Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 71)
  • Kannattaako tukit sahauttaa?

    Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

    Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

  • avebella

    Paikallinen saha/höylä yrittäjä jutteli että omatoimi puutavaraa ei saa käyttää rakentamiseen. Eu kieltää, tuli puheeksi kun kauppasin tuulikaatoja ja totesi että ei voi myydä asiakkaille tällaista puuta.

    jees h-valta

    Ei varmaan halunnut säleisiä tuulenkaatoja. keksi jotain hätäpäissään.

    eki

    Kohtahan se alkaa olla aika, kun ennen vanhaan   kenttäsirkkelin ujellusta  alkoi kuulua kylillä.  Mutta kun tuo sahuuttamisen järkevyys ainakin tämän palstan mukaan on vähän kiikun kaakun niin sahurillakin on varmaan sanansa sanottavana sahauksen tekniseen suoritukseen niin että homma hoituu sujuvasti. Eli mitä sanoo sahuri , haluaako hän työntää tukit latvapää edellä sahaan vai onko yks hailee jos tukit on miten sattuu ?

    mehtäukko

    Avebellan kommenttiin tarkennus: omalla pihalla sahautettua saa käyttää omiin rakennuksiin. Muualla sahautettu oma puu pitää lujuusluokitella…

    A.Jalkanen

    Luokittelu siis pakollinen kuitenkin vain kantaviin rakenteisiin?

    Jätkä

    Jos on siirrettävä kenttäsirkkeli, ja se tulee ”tontille” sahaamaan, niin sahurin laskun saa kotitalousvähennyksiin, eli se on käytännössä ilmainen.

    Jos tarvitaan runkorakenteeseen lujuusluokiteltua sahatavaraa, sekin onnistuu monen sahurin kohdalla, koska olemme järjestäneet valveutuneille sahureille lajittelukursseja, joilla tentin läpäisseet kurssilaiset ovat saaneet pätevyyden lajitella ja samalla leimausoikeuden, joilla eväillä tuo puute tulee korjattua.

    Nykyaikaisilla sahoilla voidaan helposti sahata myös poikkeuksellisen pitkiä tukkeja – jopa pylväitä, joista voidaan sahata esim mittavia alapaarteita ja muita poikkeavia saheita.

    Kaiken A ja O on kuitenkin, että tukit katkotaan tarpeellisiin pituuksiin.

    Kannattaa muistaa, että kaikissa kohdissa pieni vajaasärmäisyys ei haittaa. Tärkeä havainto on, että ihan oikeasta raakkitukista ei saa runkovärkkiä, jonka voisi leimata lujuuslukittelussa. Siksi järkevä rakentaja sahuuttaa itselleen parhaat tyvitukit vaativimpiin kohteisiin.

    Jos johonkin halliin tarvittaisiin paljon liimapalkkeja, joiden pituus olisi sahalla mahdollista hoidella, niin JOS aihiot saadaan tontille, ei tarvitse sahuria kiirehtää, vaan rauhallisellakin tahdilla tulee tiliä, kunhan laitteet on kunnossa.

    Sahasin järeistä kuusitukeista palkkeja, ja laskettu tulo oli : Yhden tukin sahaamisella / pv. oli säästö niin suuri, että puoli tukkia riitti kaikkiin kustannuksiin ml minun palkkakulut /pv.

    sikari

    Hyvä selvennys Jätkältä. Pinnat jos saa hyödynnettyä vielä vaikka hakkeeksi, niin saantohan on 100%.

    Jätkä

    Meilläkin oli lämpökeskus 50 metrin päässä ja osuuskunta, joka huolehtii haketuksen, lämitystyön ja laskutuksen. Pinnat vaan kuormaimella pinoon, siitä hakkurilla suoraan hakevarastoon, ei turhaa latjaamista.

    Perko

    Jätkä  muistatko paljonko nykyinen ” Lujuusluokituslisenssi ” maksaa? ja kelle se pitää maksaa.  Tais olla 1999 ? kun luokitus tuli pakolliseksi  ja maksu oli mafialle huikea. Sirkkelit meni myyntiin seuraavana päivänä.

    Jätkä

    En sekaantunut tuon lisenssin hankintahintaan enkä itse luokitteluunkaan. Meillä oli vierailevana tähtenä Raimo Hotti, joka on toiminut Sahayrittäjien piirissä iät ja ajat koulutushommissa, samalla on oma saha ja höylä pyörinyt kotipaikalla.

    Jotenkin jäi takaraivoon ajatus, että se lisenssi ei enää koulutuksen jälkeen ollut kovin kallis. Siitä kurssista piti kyllä maksaa satanen / pari, mutta se oli kyllä varsin tyhjentävä, että sen jälkeen kyllä piti kaikkien olla jo päteviä lajittelijoita.

    Me oltiin sahalaitoksessa luokittelemassa valmista sahatavaraa nipputolkulla.

    Muistaakseni kaikki eivät ostaneet leimasinta, mutta heillä oli meininki, että sahaavat sen minkä kerkiävät ja myyvät sahatuottoisena kaverille (jobbarille), jolla on mahdollisuus luokitella, tasata ja leimata. (Käytännössä tämä kaveri tekee paremman tilin kuin sahaaja)

    Kyllä ne, jotka jättäytyivät lujuusluokittelun takia pois koko alalta, nostivat sen MUSTA PEKKA kortin.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 71)