Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

  • Tämä aihe sisältää 77 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Sulli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 77)
  • Kannattaako tukit sahauttaa?

    Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

    Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

  • Jätkä

    Ammattiraivooja:”Tietääkseni omien rakennuksien tukirakenteisiin saa edelleen käyttää luokittelematonta puutavaraa
    Eli voin mistä tahansa lahopuusta rakentaa talon ilman, että sillä puutavaralla on mitään luokitusta?

    Mä oon aina ajatellu, että taloa ei voi rakentaa ilman, että jokaisella puulla joka kantavaksi rakenteeksi lyödään on määritetty lujuusluokka.”

    – Jo satoja sirkkelisahureita on koulutettu – ja he ovat saaneet oikeuden leimata lujuuslajitteluleimalla hyväksymänsä sahatavaran. Luvanhaltijalla on oma leimasin, jonka numero ilmaisee tarkastajalle, kuka on lajittelun tehnyt. on selvä, että luokiteltuna puutavara on hieman kalliimpaa, mutta vain hieman.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Riippuu varmaan kunnan rakennusvalvonnasta, meneekö läpi luokittelematon tavara kantavassa rakenteessa rakennuslupa- ja rakennusvaiheessa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hakee vakuutusyhtiöltä korvausta sortuneesta katosta (myrskytuho tai lumituho) asia kuitenkin paljastuu. Luottamus hyvä, kontrolli paras.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kenttäsirkkelillä on paikka historiassa, jolloin maaseutua rakennettiin. Työvoima oli halpaa ja raaka-aineet kalliita. Vajaasärmistä sai betonimuottilautaa, runoista tukihäkkyröitä, laudoista ja runoista lomalaudotusta ja kuka näitä maaseudun rakennuksia edes valvoi. Nyt betonimuottilautaa ei käytä enää kukaan, pohjamaalattu paneeli on kätevää ja hienosahattu pielilauta paljon mukavampaa jne. Kyl jos jotain nykyaikaista tekee nii saa unohtaa nämä kenttäsirkkelitouhut. Mistä saat enää isoa lössiä porukkaa taapeloimaan pennilöillä tai talkoilla. Omalle ajalle ja työlle kun ei laske mitää arvoa ni mikä ettei ja tuo puolet hyötyä saattaa jäädä unelmaks jos et ota sitä vajaasärmäistä ja muuta hyödytöntä jaetta taapeleihin ikuisesti puljattavaksi.

    Pitäs varmaan määritellä kanattavuus silleen et miten paljon aloittajalla aikaa noin muuten että mistä se on pois?

    oksapuu

    Jaa, viimeksi tuli sahautettua reilu 300 tukkia siemenpuumäntyjä…

    Rimoitus trukkinippuihin ja vain yhtä kokoa/nippu. Rimoituksen jälkeen sitten kaikki siirrot koneella. Pinnat hakkeeksi ja lämpölaitokselle…

    Ei huono…

    Miikkam

    Se on jännä juttu tuo kannattavuus, kun toisilla ei kannata mikään ja toisilla kannattaa kaikki.

    meetsuri

    Minulla on jostain jäänyt käsitys että kantavan rungon saa tehdä, jos sirkkeli käy paikanpäällä sahaamassa rakennuspuut. Mutta jos käyt hakemassa naapuri kylästä jossa kenttäsirkkeli pitää päämajaansa niin sillon et. Tämäkin laki saattanut muuttua jo monta kertaa.

    Miikkam

    Kuntakohtaisiakin eroja voi olla. Täällä oli niin että omia puita saa käyttää rakentamiseen, mutta ostopuun on oltava leimattua.

    jees h-valta

    Miikkamin ihmettelyyn yhtyen. Mikä kumma siinä muka ei kannata jos esim. juuri pojan ulkorakennuksen kattotarpeet sahauttaa. Paikkakunnalla on vannesahalla sahaava urakoija eikä hirmu kalliskaan. Edullisemmat taksat kuin joku tuolla aiemmin oli laittanut näkösälle. Ei siinä aivan hirmuja polttoaineitakaan kulu ja pojan tonttipuut tulee nyt hyödynnettyä. Samalla isompia varjostavia kuusia pois. Runsas taimikko alla jota säästeltiin. Siitä ainakin nyt tehdään ja aivan sama mikä kelpaa tahi ei, tehdään kuitenkin. Kyllä poika ammattitimpurina osaa tavaran valita kantavuuksien tarpeen mukaan. Häneltä tämä alkujaan lähtikin koko ajatus. Ja kotvan mietittyäani en kyllä keksinyt miksipä ei. Ei se ainakaan kalliimmaksikaan tule eikä aina tarvii lähteä hakemaan kun jotain pätkää tarvii.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Se kannattavuus yleensä revitään sahauttajan lähipiirin selkänahasta, jolle ei makseta mitään tai sitten on niin paljon aikaa ettei tarvitse miettiä vaihtoehtoa, että kävisi töissä ja vielä et ne kaikki muutkin osalliset kävisi töissä sen kaiken kaiken ajan. Kun vaihtoehto on, että rekka tuo pihaan sen määrän tavaraa mitä tarviaa ja se on kuranttia niin ei tarvii työssäkäyvänä miettiä. Tää on sarjassa polttopuiden myyminen ja hankintapuu et jos mitään muuta järkevää ei oo.

    jees h-valta

    Tavallaan noin kun AmmattiRaivooja toteaa mutta kyllä esim. poika menee maanantaina töihin ja illalla lähdetään tukkikuormaa viemään. Kuorma jätetään sinne ja sahuri hoitaa sen jakeiksi. Kun haemme tulee varmaan pari käyntiä koska tavaraa tulee senverran paljon. Mutta minulla on nyt aikaa ajella kyllä parikin reissua. Minusta tällaisen sahaustoiminnan paikallisen tukeminenkaan ei ole lainkaan huono juttu. Hänenkin leivästään on kyse.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 77)