Keskustelut Puukauppa Kannattaako puuta myydä tasaisesti

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 266)
  • Kannattaako puuta myydä tasaisesti

    Oli juttua MT:n numerossa, jossa eräs kenttäpiällikkö kertoo käsityksiään.

    ”On kymmenen kertaa tärkeämpää pyrkiä lisäämään tuloja kuin vähentämään menoja”. No miksi on muotoutunut sanonta: säästetty euro on yhtä arvokas kuin tienattu? Jos mo on vaikkapa ML jäsen tai jonkin yksityisen perheyrityssahan kanta-asiakas, eikö hitossa kulupuolta viilaa kaikki, että rahat riittävät ja toiminta jatkuisi ”pitkällä juoksulla?” Toisaalta taas puukaupan rahat ovat toiselle tuloa toiselle menoa ja nau´uttaminen puolin ja toisin on normaalia. Kuka sanoo kauppakohtaisesti sen +/- taitekohdan, johon on ehdottomasti aina pyrittävä? Ei kukaan. Olosuhteet huomioiden joku kohtuullisuus kun on saavutettu, kaupat vaan syntyvät.

    ”Tarjousten vertailussa ei saa unohtaa katkonnan merkitystä…paras tieto löytyy mhy:stä..” Mikä peri-aatteellinen merkitys on sillä, että he itse silpputtavat tukkia hankintapuu-mitoilla? Valvoja ”valvoo” apteerausta käytössään suppeammat mitat.

  • Jovain Jovain

    Toimituskauppa on hankintakauppaa, mutta sanoisin, että se on kauppamuotona pystykaupan ja hankintakaupan välimaastossa, jossa metsänomistaja toimii kyllä puuntoimittajana. Tarkoittaa sitä, että metsänomistaja hoitaa korjuun, eli toimittaa puunsa, siinä kuin ostettuna palveluna yhtiön urakoitsija tai ulkopuolinen urakoitsija tai Mhy omana toimialanaan ja jne. Sitä mukaa kun ostavalle yhtiölle järjestely sopii.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsätehon opas:

    ”Toimituskaupassa myyjä vastaa myös kaukokuljetuksesta sekä sen kustannuksista ja toimittaa puutavaran ostajan nimeämään luovutuspaikkaan, yleensä suoraan tehtaalle, sovittuna aikana. Metsähallituksen puukauppa on luonteeltaan toimituskauppaa, mutta muiden myyjien toimituskauppa on vähäistä.”

    Mhy harrastaa myös tätä, siis se korjuupalvelu.

    Puuki

    Hankintakauppa eroaa toimituskaupasta ed. kuvatulla tavalla ja niiden lisäksi on tienvarsikauppa  joka tarkoittaa urakoitsijan tekemää korjuuta tienvarteen ja puiden myyntiä siitä .

    Jovain Jovain

    Onhan niitä määritelmiä kirjoitettu ajan sivu, mutta eihän ne ole sitovia. Ei niitä kaikki noudata ja on tilanteita, että on toimittava toisin. Toimituskauppa ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö se ole sopiva ja hyväksyttävä tapa metsänomistajalle, toimittaa puitaan tien varteen. Toimitus tien varteen on hyväksyttävä tapa sekin ja sitä on noudatettu. Ei tästä puukauppa ja klusterin toiminta millään tavalla häiriinny.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovain. Noudattamasi malli vastaa kuitenkin parhaiten nimitystä hankintakauppa. Siinä myyjä saa ostajalta hankintahinnan, joka kattaa puun ja korjuun hinnan. Kulut ovat myyjän verotuksessa vähennyskelpoiset. Alv:t tilitetään ensin myyjälle, joka toimittaa ne edelleen verottajalle, jos tilitettävää jää vähennettävien alvien jälkeen

    mehtäukko

    Jahas. Töplöstys jatkuu! Selvästikin Jovain on saanut vuorineuvoksilta kylmän suihkun, kun jahnaaminen näkyy jatkuvan?! Eikö olisi korkea aika lopettaa se märkien rukkasten paukuttelu asialla?

    Jos saat niitä toimituskaupan nysiä tehtyä, ole onnellinen ja käsittele laskusi aikanaan..

    Jovain Jovain

    On aivan turha väittää, etteikö toimituskauppa ole metsänomistajalle sopiva tapa toimittaa puitaan tienvarteen. Toimituskauppa on vaihtoehto pystykaupalle.

    jees h-valta

    Pystykaupan vaihtoehto on hankintakauppa ja piste, usko jo J.

    Jovain Jovain

    Hankintakauppa ei ole vaihtoehto pystykaupalle, vaan on täsmätty vaihtoehto metsänomistajille. Metsänomistaja saa niin halutessaan toimittaa puuta tienvarteen. Ns. hankintalisä on riittämätön ja on  tukilla suorastaan miinusmerkkinen. Käytännössä kysymys on lähinnä tulonsiirrosta ostajan hyväksi.

    Sen osoittaa myös puunhintatilasto. Toteutuneet hankintakaupat tukilla ovat rankasti miinusmerkkisiä. Hankintahinnasta maksat vielä korjuun ym. kustannukset. Ilmaista työtä saa tehdä ja olihan tästä tuolla aiemmin mm. Timpan esimerkki.

    Teen mieluummin ostajaa kiinostavista kohteista toimituskauppaa tienvarteen. Saan vähintään muuhun puukauppaan rinnastettavan hinnan ja korjuun, ostajan logistiikan, täydet vähennykset jne.

    Mikään ei estä tekemästä pysty tai hankintakauppaa. Ne ovat kuitenkin metsänomistajien kannalta puutteellisia kauppatapoja ja ovat metsänomistajien toimintaa rajoittavia. Kauppamuotoina ovat kyllä metsänomistajien käyttöön tarkoitettu, mutta niiden avulla et pääse käsiksi korjuuseen, et palvelutuotannon rahoihin?

    Toimituskaupassa saa jopa yhtiön urakoitsijan käyttöönsä. Logistiikan saa joka tapauksessa ja ns. etuuksissa tullaan puolitiehen vastaan. Ovat seikkoja, joita perinteiseen metsänomistajien puukauppaan, ei  ainakaan hankintakauppaan sisälly ja ei ole sinne tarkoitettu.

     

    Visakallo Visakallo

    Näin kertoilee puunmyyjä, joka ei tiedä, onko tehnyt taloudellisesti järkevää piuukauppaa. Miksi vertailutarjouksia pystykaupasta ei ole pyydetty? Onko muilta puunostajilta pyydetty tarjouksia? Ilman tarjousvertailuja on täysin mahdotonta tietää, onko puukauppa ollut hyvä.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 266)