Keskustelut Metsänhoito Kannon pituuden vaikutus vesomiseen

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)
  • Kannon pituuden vaikutus vesomiseen

    Miten se olikaan.

    Ruotsalaiset tutkineet, että pitkä kanto vesoo vähemmän kuin lyhyt. Onkohan noin?

    Kyllähän vähän pitemmällä kannolla olisi hyvätkin puolensa. Ei tökkää maatiaisraktorin renkaaseen reikää. Toisaalta pitäisi saada kunnolla lahoa ennen ensiharvennusta ettei haittaa motomiestä.

    Onko palstalaisilla kokemuksia tästä kannon pituuden vaikutuksesta taimikonhoidossa?

  • jees h-valta

    Taneli oikeassa kuusen suhteen. Ei auta kyllä kantoa raivatessa jättää. Se tuli kuitenkin omaksi hyödyksi kun vanha omistaja oli raivannut männikön alusen puhtaaksi pienistä alikasvoskuusista noin puolen metrin kantoon. Nyt omalla harvennuksellani ne olivat kuitukuusia ja otettiin talteen pinoon.

    Kuitupuunkasvattaja

    Taneli kirjoitti:

    ”Kyllähän mänty kuolee noin. Kuusi pitää vetää aivan maata myöten, muuten sieltä nousee oksa. Joskus oikein ihmetytttää, että tekeekö kuusi, lehtipuiden tapaan, runkosilmujakin. ”

    Tulipahan kerran mitattua kuusta, jossa oli tullut pieni oksa juurenniskan alapuolelle. Eli oksa oli lähtenyt kasvamaan paksun juuren silmusta.

    Kuusi lähtee lisäksi kasvamaan oikeissa oloissa vaikka pistokkaista. Lehtikuusella nämä runkosilmut ovat erittäin tavallinen juttu.

    Timppa

    Raivatessa tulin kuviolle, josta olin kolme vuotta sitten perannut hieskoivuja. Jätän yleesä reilun kannon 20-40 cm, koska kivisessä maassa muuten kolhii turhan tiuhaan terää. Olivat ne kannot sekä itse vesoneet että niiden viereen oli kasvanut maasta uusia vesoja. Ainakaan tuon esimerkin pohjalta en kyllä uskaltaisi väittää,.että pitkät kannot vähentävät vesomista.

    Sama kokemus kuusesta. Kyllä joskus on sitkeä kasvaja vaikka on miltei maahan asti listitty.

    Pienviljelijän poika

    Kauhiaa pajukkoa raivailin eilen ja ajattelin onko nyt syksyllä oikea aika työlle, vaiko keskikesällä ?

    Jätkä pätkät

    Lehtipuiden paras aika on silloin, kun kasvukausi on päättymässä ja lehdet ovat täisikasvuisia ja vihreitä.
    Katkaisu elävien oksien alapuolelta, korkeudelta, josta se on helpoin tehdä.
    Pajupensaisiin ei kannata aina sekaantua lainkaan. Matala pajupehko saattaa olla vuosikausia vanha, mutta jos sen listii, on seuraavana vuonna ehkä parin metrin korkuinen.
    Haapa versoo hillittömasti juuristostaan.

    Jätkä

    Tuossa mietteitä vuosien takaa. Toivon, että liittäisitte työsopimuksista kopion, jossa vaaditaan esim alle kahdenkymmenen sentin kanto. En usko teiltä sellaistalöytyvän, koska sellaista ei ole tehty.

    Annonlaita

    No nees! Mitä net etälän varikset rääkyvät?? Mh:n osalta voin sanoa että vaatimus Lapissa/ kainuu koillismaa on että kannot oltava alle 15cm lähimmästä esteestä! Urakoitsija sopimukset! Itse sahasin aikoinaan mahollisimman lyhveen kantoon! Moottorisaha aikoina jos jäthi pitkiä kantoja sanoivat että onko selkä kipiä! Joskus oli loppuun 150cm lunta niin sai siinä lappiota heiluttaa ihan nokko!

Esillä 7 vastausta, 11 - 17 (kaikkiaan 17)