Keskustelut Tekniikka Kannattaako enää jatkossa sähköauto ja aurinkosähkö kulutushuippujen takia?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 65)
  • Kannattaako enää jatkossa sähköauto ja aurinkosähkö kulutushuippujen takia?

    Verkkoyhtiöt haluavat sähkön siirtolaskuun uudeksi osioksi tehomaksun, jonka osuus kasvaisi joko kerrasta tai vähitellen siirtolaskun suurimmaksi osuudeksi. Lasku muuttuisi siten, että perusmaksun (e/kk) ja energiamaksun (snt/kWh) lisäksi laskuun tulisi tehomaksu, jossa kuluttaja maksaa euroja per kilowatti eli teho. Tehomaksun määräytyminen perustuu mitattuun tehoon, jonka vaihtoehto voisi olla esimerkiksi kuukauden suurin teho tai suurimpien tehojen keskiarvo. Kuluttajille siirtolaskut kallistuisivat jopa sadoilla prosenteilla. Etenkin kesämökkiläisille tämä näkyisi, sillä mökin omistajat käyttävät sähköä pitkän ajanjakson kuluessa vain vähän, mutta tarvitsevat hetkellisesti paljon tehoa. Pienissä kerrostaloasunnoissa laskut taas voisivat pudota kymmenillä euroilla. Sähkölämmittäjille, jotka käyttävät sähköä ympäri vuoden tasaisesti, muutos olisi hyödyllinen.  Tekniikka & Talous

     

  • Pete

    Tolopainen ei nyt ole lukenut aikaisempia postauksi tai ei ole ymmärtänyt lukemaansa. Maalämpöpumpun kompressorin käynnistyminen aiheuttaa lyhyitä, mutta merkittäviä kulutuspiikkejä. Käytännössä maalämmössä ei vielä ole inverteripumppuja. Käytännössä jo yhdenkin talon muuttaminen maalämmölle on saattanut aiheuttaa muuntajan jakoalueelle välkyntää joka ei korjaannu kuin verkkoa vahvistamalla. Sähkön kulutuksen vähentäminen (jos verrokkina on suorasähkö) lisää tässä tapauksessa huipputehon tarvetta. Ja jos siirrytään öljystä tai pelletistä maalämpöön sähkön kulutus nousee varmasti, tästä tuskin on erimielisyyttä?

    Olen toista mieltä sulakekoon kasvattamisen kustannuksista. Kyllä se kasvattaa kustannusta, 3*25 vaihto 3*35 sulakkeille nostaa siirtohinnan perusmaksua noin 30euroa/kk siirtoyhtiöstä riippuen. Jos sähköistyminen viedään omakotitalossa Motivan markkinoimalle tasolle sähköauton pikalatauksineen, lämpöpumppuineen ja sähkökiukaineen, niin tarvitaan helposti jo 3*50A. Sen lisähinta 3*25 verrattuna onkin sitten reilu 50 euroa/kk.

    Pete

    Unohtu tuosta, että liittymän suurentaminen 3*25 ->3*35 maksaa yleisesti reilu 1000 euroa. Jos tarvitaan 3*50A liittymä niin hintaa tulee lisää jo 3000 euroa. Tosin kerranhan se vain kirpaisee.

    Tolopainen Tolopainen

    Sellaista sähkömoottoria ei olekaan johon ei saa invertteriä ja ovat halpoja tuossa alle 5kw teholuokassaa,  jossa nuo omakotitalojen maalämpökompressorit ovat. Tuohon järjestelmään voi asentaa invertterin vaikka sillä ei säädä mitään. Se tekee moottorin käynnistyksestä pehmeämmän. Kun omakotitaloon laitetaan maalämpö itseasiassa sulakekokoa voi pienentää jos aiemmin on ollut suorasähkölämmitys sehän vaatii huomattavasti enemmän huipputehoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten ussein se käynnistellee kompressoria? Minoon luullu että se tasaseen surraa.

    Planter Planter

    Peten kanssa samaa mieltä, mutta muutama kysymys. Kuinka lyhyeltä aikaväliltä se maksimiteho mitataan, voiko maalämpöpumpun käynnistyspiikki määrätä koko vuoden tehotariffin, jos se piikki olisi vaikka vain sekunteja? Miten lyhyitä tehopiikkejä nykyiset etäluettavat mittarit pystyvät mittaamaan? Netistähän kulutusta pystyy seuraamaan, mutta meidän siirtoyhtiössä pienin aikaikkuna on tunti, onko se myös pienin mittausaikaikkuna?

