Keskustelut Metsänhoito Kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 179)
  • Kannattavuus

    Sitaatti metsälehdestä?

    ”Monesti hakkuutuloja kannattaa käyttää metsien lannoitukseen. Sijoitukselle on tarjolla 15–20 prosentin tuottoa.”

    Voisko joku tai metsälehti yksinkertaisesti haainnollistaa miten tuo lasketaan?

    Kuinka usein tuohon 20 % tuottoon päästään?

    Millainen metsä pitää olla että tuohon tuottoon pääsee?

    Jos metsän lannoittaa ja kahdeksan vuoden kuluttua sen metsän myypi niin kauppasopimuksissa on on hakkuuaika ettei sitä välttämättä heti hakata niin eikö laskenta pidä tehdä sillon  10 vuoden mukaan?

    Tarkoittaako tuo 20 prosentin tuotto sitä että se lannoitusinestoinnin vuosituoton arvo on 2% vuosittain?

    Ei vissiin metsälehjden toimittajakaan osaa sitä laskea kuten en minäkään kun jutussaan oli kysynyt tuottoarvoja: ”Artikkelia varten on haastateltu puuntuotannon asiantuntija Arto Koistista Tapio Oy:stä. Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 1/2018.

    Tai jos laittas osotteen mistä tuon lakennan oppisi.

     

  • R.Ranta

    Sirppihalla ja keskenkasvuisuus ovat kummalisia määritelmiä. Jos tavoitteena on kannattavuus, niin metsän kannattaa uudistaa, kun suhteellinen arvokasvu on pysyvästi pienempi kuin vastaavalla riskillä muualta saatava tuotto.

    Minä en ymmärrä mitä näillä muuilla määritelmillä, kuten sirppihalla tai keskenkasvuisuus ajetaan takaa ja mitä silloin  metsänhoidolla tavoitellaan? Puuntuotosta vai mitä? Ei ainakaan kanttavuutta. Mänty kasvaa ja pysyy hengissä varmaan Lapissakin 200 – 300 vuotta. Siihen varmaan viimeistään sitten loppuiisi sirppihalla ja keskenkasvuisuus.

    Sinänsä hauska episodi, kun tuo kyseinen käsittelykiellossa ( eli lukossa)  ollut kohde on edelleen pystyssä ja se oli jo välillä metsään.fi palvelussakin runsaasti yli satavotiasta ja se kehoitettiin uudistamaan. Yllätys, yllätys nyt se on taas nuortunut ko. palvelussa monta kymmentä vuotta ja muuttunut vartuneeksi kasvatusmetsäksi. (Kävisipä itsellekin noin.) Sitä sitten kairailtiin ahkerasti iän selvittämiseksi. Ensin rinnakorkeudelta ja asian edetessä vielä tyveltä. Siitä olin huvittunut, kun valtion varoilla aikuiset miehet leikkii ja yrittää piparkakkutyveltä kairata puun sydämeen. Pitäiskö tuo n, 15 ha nyt pitää pystyssä muistomerkkinä suomalaisesta metsäpolitiikasta? Kasvu on toki olemattoman pieni, joten kannattavuudesta ei voida puhua.

    Jalapa

    Reima

    Kuten sinulle jo aiemmin kerroin, että minun olisi pitänyt Lapissa kymmeniä vuosia edelleen kasvatta metsää, jonka tuotto oli 0,5 %, vaikka vastaavalla riskillä sai muualta kymmenkertaisesti.

    Avaisitko vähän tätä lausetta?

    Muutoin joutuu tekemään olettamuksia kasvupaikasta, ppasta ym.

    Itse alkutuottajana olen plussalla metsistä. Tietysti teen tätä vain harrastuksena.

    Rukopiikki

    Suomen vanhin mänty jonka ikä laskettu on noin 800-vuotias ja se elää vielä. Kyllähän Lapissa kasvatetaan männikköjä 200-300-vuotiaiksi.

    Visakallo

    Minkä verran uusi metsälaki on käytännössä vaikuttanut R.Rannan hakkuiden ajoituksiin?

