Keskustelut Puukauppa Kannattaako puuta myydä tasaisesti

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 266)
  • Kannattaako puuta myydä tasaisesti

    Oli juttua MT:n numerossa, jossa eräs kenttäpiällikkö kertoo käsityksiään.

    ”On kymmenen kertaa tärkeämpää pyrkiä lisäämään tuloja kuin vähentämään menoja”. No miksi on muotoutunut sanonta: säästetty euro on yhtä arvokas kuin tienattu? Jos mo on vaikkapa ML jäsen tai jonkin yksityisen perheyrityssahan kanta-asiakas, eikö hitossa kulupuolta viilaa kaikki, että rahat riittävät ja toiminta jatkuisi ”pitkällä juoksulla?” Toisaalta taas puukaupan rahat ovat toiselle tuloa toiselle menoa ja nau´uttaminen puolin ja toisin on normaalia. Kuka sanoo kauppakohtaisesti sen +/- taitekohdan, johon on ehdottomasti aina pyrittävä? Ei kukaan. Olosuhteet huomioiden joku kohtuullisuus kun on saavutettu, kaupat vaan syntyvät.

    ”Tarjousten vertailussa ei saa unohtaa katkonnan merkitystä…paras tieto löytyy mhy:stä..” Mikä peri-aatteellinen merkitys on sillä, että he itse silpputtavat tukkia hankintapuu-mitoilla? Valvoja ”valvoo” apteerausta käytössään suppeammat mitat.

  • jees h-valta

    No se on nähty kyllä sinun jankutuksestasi. Muutoshalukkuutta on. Varsin outoa vain kun siihen on jopa AY-liike syyllinen ettei sitä Jovainin mallia saada aikaan. Eikös yhteiskunnassa aina jotkut pelisäännöt ole jolla mennään?

    Jovain

    Jovainilla ei ole mitään omaa mallia, eikä pyörää ole keksitty uudelleen. Toimituskauppa on yksi puukauppavaihtoehto ja sitä käytetään. Sopii hyvin pysty ja hankintakaupan välimuodoksi, jolla metsänomistajat pääsevät topimittamaan omia puitaan. Ja saavat hyödyn, joka pystykaupassa valuu metsänomistajien ulottumattomiin.

    Metsäkupsa

    Kyllä puun toimituskauppa ei ole rahasampo ainakaan metsänomistajalle, jos ostajana on metsäteollisuus. Hyvä esimerkki on yhdistysten puunvälitys, joka eräillä yhdistyksillä on kohtalaisen laajaa. Ei hinnat tehtaan portilla ole hääpöisiä, kannatavuutta metsänomistajalle usein saadaan urakoisijoiden selkänahahasta. Olen aikanaan ollut hallinnossa hallitutasolla kohtalaisen pitkään,joten asiasta on sisäpiirin tietoa.

    Maassamme on liian vähän teollisia toimijoita, todellisuudessa kuidun osalta vain kolme valtakunnallista toimijaa. Kyllä heillä on niin metsänomistajiin, kuin korjuu yrittäjiin, kuljetusyrittäjiä unohtamatta niskalienkki. Saahan sitä kaikenlaista haaveilla, mutta pystykauppa on mielestäni useimiten ehdottomasti kannatavin nykyisellä teollisuuden hinnoittelulla. Ilmaista työtä saa kyllä tehdäkseen, jos haluja ja intoa uskon lisäksi on.

    Jovain

    Onhan tässä iso periaatteellinen kysymys ratkaistavana. Toimittaako metsänomistaja puut omasta metsästään vai toimittaako teollisuus ne puut sieltä meittin metsästä. Tarkoitan sitä,  että onko myös metsänomistajalla se oikeus?

    En lähde ottamaan kantaa Mhy korjuupalvelun toimintaan, en ole siitä perillä ja en ole sitä käyttänyt. Toimittavat kyllä puuta tienvarteen. Miten menee palkkiot ja korjuun vähennysoikeudet?

    En ole huomannut, että teettää ylimääräistä työtä. Toimituskauppa on mennyt samalla vaivalla kuin pystykauppa. Kirjanpitoa on kyllä enemmän, kun siirrytään pystyn menopuolelta tienvarsikaupan tulopuolelle. Tulopuolelle sikäli ja mm. siitä syystä, että pidän puukaupan hallintaa ja ostettujen palvelujen vähennysoikeutta merkittävänä.

    MJO

    En jaksa lukea tätä jankkausta läpi, mutta mielenkiinnosta kysyn. Mitä eroa on hankintakaupalla ja toimituskaupalla?

    Minun ymmärtääkseni toimituskauppa on hankintakauppa, jossa ulkopuolinen toimija tekee hakkuutyön metsäomistajan puolesta hänen laskuunsa. Olenko oikeassa?

    Jovain

    Käsittääkseni olet oikeassa. Se toimija voi olla myös metsänomistaja.

    mehtäukko

    Jovain, joko olet soittanut kehottamaani klusterin vuorineuvoksille ja esitellyt kuhakkasi? Mitä hittoa sinä täältä vaadit?!

    MaalaisSeppo

    Mielestäni hankintakaupassa hakataan puut ostajan yleisten ohjeiden mukaisesti ja ajetaan tienvarteen. Toimituskaupassa puut katkotaan tarkemmin ostajan vaatimusten mukaan (tukit) ja ajetaan tienvarteen tai ostajan tehtaalle. Tukin hintakin  toimituskaupassa voi näin olla parempi, mutta saanto huonompi.

    Jovain

    Eiköhän marginaalit ole helposti paljon suuremmat. Sen osoittaa jo ns. nökköskauppa, jota täällä kovasti ”kehutaan” ja sillä osoitetaan puukaupan paremmuutta. Kieltämättä ihan oikeutetusti osoitetaan ja onhan nökköskaupassa marginaalit huomattavan suuret. Ja ovat sinne toiseen suuntaan.

    MJO

    Jovain: Käsittääkseni olet oikeassa. Se toimija voi olla myös metsänomistaja.

    Eli toimituskauppa on hankintakauppa, kuten mainitsinkin? Miksi vaatia, joka on jo halukkaiden saatavilla.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 266)