Keskustelut Metsänhoito Kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 179)
  • Kannattavuus

    Sitaatti metsälehdestä?

    ”Monesti hakkuutuloja kannattaa käyttää metsien lannoitukseen. Sijoitukselle on tarjolla 15–20 prosentin tuottoa.”

    Voisko joku tai metsälehti yksinkertaisesti haainnollistaa miten tuo lasketaan?

    Kuinka usein tuohon 20 % tuottoon päästään?

    Millainen metsä pitää olla että tuohon tuottoon pääsee?

    Jos metsän lannoittaa ja kahdeksan vuoden kuluttua sen metsän myypi niin kauppasopimuksissa on on hakkuuaika ettei sitä välttämättä heti hakata niin eikö laskenta pidä tehdä sillon  10 vuoden mukaan?

    Tarkoittaako tuo 20 prosentin tuotto sitä että se lannoitusinestoinnin vuosituoton arvo on 2% vuosittain?

    Ei vissiin metsälehjden toimittajakaan osaa sitä laskea kuten en minäkään kun jutussaan oli kysynyt tuottoarvoja: ”Artikkelia varten on haastateltu puuntuotannon asiantuntija Arto Koistista Tapio Oy:stä. Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 1/2018.

    Tai jos laittas osotteen mistä tuon lakennan oppisi.

     

  • A.Jalkanen

    Jos pääoma kaksinkertaistuu aina 10 vuodessa, lannoitusesimerkissä 500 eurosta tulee 1000 euroa. Vastaavalla vauhdilla 1000 euron uudistamisinvestointi kasvaisi vaikkapa 50 vuodessa rehevän kasvupaikan istutuskuusikossa 32000 euroksi (10 m3 kasvu vuodessa x 50 v = 500 m3). 10 v = 2000, 20 v = 4000, 30 v = 8000, 40 v = 16000 ja 50 v = 32000. 32000/500 = 64 euroa. Tuohon runkohintaan on vaikea päästä, mutta nykyisen puun jalostusarvon mukainen hinta se olisi.

    Hämis

    Kestitsemisellä lisää kannattavuutta ???

    Sain metsureita kaveriksi auttamaan ison aukon istutuksessa. Vein tuoreita viinereitä ja kylmä espressoa ja jotain bcca juomia. Olivat vallan tyytyväisiä, kehuivat että kerran vuodessa näin tapahtuu. Kukaan ei enää ketään muista,monesti vain v…laan. No istutuksella meillä.oli hyvä fiilis ja kaikki laittoivat innolla ohjeiden mukaan.

    Tomperi

    Minä olin väärässä.  Kannattavuushan on mitä on ja se siitä.  Tarkoitin tuolla kannattavuudella investoinnin kannattavuutta laskettuna niin että saisi jonkinmoisen tuottoprosentin investoinnille.    Laskemalla mikä se on, ihan samalla tavalla kuin jos otan pankista lainan kymmeneksi vuodeksi tiedän tarkalleen mitä maksan korkoa jos korko on pysyvä.

     

    Ei se voi olla nioin yksinkertasta että kun laitan 500 euroa lannoitukseen niin sen investointi kaksinkertaistuu kymmenessä vuodessa ja sillä tavoin sokkona tehdään investointi, lannoitus.  Varmaan jos kymmeniä tuhansia esimerkiksi lannoitetaan niin keskiarvo pelaa toimii hyvin.  jos oletetaan että ihmiset elää keskimäärin 70 vuotiaaksi niin puolet ei elä, ja jos se 70 olisi se luku jota A.J. tarkoittaa että se ois se keskimääräinen luku että sillon kymmenessä vuodessa kaksinkertaistuu niin puolet tapauksista on semmosia että ei kertaannu.

     

    Neuvvooko kenttätyössä metsäasiantuntijat että tämä ja tämä tapaus on semmonen että näillä hinnoilla tuotto on jotain muuta…..   En edelleenkään jaksa luottaa aloituksessani siteeraamaani hehkutusta lannoituksen edullisuuteen ja kannattavuuteen.   Jospa se jouluun mennessä ymmärrys kajahtaa otsalohkoon.

    A.Jalkanen

    No jos Tonperi lasket nykyisillä metsälannoitteiden ja tukkipuun hinnoilla, niin saat tämän hetken kannattavuuden. Lannoituksen antama tuotoslisä vaihtelee sekin. Sama missä tahansa investoinnissa, ei varmaksi voi tietää mitä se tuottaa juuri omassa tapauksessa. Tuhkalannoitus rehevällä tai keskimääräisellä turvemaalla on kai edelleen aika varma nakki pitkän vaikutusaikansa vuoksi (jos on ojat kunnossa).

