Keskustelut Metsänhoito Kannuksen tuhkalannoituksen koealat

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Kannuksen tuhkalannoituksen koealat

    Merkitty: 

    Tällä tuoreella videolla mittaillaan metsää Kannuksen koealoilla:

    Tulokset:

    Raetuhkaa 6000kg/ha -> 215m3/ha

    Irtotuhkaa 5000kg/ha -> 309m3/ha

    Miten ihmeessä? Nykyään levitetään pääasiassa rakeistettua tuhkaa mutta näiden koealojen mukaan se ei pärjää irtotuhkalle ollenkaan. Vai onkohan tässä nyt ollut tuhkaerien koostumuksessa suuri ero?

     

  • Lapinmies Lapinmies

    Olisi tosiaan mielenkiintoista tietää enemmän dataa

    mehtäukko

    Äijät kertoo että pölytuhkaruutu  vaikuttaa rehevämmältä ruudulta. Saniaista ja koivua, eli onko kasvupaikka ollut alunperinkin toisessa ratkaisevasti parempi…?

    Petkeles Petkeles
    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Opinnäytetyöstä näkee koejärjestelyt ja analyysit tuhkasta ja neulasista, mutta pitemmän ajan kasvutulokset tutkimusjulkaisusta ja videolta.

    Opinnäyte: tilanne 5 – 6 vuotta lannoituksen jälkeen.

    Sivu 13-14 opinnäytetyössä. Lannoitusmäärä 5000 kg/ha tuhkaa ja 500 kg/ha PK:ta. Ravinteita meni koeruuduille molemmissa tuhkalajeissa käytännössä sama määrä, mutta PK:ssa huomattavasti vähemmän.

    Opinnäytetyön päätelmät: ”Raetuhkan vaikutus on
    irtotuhkaa hitaampi, mutta toisaalta vaikutusajaltaan todennäköisesti pidempi. Lisäksi rakeistetun tuhkan käsittely on helpompaa ja ravinteiden huuhtoutuminen on vähäisempää.” Lisäksi arveltiin että raetuhkakäsittely ottaisi kiinni pitemmällä aikavälillä irtotuhkakäsittelyn.

    Jos katsotte opinnäytetyön Liite 1 ja Liite 2, niin kumpi koejärjestely kertoo luotettavammin käsittelyjen erot ja miksi?

    Tutkimusjulkaisu: tilanne 15 vuotta lannoituksen jälkeen.

    Jyrki Hytönen, Hannu Hökkä. Rakeistetun tuhkan ja irtotuhkan vertailu suomännikön lannoituksessa. Metsätieteen aikakauskirja vuosikerta 2020 artikkeli 10348.

    https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/article/10348

    Video: tilanne 21 vuotta lannoituksen jälkeen.

    Tuhkalannoitusruuduilta saatiin videolla tehtyjen mittausten perusteella moninkertaiset kasvut lannoittamattomiin verrattuna, jopa 8 m3/ha lisäkasvua per vuosi! Tähän työlajiin kannattaa panostaa kaikki tuhka mitä irti saadaan, ja on kannattava toimenpide ilman Metkan tukeakin.

    Irtotuhka tuotti videon mittausten perusteella selkeästi suuremman kasvunlisän kuin rakeistettu tuhka. Varauksin, koska kaikkia koealoja ei ilmeisesti tässä mitattu: koealat voisi mitata uudelleen tarkemmin. Ne olisivat myös harvennushakkuun tarpeessa; hakkuut kannattaisi nyt tehdä jos kokeista halutaan pitkän aikavälin tulokset.

    Kurki Kurki

    Tuhkalannoitusruuduilta saatiin videolla tehtyjen mittausten perusteella moninkertaiset kasvut lannoittamattomiin verrattuna, jopa 8 m3/ha lisäkasvua per vuosi! Tähän työlajiin kannattaa panostaa kaikki tuhka mitä irti saadaan, ja on kannattava toimenpide ilman Metkan tukeakin.

    Ilman kunnallisia lämpölaitoksia, joissa puuta ja turvetta poltetaan ei ole tuhkaa lannoitteeksi.

    Panu Panu

    Turvetuhka turvemaalle taitaa tosin olla yhtä tyhjän kanssa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Totta. Eikös turve ole kuitenkin nykyään lähinnä tukipolttoaine vanhemmissa kattiloissa, ei ainoa lämmönlähde.

    Kurki Kurki

    Turvetuhka turvemaalle taitaa tosin olla yhtä tyhjän kanssa

    Ei kai turvetuhkaa yksin levitetä mihinkään.

    https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/504369/Metla-Tuhkaopas-esite-2012.pdf?sequence=1

    Nostokoukku

    Kannattaisi tilata tuurivoimayhtiöiltä tutkimus paljonko myllystä luontoon leviävä mikromuovi kiihdyttää puuston kasvua. Sitähän tulee suunnilleen tuo tonnimäärä. Saataisiin ”räjähtäviä” kasvunlisiä, epäilemättä huomattavasti kovempia lukuja kuin tuhkalannoituksella. Ja hyvä niin, vihreiden tuurimyllyjen tieltä tuhkaa tuottavat polttolaitokset on kannattamattomina hävitettävä. Tuottavat kuitenkin tuhkaa niin kauan, kuin tuurimyllyjen tieltä hakattavat puustot on poltettava. Eli aika kauan vielä.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)