Keskustelut Puukauppa Kannattaako puuta myydä tasaisesti

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 266)
  • Kannattaako puuta myydä tasaisesti

    Oli juttua MT:n numerossa, jossa eräs kenttäpiällikkö kertoo käsityksiään.

    ”On kymmenen kertaa tärkeämpää pyrkiä lisäämään tuloja kuin vähentämään menoja”. No miksi on muotoutunut sanonta: säästetty euro on yhtä arvokas kuin tienattu? Jos mo on vaikkapa ML jäsen tai jonkin yksityisen perheyrityssahan kanta-asiakas, eikö hitossa kulupuolta viilaa kaikki, että rahat riittävät ja toiminta jatkuisi ”pitkällä juoksulla?” Toisaalta taas puukaupan rahat ovat toiselle tuloa toiselle menoa ja nau´uttaminen puolin ja toisin on normaalia. Kuka sanoo kauppakohtaisesti sen +/- taitekohdan, johon on ehdottomasti aina pyrittävä? Ei kukaan. Olosuhteet huomioiden joku kohtuullisuus kun on saavutettu, kaupat vaan syntyvät.

    ”Tarjousten vertailussa ei saa unohtaa katkonnan merkitystä…paras tieto löytyy mhy:stä..” Mikä peri-aatteellinen merkitys on sillä, että he itse silpputtavat tukkia hankintapuu-mitoilla? Valvoja ”valvoo” apteerausta käytössään suppeammat mitat.

  • Jovain

    Mielellään tekee puukauppaa ja järjestelee asioita omissa nimissään, kuin maksaa kaikesta yhtiölle. Pääsee tienaamaan ”yhteisestä” kakusta, jota ainakaan isot yhtiöt eivät kunnioita. On yhtiöitä, jotka kunnioittavat ja saa valita toimintatavan. Menee  samoilla katkonta ja laatuohjeilla kuin yhtiön korjuussa, yhtiön korjuun voi myös valita. Luotetaan metsänomistajan puutoimituksiin ja korjuuseen.

    Yhtiöt toteuttavat puukauppaa sopimuspohjaisesti, oheistuotteineen lisättynä ja hoidettuna. Näin se menee myös puunmyyjän toimituksina, rahat tilille ja ei ole olemassa mitään puukaupallista estettä. Vaan niitä mieluummin luodaan, kielteistä mielikuvaa metsänomistajien puutoimituksista, jopa luotettavuudesta, nökkösistä ja muusta. En ole kuitenkaan huomannut, etteikö toimi myös  metsänomistajien puutoimituksina.

     

    A.Jalkanen

    Kerrot Jovain kovin yleisluontoisesti. Olisi mukava kuulla myös se miten usein ja miten isoja puutoimituksia olet itse hoitanut. Olisi hyödyllistä kuulla myös muiden hankintamyyjien kokemuksia –  ja jos ongelmia on niin missä kohdin.

    Jovain

    AJ: Yritän saada jotain aikaiseksi. Minusta ongelma on juuri siinä, että metsänomistaja ei pystykaupassa pääse toimittamaan puitaan. Tarvitaan erillinen menettely ja puukauppasopimus hankintakauppa. Kauppatapoja ei voi verrata keskenään.

    Se mitä olen yrittänyt, olennainen ero löytyy puunostotarjouksesta. Yhtiö tarjoaa puunhinnan ja tarjoaa korjuunhinnan ja kysymys kun on yhteistoiminnasta ja vaihtoehtoisesta toiminnasta. Saa valita, ottaako yhtiön korjuun, ulkopuolisen urakoitsijan vai jättääkö omatoimisen korjuun varaan. Miten haluaa puunsa toimitettavan, hintaluokat ja toimitusehdot on tiedossa.

    Perinteisesti tiedetään pystyhinta ja tiedetään hankintahinta, mutta ei tiedetä korjuun hintaa. Korjuun hintaa kuitenkin yleisesti verrataan kauppatapojen välillä – puunhintataulukoistakin, jotka eivät kuitenkaan ole korjuunhintoja vaan toteutuneita puunhintoja. En väitä etteikö korjuun hintaa tiedetä, mutta on myös poikkeuksellista, että puun ostotarjouksella tarjotaan myös korjuunhinta julkisesti hinnoiteltuna.