    Puuki

    Tuoton laskennassa pitää ottaa aika tuoton tulouttamisessa  huomioon. Kun esim. osakkeiden tuotto%:a  lasketaan, tuotto% kerrotaan yleensä 1 vuoden jaksoissa.   TWR-tuotto (”kumuloituva”) saadaan , kun oletetaan, että ulosmaksetut osingot (jos on semmonen sijoituskohde jossa niin tehdään) sijoitetaan joka vuosi takasin ko. rahoituskohteeseen.  Osakkeen arvo nousu tai lasku on verrattavissa metsäpuolella metsän arvon muutokseen mikä on eri asia kuin vuotuinen tuotto.

    Lannoitus tai mikä muu tahansa ”metsäsijoitus” vaatii tietyn ajan ennen kuin se tuottaa mitään.  Korkoakorolle on helppo laskea yhden summan osalta , esim;  summa x 1,05^10  ( = > 5 % korko, 10 vuotta). Etukäteen voi vain arvioida paljonko lannoitus missäkin kohteessa tuottaa.  Keskimäärin tiedetään paljonko puun kasvu milläkin kasvupaikalla lisääntyy ja minkä verran esim. tukin kasvu lisääntyy 10 vuodessa. Kantohintakin on tietysti arvio.

    A.Jalkanen

    Näin. Jos laskee tuolla kaavalla, saa selville mitä tulee tuotoksi nykyisillä metsän lannoitteiden ja tukkipuun hinnoilla jos olettaa että lannoitettu metsä kasvaa x m3 enemmän joka vuosi. Puuntuotos voi olla vaikka 20 % enemmän kuin metsässä nykyään. Sitä se viidennes lannoitusmainoksessa varmaan tarkoitti.

    Netissä tarjolla olevissa korkoa korolle laskureissa on se vika, että yleensä niissä sijoitusaika ei riitä metsäsijoituksen laskentaan. Tuon lannoitusesimerkin kyllä pystyy laskemaan erilaisilla sijoituksen ja koron arvoilla esimerkiksi linkin laskurilla.

    Motti-ohjelmaan pitäisi ehdottomasti saada selainpohjainen käyttöliittymä. Ohjelmien latailu omalle koneelle ei ole enää tätä päivää mm. erilaisten käyttöjärjestelmien ja versioiden paljouden vuoksi.

    http://www.fiksukuluttaja.fi/korkoa-korolle-laskuri/

    Lannoitusesimerkki. Alkusijoitus 500 euroa, kuukausisäästö 0, korkoprosentti 7, sijoituksen arvo lopussa 984. Puuki sen tuolla edellä jo laskikin.

    984 – 500 = 484. 484/500 = 0,968 x 100 = 96,8 %. MOT.

    Apli
    Puuki

    Tuhka + typpilannoitus sopii kangasmaillekin.  Tuhkasta ei ole puutetta, jos jakelu onnistuu . Typpeä saa ilmasta esim.  lepän, apilan ja   palkokasvien kasvattamisella.

    Panu

    Metsälannoitteista ei vielä tietoakaan. 200€/tonni korotus vuodentakaisiin hintoihin olisi hyvin maltillinen

    Jätkä

    Anneli:”Jos pääoma kaksinkertaistuu aina 10 vuodessa, lannoitusesimerkissä 500 eurosta tulee 1000 euroa. Vastaavalla vauhdilla 1000 euron uudistamisinvestointi kasvaisi vaikkapa 50 vuodessa rehevän kasvupaikan istutuskuusikossa 32000 euroksi (10 m3 kasvu vuodessa x 50 v = 500 m3). 10 v = 2000, 20 v = 4000, 30 v = 8000, 40 v = 16000 ja 50 v = 32000. 32000/500 = 64 euroa. Tuohon runkohintaan on vaikea päästä, mutta nykyisen puun jalostusarvon mukainen hinta se olisi.”

    Olisihan sa noin -Teoriassa, mutta Lannoituksen vaikutus on max 8 vuotta, poisluettuna tuhkalannoitus. kymmene vuotta on liian pitkä aika, puusto pääsee taantumaan, eli kasvun lisäys ei välttämättä toteudu ihan kaavan mukaan.

    Oikein nuorta metsää ei kannata lannoittaa, koska siinä lisätään kuitupuun kasvua, ennakkoraivauksen tarvetta ja energiapuun tuloa metsään, ja sitähän ei kai kannata kasvattaa lannoituksen voimalla?

     

     

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 179)