Keskustelut Puukauppa Kannattaako puuta myydä tasaisesti

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 266)
  • Kannattaako puuta myydä tasaisesti

    Oli juttua MT:n numerossa, jossa eräs kenttäpiällikkö kertoo käsityksiään.

    ”On kymmenen kertaa tärkeämpää pyrkiä lisäämään tuloja kuin vähentämään menoja”. No miksi on muotoutunut sanonta: säästetty euro on yhtä arvokas kuin tienattu? Jos mo on vaikkapa ML jäsen tai jonkin yksityisen perheyrityssahan kanta-asiakas, eikö hitossa kulupuolta viilaa kaikki, että rahat riittävät ja toiminta jatkuisi ”pitkällä juoksulla?” Toisaalta taas puukaupan rahat ovat toiselle tuloa toiselle menoa ja nau´uttaminen puolin ja toisin on normaalia. Kuka sanoo kauppakohtaisesti sen +/- taitekohdan, johon on ehdottomasti aina pyrittävä? Ei kukaan. Olosuhteet huomioiden joku kohtuullisuus kun on saavutettu, kaupat vaan syntyvät.

    ”Tarjousten vertailussa ei saa unohtaa katkonnan merkitystä…paras tieto löytyy mhy:stä..” Mikä peri-aatteellinen merkitys on sillä, että he itse silpputtavat tukkia hankintapuu-mitoilla? Valvoja ”valvoo” apteerausta käytössään suppeammat mitat.

  • Timppa

    Ihan mielenkiinnosta Jovain.  Meillä päätehakkuuleimikoista lähtee puuta yleensä 6-8 eri osoitteeseen ja yksi ostaja huolehttii kaikesta.  Kilpailutatko jokaisen puutavaralaadun eri ostajille vai koko potin yhddelle?

    Jovain

    Hyvä kysymys Timppa. Vastaukseni on kyllä. En ainakaan omassa toiminnassani (nippa 100 ha) lähde kilpailuttamaan ostajia, vaan kaikki menee yhdelle. Korkeintaan koko potin ostajia, vierastan kilpailuttamista, ei se ole tarkoitus, vaan että systeemi toimii ja että metsänomistajat pääsevät toimittamaan puuta.

    jees h-valta

    Edellisessä jutussa Jovain haikailee paluuta kilpailuyhteiskuntaan! Seuraavassa heti vierastaa kilpailuttamista! Olisko hiukan pallo vai mikä hukassa? Vai metsä missä toimia?

    Tolopainen

    Jovainille puunhinta ei merkitse mitään, vaan periaate, että saa itse tehdä korjuun. Niin millä?

    Kumikettu

    Oman kokemukseni mukaan kannattaa istuttaa mäntykin. Lähtee eri tavalla kasvulle kuin kylvös. Jos hirviä, niin molempi parempi. Jeesille yes.

    jees h-valta

    Thanks Kumikettu! Joo, luontaista tainta tulee kuitenkin ja paljon. Ympärillä omaakin männikköä päätehakkuuikäisenä vielä lisää siementämässä. Mutta naapurinkin esimerkki rohkaisi kyllä istuttamaan. On hänelläkin siellä juuressa luontaista mutta kyllä istutetut menee menojaan.

    Jovain

    Tolopainen: Toimituskauppa kilpailee kyllä perinteisten puukauppatapojen kanssa. Omalla korjuulla tarkoitan ostopalveluja ja kysymys on eri asioista – sanoisin päinvastaisista asioista kuin pystykaupassa (laskutus). Olen tehnyt ensiharvennuksia hankinnalla, menevät nekin jatkossa toimituskauppaan. Ikä tekee ja jos olisi oma kalusto, niin mikä ettei.

    Tolopainen

    No hyvä, hankintakaupat on ohitse. Puukaupatkin on pitkällä tauolla, kun kysyntää ei ole. Seuraavat kuitupuukaupat menee Kemin biotuotetehtaalle.

    A.Jalkanen

    Kesäkorjuukelpoisista leimikoista on kysyntää ja varsinkin ”ylikypsä” kuusikko kannattaa uudistaa, kirjanpainajatuhoja ennakoiden.

    http://www.metsalehti.fi/artikkelit/hintahuippu-voi-olla-kasilla/#2037e646

    Jovain

    Pystykaupat ovat tauolla toistaiseksi. Siellä se raha on hankintakaupassa, toimituskaupassa ja kilpailu markkinaosuudesta ja puumarkkinarahasta tulee sitä kautta.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 266)