    En oikein pidä tätä vaihtoehtoa pystykauppana enkä hankintakauppana, mutta yhtä ja samaa kauppaa se on valinnoista riippumatta. Palvelut menee laskulle ja ovat verotuksessa hankintatulosta vähennettäviä.

     

     

    Tolopainen

    Tietääkö Jovain syyn, miksi pystykaupassa ei tarvitse metsänomistajan toimittaa puita tienvarteen.

    A.Jalkanen

    Eräänlainen hybridimalli tämä Jovainin malli. Periaatteessa sama tilanne kuin metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelua käytettäessä. Lopputulos olisi kyllä taloudellisesti melko lailla sama, jos vain Jovain pyytäisit ostajalta arvion korjuun toteutuvasta hinnasta ja tekisit sen jälkeen normaalin pystykaupan.

    Väitän, että korjuun hinta riippuu eniten leimikon ominaisuuksista ja hyvin vähän jos lainkaan enää siitä, kilpailuttaako korjuun puukaupan yhteydessä. Kannattaa siis pyrkiä luomaan hyviä, riittävän isoja leimikkokokonaisuuksia hyvien kulkuyhteyksien äärelle.

    Tolopainen

    Ei urakoitsijat kilpaile korjuunhinnoilla, katsovat taulukoista taksat ja se on siinä.

    Metsuri motokuski

    Niin se korjuunhinta on ilman muuta taulukossa, mutta siitä taulukon rakenteesta sitten käydään kovakin tarjouskilpailu. Jos yksityinen heppu alkaa kyselemään korjuun hintoja niin uskon että hintoja ei katsota samasta taulukosta josta yhtiöiden hakkuissa katsotaan.

    Jovain

    Samoista taulukoista katsotaan, ei korjuun hinnoissa ole merkittäviä eroja. Jos on useammalta yhtiöltä tarjous, joka ei välttämättä ole edes tarpeellista, sillä hintatietoisia ollaan. Totta tarjouksilla verrataan myös korjuun hintaa, mutta en ole kokenut, että kilpailuttaisin korjuun hintaa. Kysymys on kokonaispaketista, joka on muuta kuin pystykauppaa tai hankintakauppaa, on korjuun, niin kuin metsänhoidon, kuin myös verotuksen osalta muuta, kuin kokonaisvaltaista pystykauppaa.

    jees h-valta

    Sitä vain ei edelleenkään ole kuulunut miten hybridi ilmoitetaan verottajalle? Noin asian jankkaamisen jatkon turhauttamana pyytäisin jo selvitystä tästä ei verotusteknisestä tavasta. Jovainhan kaivaa tämän ketjun aina pintaan niin kauan kuin henki pihisee, olisi jo aika selvittää todellinen käytäntö. Hankintakauppa se minulle ainakin niin kauan kun selviää tuo. Miksi ei asioita voi taustoittaa jos jotain uutta esittää? Kukaan ei tuuleen huutelua kovin paljon noteeraa. Jos tavoite on sekoittaa selvää puukauppojen kahta tapaa olisi jo korkea aika saada käytännön esimerkkejä mitä siitä jää hyödyksi. Vai oletko Jovain täällä vain Mhy:n korjuupalvelun kaupallisena myynnin edistäjänä? Sitäkään en ihmettelisi, senverran aktiivisesti MTK on alkanut Mhy-toimintaa pönkittää.

    Jovain

    En ole kenenkään puolesta enkä ketään vastaan, vaan yksityishenkilönä ja metsänomistajana. Olen kyllä taustoittanut, mutta ilmeisesti ollaan jumissa näissä perinteisissä kauppatavoissa, ettei nähdä uudenlaista toimintaa mahdollisuutena. Paremminkin uhkana, pitäisi se muutenkin avautua, kuin verotustietona (hankinta) ja kun en harrasta kustannuslaskentaa, vaan menee kirkkaasti mututietona. Kysymys on lopulta vähäisistä muutoksista puukaupassa.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 266)