Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 71)
  • Kannattaako tukit sahauttaa?

    Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

    Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

  • Perko

    Jälleenmyyjän provisio laskettiin ennen pii-kertoimella  eikä se kai ole heikentynyt.  Jenkeissä suomalainen höylätty kaks-nelonen maksaa reilun viis € metri. Että silleen, jalostettu taimi kasvaa parissa vuodessa tuon, heh heh!

    Per Ä Reikäs

    Hai sie kysyvä

    Ookko kattella Alaskan rakentajia

    Ihan ite ajatellu että:Tukkivannesaha

    Vain omaan käyttööni tarpeikseni ?

    oksapuu

    Nöösipoikana tuli leimattua vientikaupan sahatavaraa…

    Viivalla leimatttiin vinttaa (huonoa), tähdellä keskivertoa (sahatuottoinen) ja US kruunulla (paras laatu)…

    Joskus piti sitten leimata se viiva uudestaan tähdellä kun oli vaativa asiakas 🙂 …

    Puuki

    Muistelen että se sahatavaran sahauslupasertifiointi lujuuslukituksineen   oli niin kallis, että suurin osa piensahureista lopetti homman sen takia.

    Syksyllä kustansi 50 x 200 mm lujuusluokiteltu (T 24) lankku n. 7 €/m.  Niitä saa kiinnosta sahatavaraa 100 m.  Jos olisi ollu isompi tarve, niin olisi kannattanut sahata vaikka moottorisahaan kyhätyllä halpissahalaitoksella niitä lankkuja ja olisi saanut parempaa laatuakin höyläyksen jälkeen.  Kunnollinen vannesaha olisi ihan ehdoton , jos enempi olisi sahattavaa ja lyhyitä hyviä tukkeja varsinkin.

    Jos sahuuttaa kenttäsahalla parruja/lankkuja ,niin lautoja tulee siinä sivussa aina jonkin verran.  Tuskin  kannattaisi sahuutta vain järeitä saheita ja jättää paksut pinnat sahaamatta , ellei sitten tee niitä polttopuuksi.

    Per Ä Reikäs

    P kertoo tuossa asiaa ja siksikin

    Vain ite&itelle sahailut

    EU määräykset!

    Koulutus

    Luvat

    Jätkä

    Puuki:”Jos sahuuttaa kenttäsahalla parruja/lankkuja ,niin lautoja tulee siinä sivussa aina jonkin verran. Tuskin kannattaisi sahuutta vain järeitä saheita ja jättää paksut pinnat sahaamatta , ellei sitten tee niitä polttopuuksi.”

    Periaatteessa kaikkiin, jotka on pöydälle nostettu, kannattaa tehdä särmät, jos saa.

    Parhaita sahaustilejä on tehty järeistä kuusikeloista, jotka kirjanpainajat ovat tappaneet. Toki niistä saa hyvän palkan myös klapeina. Kun tukki on lähes kuoreton, niin siitä näkee hyvin halkeamat ja voi pyöräyttää pölkyn asentoon, jossa halkeaman voi eleiminoida hyvin. Pystykuiva kuusi on siitä somaa, että yleensä siinä väriviat ovat vähäisiä, siitä saa esin Rossilattiaan kannatinpalkit kätevästi ja ne on keveitä käsitellä. Ne ovat jo valmiiksi kuivia, senkun asentaa paikoilleen .

    mettämiäs

    ”Jos on siirrettävä kenttäsirkkeli, ja se tulee ”tontille” sahaamaan, niin sahurin laskun saa kotitalousvähennyksiin, eli se on käytännössä ilmainen.”

    Oletko Jätkä varmistanut esim. vero-oikaisulla tai jollakin muulla tavalla, että sahaus tontilla kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin? Polttopuiden teko tontilla ja mm. piha-alueen lumityöt kuuluvat, mutta tuota sahaustyötä ei ole ”listalla” mainittu.

    Jätkä

    Uudisrakennuksiin ei saa kotitalousvähennystä, mutta esim. Rossipermannon uusimisessa vähennys lienee 50%, työkustannuksista, jos tekijällä on Y-tunnus.

    vmt

    Onhan tuo sahatavara niin kallista, että äkkiä maksaa tuollainen vannesahakin itsensä, kun ei omalle vapaa-ajan puuhastelulle laske palkkaa.

    mettämiäs

    ”Jos on siirrettävä kenttäsirkkeli, ja se tulee ”tontille” sahaamaan, niin sahurin laskun saa kotitalousvähennyksiin, eli se on käytännössä ilmainen.”

    ”Uudisrakennuksiin ei saa kotitalousvähennystä, mutta esim. Rossipermannon uusimisessa vähennys lienee 50%, työkustannuksista, jos tekijällä on Y-tunnus.”

    Mitä tekemistä Jätkän em. kommenteilla on keskenään? Kai Jätkä ottaa laskelmissaan huomioon, että omaan käyttöön otetun puutavaran arvo on verotettavaa tuloa eli pisnes-Jätkän lienee-laskelmat heittävät häränpyllyä. Jätkän vero-ohjeet ovat edelleen yhtä päteviä kuin ennenkin. Ja jotkut vielä toivovat, että päättäjät edes joskus lukisivat tämän palstan kirjoituksia…

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 71)