Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 71)
  • Kannattaako tukit sahauttaa?

    Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

    Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

  • jees h-valta

    Jos ne pituudestaan tukkeina tulivat sinne lanssille ne kyllä lähtevätkin samalla metsäkärrillä kotiinpäinkin. Olen senverran kaukaa fisku että olen varannut tähän tosi sujuvan kärryn jossa ei ole mitään esteitä pituudelle. Mennee kuuteen metriin asti aivan komeasti kaikki. Ja mahtuu vielä kääntyilemäänkin. Mitä olen katsellut kaikki etusermit sun muut turhat härpäkkeet ovat aikamoisia rajoitteita tavaran kuljetukselle. Liinat on sitä varten että tavara saadaan paikallaan pysymään. Ja irtovalolista perään ja laillinenkin vielä.

    Jätkä

    Maantiellä ei saa kuljettaa pitkää niin, että peräylitys on yli 2 metriä. Taikka saa, mutta siihen pitää hakea lupa. Siinä ei auta kuorman perään kiinnitetyt valot – toki ne saattavat lieventää rikosta.

    Kalle Kehveli

    Kenttäsahauksen laatu ei ikinä pääse höylätavaran tasolle ja mitat vaihtelevat, mutta aivan käyttökelpoista tavaraa ja omalla sahalla aina tarpeen mukaan. Paljolti ellei täysin lopputuloksen ratkaisee tukin suoruus. Toisaalta onko rakentamisessa menty liian tarkaksi, ennen ”kirvesmiehen milli” oli sentti. Asuntohan on asumista varten, ei sillä ammuta.

    jees h-valta

    Kalle oikeassa, ei se laatu sata ole mutta eihän verstasrakennuksen kattorakenne sitä tarviikkaan. Todella, kohtalaisen suoraa tavaraa saatiin pojan tontilta aikaan. Sehän harvennettiin metsurityönä minun omistusaikana noin parikymmentä vuotta sitten. Kasvu oli ampaissut aika hurjaksi siitä.

    Puuki

    Järeiden tyvipölkkyjen sahaaminen kenttäsahalla on kannattavinta.  Saattaa olla joko ylijäreitä 3 m kuituja tai n. 2-3 m muun syyn takia kuitupölkyksi katkottuja. Ei niiden saanto/sahaukseen menevä aika ole huono vaikka tukeilla pituutta ei paljon ole.  Jotkut sahat ostaa mm. japanin tukkia joissa tukin pituus on esim. 31 dm . Niillä pituuksilla tukkipuumetistä saa aika paljon enemmän tukkia kuin min. 43 dm mitoilla , jos on niille lyhyille mitoille sopiva leimikko.

    MJO

    Kerran omakotitalon sahatavaran itse sahauttanut. Runkotavaran sahaus voisi olla riittävän kannattavaa, mutta lautaa en alkaisin itse sahaamaan.

    Tuskin alkaisin enää samaan urakkaan. Leimikot myyn pystyyn ja sahatavaran ostan tapuleista.

    Jätkä

    Kenttäsahaus on tänä aikana enimmäkseen sen laatuisilla sahoilla tehtävää, että jos terähuolto on kunnossa, niin mittatarkkuus on hyvä. Kun puhutaan mitallistamisesta, niin sehän tehdään höyläkoneella, joka tuuppaa melkoista vauhtia tavaraa läpi. Myös höyliä on sahureilla aika paljon ja lisäksi siirtohöylä tulee paikalle tilauksesta. Höyläkoneisiin saa hienosahauslaitteenkin, joka tekee ulkovuorilautaan sydänpuolelle vannesahan jäljen!

    Myös sahatavaran kuivaamoita on yhä useammalla sahurilla. Kyllä laatua voi saada hieman pienemmälläkin koneella. Muistaakseni traktorivetoinen saha tulee pinolle, jos on sata pölkkyä tai enemmän sahattavana. Wood-Mizer tuli melko äkkiä paikalle pakettiauton perässä ja puolen tunnin pystyttelyn jälkeen oli jo ensimmäinen tukki sahattu.

    100 millistä (neljän tuuman) – lautaa ei kannata varsin alkaa sahuuttamaan, mutta 15 senttisestä minimitukista kannattaa jo kaksi  50×100 -soiroa tehdä. Tulee meinaan täyskanttista.

    Jos on erikoisen hyvää tyvipölkkyä, niin siitä saisi esim. kantellia, jonka hinta vain nousee, jos sen pätkii tilauksen mukaan. Silloin on myös mahdollista jättää välistä huono pala pois. Pätkät voivat olla jopa alle metrin pituisia, eli tyvilumppipinolle sahan kanssa ja oitis!

    Sahaustavat pitää vain opetella ja siinä parempioppiset omaksuvat äkkiä oikean tyylin.

    Jalmari Kolu

    Pätkät voivat olla jopa alle metrin pituisia, eli tyvilumppipinolle sahan kanssa ja oitis!

    Erään kerran kenttäsirkkelimiehelle toivat jotain 1,5m koivun pätkiä ja sanoi että ovat pirun vaarallisia sahata. Eli ilmeisesti lähtee teräkiekon mukana tulemaan takaisin.

    Sahasi työntöpuun kanssa pitkin hampain ja näki että 40 vuoden kokemuksella pelottaa.

    Jätkä

    Nyt on paremmissa sahoissa mahdollista kiinnittää pölkynpätkä kiinni molemmista päistää, jolloin se pysyy paikoillaan ja kiertymättä. Kaksi ensimmäist vetoa koukkujen kanssa ja loput mittavastetta päin painamalla syöttörullalla.

    Vielä kymmenen senttiä pitkän ”pölkyn” voi sahata aivan turvallisesti. Mutta terä pitåå olla kunnossa.

    En tosin tarkoittanut, että raakkipölkyt (3 metriset) pätkittäisiin ennen sahaamista kantelleiksi, vaan vasta sen jälkeen, kun ne on sahattu ja kuivattu.

    Jätkä

    EDIT

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 71)