    Tolopainen Tolopainen

    Ei niistä mitään käynnistyspiikkiä tule kun moottorissa on pehmokäynnistysreleet. Oikosulkumoottorin käynnistysvirta on muuten kymmenkertainen nimellisvirtaan nähden. Vain teollisuuslaitoksissa sähkömoottorit käynnistetään heti täydellä teholla.

    Pete

    Jostain luin, että pääsulakkeet kestää tyypillisesti jopa tunnin verran 1,25 liittymätehoa suurempaa kulutusta ennenkuin sulavat poikki. Maalämpöfoorumilla löytyy näitä insinöörejä jotka laskevat tarkkaan tarviiko liittymää suurentaa ja mittailevat ylpeänä pääsulakkeiden lämpötiloja. Jos ottaa suurempaa tehoa kuin liittymäsopimuksella on sovittu, niin syyllistyy sopimusrikkomukseen. Vielä näihin ei juurikaan ole puututtu, mutta kun tietoisuus lisääntyy niin tuskin muut verkkoasiakkaat suostuvat enää maksumiehiksi. Suostuisitko sinä?

    Invertteripumppu pyörii periaatteessa koko ajan. Maalämmössä se johtaa kokonaishyötysuhteen laskuun. Tekniikka muuttuu myös vikaherkemmäksi vaikka kompressoria se saattaa toisaalta säästääkiin. Toloppa tietysti rakentaa kädenkäänteessä, ja halvalla, paremmat systeemit  Pumppulämmittäjät kertoilevat että nykypumpuilla käynnistyksiä on vuorokaudessa 10-30 kokonaisuudesta riippuen.

    Inverteripumppu ei tosiaan ole ongelmaton ratkaisu sekään. Pumppualalla nyrkkisääntönä on nyt, että kaivo täytyy mitoittaa 50 prosenttia suuremmaksi, eli syvemmäksi. Invertteripumpulla kaivo ei pääse ”lepäämään” ja sen hyötysuhde laskee, vesi ei siis ehdi lämmetä. Tästä johtuu tuo mitoituksen kasvattaminen. Ja se poraushan tuossa touhussa maksaa.

    En osaa sanoa mihin etäluettavat mittarit pystyy. Tuntitasolla mitataan sähkön kulutusta, ei kulutushuippua.

    Pete

    Porauksesat sen verran, että kun se on niin kallista ja peruskalliota ei jokapaikasta edes kunnolla löydy, niin asiansa osaavat myyntimiehet myyvät silmät kirkkaina selkeästi alimitoitettuja systeemeitä. ”Noo, vastukset on sitten apuna joskus kun suihkussa käy useampi ihminen peräkkäin” ja ”Kylminä talvina saattaa vastukset olla hetken päällä, mutta eihän se ole ongelma. Syvemmän kaivon poraaminen maksaa sen verran, että on järkevää käyttää vastuksia hieman apuna” ja ”Nimi tuohon kohtaan kiitos”. Mitään laskelmia asiasta ei tietenkään esitetä ja vielä vähemmän ennakoidaan sähkön ja sen siirron hinnoittelua tulevaisuudessa…

    Tolopainen Tolopainen

    Mitä olen kuullut noista kalliolämpösysteemeistä niin pelkästään myönteistä. Sähkölasku puolittuu isossa omakotitalossa jossa aiemmin on kulunut sähköä yli 30000kw vuodessa. Monet vaihtavat hakelämmityksen maatiloillakin kalliolämpöön, kun se on paljon vaivattomampi.

    Pete

    Niinpä. Kun suomalainen mies vaihtaa lämitysjärjestelmää tai ostaa vaikkapa Pösö 3008:sin niin hän ei omaa valintansa moiti. Päinvastoin kehuu. Jos ratkaisu kuitenkin osoittautuu sietämättömän huonoksi niin että virheensä joutuu myöntämään, niin sitten kyseinen ratkaisu/valinta/merkki on hänen mielestään hänen hautaan menoonsa asti  kelvottoman huono.

    Tämä pätee sikäli hake ja pellettisysteemeihin, että (valitettavasti) suomalainen tekniikka ei reilu 10 vuotta sitten ollut kelvollista. Ei taida olla vieläkään. Kokemukset ovat näistä ja se tahraa vaikkapa juuri pelletin maineen ”ikuisiksi ajoiksi”. Kuitenkin saksalainen kuluttaja ostaa saksalaisia pellettivehkeitä. Edelleen. Tuskin ostaisi jos systeemit eivät toimisi.

    Juurikin maatiloilla maalämpö on aivan tolkuton ratkaisi. Vaivaton kylläkin.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 65)