessa, missä tietyt lajit ovat aina olleet päälle tunkemassa.

    Aloite:” Maan vuokraaminen sallittakoon, mutta myyminen muukalaisille kiellettäköön välittömästi”.

    Käymistäni maista ainakaan Unkarissa ja Puolassa se ei ole mahdollista (olivathan ne täysin miehitettyjä maita) Sama lienee jopa Hollannissa (miehitettyhän sekin tilkku oli), eihän siellä ole kovin paljon myytävääkään.

    Venäjällä miehitysalueineen on niin vähän maata, että se ei ole myytävänä. Jonkinlaisia propuskoja voi ostaa, jos jollakulla on rahaa poltettavksi.

    suorittava porras

    Käytännössä kuluneen syksyn jahdin jälkeen hirvitiheydet ovat monessa paikassa 0,? /1000ha tasolla , joten metsästyslakien muuttamiseen ei liene suurempaa aihetta. Hirvikanta kasvoi aikoinaan hitaasti ja huomaamatta . Nyt se on kuihtumassa ennätysvauhtia jo nykyistenkin lakien ja säädösten mahdollistamana.

    Lakeja muuttamalla vähävoimaisiin hirviporukoihin tuskin saadaan lisää virtaa. Toimivat seurueet ovat olleet paikoin liiankin tehokkaita. Jos hirvi on jossakin ongelma , kannatta ottaa selvää , onko paikallisella seuralla riittävästi resursseja hoitaa asia kuntoon . Jos ei , on resursseja lisättävä liittymällä arvostelijoiden puolelta tekijöiden joukkoon.

    jees h-valta

    Tässä vaiheessa kun jahti alkaa kääntyä loppusuorille alan hiukan kallistua suorittavan kannalle. Mutta se mitä oikeasti metsissä on omilla tarkkailualueilla selkeää tämän alkavan talven aikana ihan parin kuukauden sisään. Tammi-helmikuun vaihteessa kerron oman mielipiteeni ja siihen olen sitten jo tikannut Satakunnan omia palstoja lähenteleviä maisemia usein. Vielä täälläkin on yksi porukka sitkeästi yrittänyt mutta paljon jälkiä ja vähän tulosta ilmeisesti. (Jahtimiesten jälkiä). Toinen havaintoala jonka tänään kuljin tuolla P-Satakunnassa ei tarjonnut kuin yhdet oravan ja yhdet pyyn jäljet. Hiukan vanhemmat yhdet ilveksen jäljet vielä erottui.

    tamperelainen

    Kovin monimutkaiselta ei ainakaan turkistarhauksen kieltämiseksi laadittu teksti vaikuta. Adressi keräsi 70000 nimeä.Hirvivahingoissa kansalaisaloite pitäisi lanseerata kevät-kevätkesä-ajanlohtaan.Silloin on MO:n adrenaliinit korkeimmillaan.Tässä pitäisi toimeliaita olla esim Metsänomistajajärjestöjen.Tuo 50000 nimeä ei tunnu mahdottomalta.Alla malliksi Animala ym lanseeraama turkistarhauskielto-lakialoite.Siitä vaan mallia ottamaan (vellihousut).

    Laki eläinsuojelulain 22 §:n muuttamisesta

    Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan eläinsuojelulain (247/1996) 22 § seuraavasti:

    22§:Tarhauskielto
    Eläinten tarhaaminen turkisten tuottamiseksi on kielletty.
    Asetuksella voidaan eläinsuojelullisista syistä kieltää eläinten tarhaaminen myös muissa
    tuotannollisissa tarkoituksissa.

    Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

    Gla

    Putte lähestyy asiaa samasta suunasta kuin minunkin mielestä olisi järkevää.

