Keskustelut Tekniikka Kannattaako enää jatkossa sähköauto ja aurinkosähkö kulutushuippujen takia?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 65)
  • Kannattaako enää jatkossa sähköauto ja aurinkosähkö kulutushuippujen takia?

    Verkkoyhtiöt haluavat sähkön siirtolaskuun uudeksi osioksi tehomaksun, jonka osuus kasvaisi joko kerrasta tai vähitellen siirtolaskun suurimmaksi osuudeksi. Lasku muuttuisi siten, että perusmaksun (e/kk) ja energiamaksun (snt/kWh) lisäksi laskuun tulisi tehomaksu, jossa kuluttaja maksaa euroja per kilowatti eli teho. Tehomaksun määräytyminen perustuu mitattuun tehoon, jonka vaihtoehto voisi olla esimerkiksi kuukauden suurin teho tai suurimpien tehojen keskiarvo. Kuluttajille siirtolaskut kallistuisivat jopa sadoilla prosenteilla. Etenkin kesämökkiläisille tämä näkyisi, sillä mökin omistajat käyttävät sähköä pitkän ajanjakson kuluessa vain vähän, mutta tarvitsevat hetkellisesti paljon tehoa. Pienissä kerrostaloasunnoissa laskut taas voisivat pudota kymmenillä euroilla. Sähkölämmittäjille, jotka käyttävät sähköä ympäri vuoden tasaisesti, muutos olisi hyödyllinen.  Tekniikka & Talous

     

  • harrastelija harrastelija

    Sähköauton suhteen olen samaa mieltä, mutta miten aurinkosähkö aiheuttaisi kulutuksen tehohuippuja? Aurinkosähköhän on tuottaja eikä kuluttaja.

    Tolopainen Tolopainen

    Juuri tuli mökin sähköstä lasku siinä on jo tuota tehomaksua riittäävästi kymppi sähköstä ja kolme siirrosta energian kokonaishinta on jo lähes euron kilowatilta. Eihän sähkön siirtäminen maksa mitään, samat langat ovat olleet sillä seudulla jo 70-luvulta asti. Pelkkää rahastusta. Suomessa on liikaa siirtoyhtiöitä ja siitä tulee järjettömät lisäkustannukset kuluttajille. Mökillekin sähkön syöttö tapahtuu 60km siirtoyhteyksillä ja toinen sähköyhtiö on muutaman kilometrin päässä. Kukaan ei saa enää järkeistettyä siirtoyhtiöiden toimintaa Suomessa ne eivät luovu alueellisesta monopolista kirveelläkään. Edes kuntaliitokset eivät pysty murtamaan niiden alueita. Ne maksavat mieluummin alueensa säilyttämisesta uudelle kunnalle kuin luopuvat verkosta.                                                  Vain valtionyhtiö voi tehdä niin typerän päätöksen että luopuu sähköverkostaan ja siirtää rahat saksalaiseen hiilivoimaan ja tämä tapahtui Pekka Haaviston ollessa omistajaohjausministerinä, sulka siitä hänen hattuunsa.

    jees h-valta

    Mökin sähkölaskusta on turha itkeä. Kyllä se on aina euron/kw:in hintansa väärti. Jos mökkeilee myös sähköilee. Ei siitä kannata porata. Mutta nämä ok-asumiseen kohdistuvat kriipiasevat niin monenlaista asujaa kuten pienituloisia eläkeläisiä ja jopa työttömiä. Niiden veloitus saisi pysyä vakaana.

    Tolopainen Tolopainen

    Sähkölaitoksella on aina palkkalistoilla asentaja.  Ei se maksa yhtään enemää kuluttajalle jos käyvät välillä töissä kuin istuvat työmaakopissa. Muutaman puun poistaminen linjoilta silloin tällöin ei paljon maksa.

    harrastelija harrastelija

    Miksi jokaiseen yksittäiseen mökkiin pitää vetää valtakunnan verkko? Mökkeillähän juuri aurinkosähkö akkuineen on sopiva. Minulla mökkiin on kaapeli, tosin matkaakin on peräti n. 8 metriä. Kaapeliuran kaivoin lapiolla.

    pikkutukki

    Oma aurinkösähkö ei pelaa talvella . Tulee epätasainen kulutus vuoden aikana . Tämähän iskee myös määlämpöön kovilla pakkasilla kulutus nousee ja hinta nousee .

    pikkutukki

    Kylläpä se taitaa sähköautoistakin tulla lypsylehmä sähköyhtiöille ?

    Tolopainen Tolopainen

    Mökillä pysyy nyt hiukan korkeampi lämpötila sähköllä kuin aurinkopaneleilla. On aivan sama jos käytän jonkin verran sähköä kun energian osuus on mitätön pienestä kulutuksesta.  Kaapeli on vedetty aikana jolloin sähkön kulutusta ei nähty ongelmaksi kuten nykyisin. Miksi näin pienen maan mitätön sähkönkulutus aiheuttaisi ilmastollisia ongelmia.

    Pete

    Saattaa hyvinkin käydä niin, että siirtohinta muuttuu kokonaisuudessaan tehomaksuksi. Tämä tulee nostamaan tietysti sähkönhintaa niillä joiden kulutuksessa on piikkejä. Tämä johtaa esimerkiksi siihen, että vaikka sähkölämmittäjä kuinka innokkaasti lämmittäisi uuneja lähes koko talven, niin se yksi viikko kanarialla kuittaa säästöt jos silloin on kova pakkanen. No voihan sen talon antaa vähän jäähtyä ja muuta kulutusta ei ole niin paljon.

    Suurimpia ”kärsijöitä” ovat pumppulämmittäjät. Varsinkin maalämpö sellaiset. Vasta aivan viimeaikoina maalämpöön on tullut tarjolle invertteripumppuja. Perinteinen maalämpöpumppu (yli 99% käytössä olevista) on ns. ”on/off” mallisia ja tiedossa on, että niiden käynnistyminen aiheuttaa todella kovia tehopiikkejä kulutukseen. Jopa niin korkeita, että pumppulämmittäjä rikkoo siirtosopimustaan. Näihin tullaan jatkossa varmasti puuttumaan. Tehohuiput aiheuttavat verkkoon aivan konkreettista häiriötä, välkyntää. Tämä puolestaan aiheuttaa ongelmia naapureillekin, esimerkiksi lypsyrobotti vaatii laadukasta virtaa ja tasaista jännitettä. Välkynnästä pääsee eroon vahvistamalla verkkoa. Vahvistamisen kustannuksia ei maksa se uusi maalämmittäjä vaan kaikki verkkoyhtiön asiakkaat. On se hieno systeemi tämä maalämpö, varsinkin maaseudulla.

    Tolopainen Tolopainen

    Nämä ovat maaseudun ongelmia, täällä kaupugissa ei ole koskaan ollut tuntiakaan sähköt pois. Häiriötön sähköverkko Kainuun korvissa on täyttä utopiaa. Tulkaa ihmisten ilmoille sieltä ja aloittakaa elämä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 65)