    R.Ranta

    En nyt Jalapa lähde kaivamaan tarkempia lukuarvoja kohteesta ja ymmärrä niin, että arvot ovat karkeistuksia. Kuvio oli ostettaessa aika lailla kaksijakoinen, ns. kakkosnelonen. Se harvennettiin n. 10 vuotta aiemmin silloin tyypilliseen tapaan alaharvennuksena, joka tarkoitti suhteellisen arvokasvun romahtamisen. Jos kakkosten suhteellinen arvokasvu 5% ja nelosten 0,5%, niin se voi tarkoittaa suhteellisen arvokasvun romahtamista esim. viidenteenosaan. Eli tämän metsävarallisuuden tuotto putosi viidenteenosaa.  Lisäksi pinta-alavero oli osaltani päättymässä ja halusin katsoa mikä tämä metsälaki oikeudellisesti oikein on päätyyn asti katsottuna. Tilanne oli sikälikin omituinen, kun jo vuosia sitten uudistetun perustuslain mukaan tällainen sääntely olisi pitänyt tehdä lain tasolla, eli eduskunnan päättämänä, eikä ministeriön päätöksellä. Tuohon aikaan olin Metsäliiton sopimusasiakas ja hakkuutuloja laitettiin osuuspääomaan, jonka tuotto oli tuolloin mustaakseni luokkaa 6% eli siitä karkeasti nämä lukuarvot.

    Kysyt Visa sitä, mitä se on vaikuttanut hakkuideni ajoitukseen käytännössä. Ei juuri mitään. Sinun toimialueella täysin merkityksetön. Kysymys on enemmän periaattellinen. Miksi siellä, jossa kannattavuus on muutenkin kaikista heikoin, pitää vielä tällaisella rangaista ja jonka kantaloudellinen merkitys on aivan olematon. Pääomattomana tyhjätaskuna silloin Lapista metsää ostettaessa se oli tietysti tärkeä kysymys, jotta pystyy toimimaan tarkasti taloudellisten realiteettien mukaisesti. Minusta mitään olellista muutosta ei ole taapahtunut, vaikka joutva paimennus lopetettiin.

    Vaikka olen jotakin muka kannattavuudesta kirjoitellut, niin se ei todellakaan tarkoita, että kuvittelisin tietäväni mikä on oikein. Ymmärrän hyvin senkin, että moton ajaminen metsään raiskaamaan luontoa oli Linkolalle hirveä asia. Mitä vanhemmaksi tulee, sen kauemmaksi pilvet karkaa. On vain näkökohtia, ehdottomasta totuudesta ei hajuakaan. Luonnon monimuotoisuus vie sanottomaksi ja ihmisriepu  yrittää parhaansa mukaan tuhota tätä paratiisia.

     

    Jalapa

    Itse olen pääsääntöisesti tehnyt tila kauppoja taskulaskimella. Silloin yleensä tarjous kaupoissa jää viimeisille sijoille. Noo, yhden pikkutilan ostin, että saan metsävähennystä ja toisen ylihintaan koska halusin sen.

    Mutta pääsääntöisesti pohjoisesta ei kannata ostaa VT:tä huonompaa eikä etelästä MT:tä huonompaa.

    Gla

    ”Mutta pääsääntöisesti pohjoisesta ei kannata ostaa VT:tä huonompaa eikä etelästä MT:tä huonompaa.”

    En tee eroa kasvupaikkoihin kannattavuudessa. Karun paikan hinta on vaan alempi.

    Jalapa

    Puuston kasvu ja kasvupaikka eivät vain korreloidu tilan myyntihintaan.

    VT – – > CT kasvu on ehkä 20 % huonompi, mutta puulle lasketaan sama hinta. Alempi maan arvo ei riitä kompensoimaan huonompaa/kauemmin kestävää kasvua.

    Gla

    En minä ainakaan laske, kun tuottoarvomenetelmää käytän. Ne, jotka katsoo summa-arviosta kuutiot, laskee siitä hakkuutulot ja haarukoi tuosta kauppahinnan, voi vipuun mennä.

    Rukopiikki

    Pohjoisessa nuo kasvupaikkojen erot vain korostuu. Olen tarkkaillut yhtä hoidettua kuivan kankaan metsää jonka kasvu on ajallaan tehtyistä harvennuksista huolimatta luokkaa vuosilusto ja virsikirjan lehti. Jos tämmöisestä metsästä mitään maksaa niin ei varmasti saa rahalle tuottoa yhtään.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 179)