Keskustelut Metsänhoito Kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 93)
  • Kannattavuus

    Merkitty: 

    Voisiko metsälehti, vaikkapa Riikilä, tehdä jutun, miten kannattavuutta  lasketaan ja kannattavuutta voidaan  tarkastella ja vertailla jälkeenpäin. Jotenkin tuntuu että täyttä pöljyyttä  säkenöi palstalla keskustelevat, onko se jotakin outoa rakettititiedettä jota en ymmärrä.

  • Nostokoukku

    Perko. Taitaa olla niin, että hankintahakkaajat itse sen tukin hankintahinnan pudottivat aikoinaan. Ei niin isoa firmaa olekkaan, että kannattaa ostaa raakkia sahapuun hinnalla.

    Puuki

    Ei kannattavuutta verrata tilan myyntiarvoon. Ei muussakaan tuotannossa tehdä niin.

    Verotus ei ole oikeudenmukaista muuallakaan kuin metsäpuolella.  Kiinteistöverot esim. nousee rakennuskustannusindeksin nousun mukana vaikka vanhan talon arvo laskee.    Muita lypsylehmiä on tunnetusti autoilu ja sähkövero jossa alv maksetaan myös sähköverosta.

    Jätkä

    Hankinttakaupassa, kun luovutusmittaus tehtiin varastolla, niin tukin kuin kuitupuunkin osalta, jokainen osatekijä sovittiin ostajan ja myyjän kesken.

    Vajaalaatuinen tukki mitattiin lyhyemmäksi tai ohuemmaksi ja hinta/ kuutiojalka oli se, mikä kappasopimukessa oli kirjattuna.

    Kuitupinosta vähennettiin esim alamittojen takia, laadun takia, taikka pinon tiheyden takia samoin – esim korkeudesta jotain.

    Aniharvoin jätettiin vastaanottamatta huonompaakaan erää.

    Visakallo Visakallo

    Meitä vietiin kerran joskus 80-luvulla bussilastillinen sahalle katsomaan pihalle levitettyä, joltakin isännältä ostettua hankintatukkikuormaa. Aika vähän siinä oli kaikki vaatimukset täyttäviä tukkeja. Kyllähän se porukan suunsoiton vaimensi aika tehokkaasti.

    Nostokoukku

    Sama kokemus kuin Visalla. Ei raakkia ja kuitua kannata ostaa sahatukin hinnalla. En väitä, että kaikkien hankintahakkaajien tukit ovat kuitulaatuista, mutta lusikallinen paskaa pilaa tynnörillisen hunajaa.

    Panu Panu

    Puuki puhuu metsätilasta tuotantolaitoksena. Termi ”kannattavuus” taitaa tosiaan sopia tuotantolaitokseen paremmin kuin metsään. Jokaisella on tietysti omat tavoitteet ja minulle metsä on 100% sijoitus. Sijoituksen onnistumista mitataan sijoitetun pääoman tuotolla.

    Mikä on Puukin tavoite metsänsä kanssa?

    Puuki

    Metsä on erikoistapaus, kun siinä puut on tuotantolaitos ja samalla myyntikohde.

    Panu Panu

    OK puretaan tätä vähän.

    Omistan myös osan ”oikeista” tuotantolaitoksista pörssiosakkeiden kautta, joille lasken sijoitetun pääoman tuottoprosenttia. Yrityksessä töissä olevat yrittävät pitää tuotannon kannattavana ja siinä onnistuessaan tuottavat sijoittajalle tuottoa.

    Metsän osalta olen sekä sijoittaja, että työntekijä. Työntekijänä yritän parantaa kannattavuutta tekemällä erilaiset toimenpiteet kuten raivauksen oikeaan aikaan ja oikealla tavalla ja tuottaa sijoittajalle eli itselleni tuottoa. Metsän osalta ei kuitenkaan ole kovin helppoa epäonnistua, koska metsä kasvaa itsekseen.

    Ketjun aihe ”Kannattavuus” siis tosiaan taitaa tarkoittaa erilaisten metsässä tehtävien toimenpiteiden kannattavuutta. Niiden onnistumisella on sitten vaikutusta sijoittajan tuottoon.

     

    Perko

    Noin Puukin lailla se puuntuotantoyritys  on ymmärrettävä.  Hankintakauppasopimuksessa oli  määritetty jakeiden laadut ja mitat myös toimitusaika määritettyyn paikkaan. Ennen motoja firman ”jakomies”  teki apteerauksen ja kirjasi datan kosmuskynällä papereihin  ja puunkatkontakohtiin, josta pölkyntekijä piirsi liidulla ” tiedon” pölkynpäähän.   Samalla  tuli laatu tarkastettua.    Missä porukassa  hankintahinnanalennus  päätettiin ?

    Visakallo Visakallo

    Panulla aivan hyviä ajatelmia. Samaan tapaan olen minäkin metsänomistamisen ymmärtänyt. Jotkut palstalaiset ovat hinnoitella itsensä niin kalliiksi asiantuntijoiksi, etteivät hoitomielessä koske ollenkaan metsiinsä, ettei vain kannattavuus menisi!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 93)