    Metsäradiossa ( http://areena.yle.fi/radio/1732060 ) pohdittiin sitä, tarvitaanko nykyistä lupakäytäntöä ollenkaan, vai voisiko sen purkaa ja hoitaa asian markkinavoimien avulla. Ihan varma en ole, toimisiko systeemi käytännössä niin hyvin kuin tuossa esitetään. Periaate on varmasti hyvä, koska ei metsästäjät tyhjää viitsi pyytää. Käytännössä yhden hallinnonalan lopettaminen ei kuitenkaan olisi eduskunnassa mikään läpihuutojuttu varsinkaan kansalaisaloitteen pohjalta, joten helpompi tapa korjata tilannetta olisi 26§ viilaaminen.

    ”26 § (18.2.2011/159)
    Hirvieläimen pyyntilupa

    Liikenne-, maatalous- ja metsävahinkojen huomioon ottamiseksi Suomen riistakeskuksen tulee vuosittain kuulla alueellisia sidosryhmiä.”

    Tuo pitäisi muuttaa sellaiseen muotoon, jossa em.sidosryhmiltä saadut lausunnot velvoittavat riistahallintoa. Perusteet, joita kukaan ei pysty kiistämään, olisi varsin helppo kirjata.

    tamperelainen

    Nyt täällä tarinoidaan nykytilanteesta.Kansalaisaloitteiden tarkoitus on lakien muuttaminen.Se tarkoittaa hirven metsästyksessä ja laidunnuksessa terveempiä käytänteitä,jotka vaikuttaisivat vielä tämän syksyn jälkeenkin-pysyvästi.Nyt metsästäjät terrosisoivat metsänkasvatusta.On käsittämätöntä,että tällainen voi jatkua vuodesta toiseen,järjestelmässä on paljon korruptiota-hyvävelisysteemiä.
    Metsästysseurojen ukkoutuminen,mafiatyyppinen sisäpiiri ja kyvyttömyys huolehtia velvoitteistaan on jo painava syy muuttaa hirvilupamenettelyä.

    jees h-valta

    Tamperelainen arvostelee tämän hetken tilanteen vatvomista.
    Mutta jos ei tiedä tämän jahdin lopun tulosta niin kai niitä tulevia kannan säätely ja lainvalmisteluja on vaikea tehdä.
    Pitää olla reaalimaailmassa johon lait myös säädetään.
    Olen hiukan kriittinen pelkkään ”möykkäämiseen”.
    Kun annetaan mahdollisuuksia myös torjua tuhoja. Jopa aivan ilmaiseksikin. Mutta kun pitää saada kaatua soffalle juuri päivän työpuhteen lopuksi. Oma tapani on vasta alkaa ohjelma kun vapaudun palkkaduunista.
    Ja oma selkeä havainnointini tämän loppusyksyn osalta tukee harrastelijan ja suorittavan käsityksiä kannan laskevasta kehityksestä. Heillä on omat havaintoalueensa ja minulla omani.
    Satakunnastakin löytyy hirvitihentymiä ja tiedän erään seuran joka on sellaisella päässyt esim. tänä syksynäkin suorastaan ”herkuttelemaan” mutta niitä ei ole monta.
    Annan vilpittömän tunnustuksen metsästäjille tämän hetken tilanteesta jota petopolitiikkamme tukee. Pidettiin siitä tahi ei.

    Panu

    Minusta tässä olisi parjonkin järkeä:

    ”Arvonlisäverolain muutos – uusiutuvaan energiaan”

    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1003

    ”Sähköenergian ja sen siirtopalvelun sekä verkon kautta toimitettavan lämpöenergian ja polttoaineina käytettävien kaasujen sekä nesteiden myynnin verokantaa alennetaan vaiheittain siten, että ensimmäisenä vuotena verokanta on 19 %, seuraavana vuotena 14 % ja sen jälkeen 10 %.”

    MJO

    Suorittavalle portaalle sanon,että suuret hirvimäärät johtuu tietyille piireille monopolisoidusta metsästysoikeudesta.

    Metsästysoikeus on vain ja ainoastaan maanomistajalla. Metsänomistaja voi halutessaan luovuttaa/vuokrata tämän muulle taholle (yleensä metsästysseuralle). Miten muuten haluat tämän monopolisoida?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 20)