Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 511 - 520 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • harrastelija harrastelija

    Rekka tuli tänään hakemaan hankintapuita. Lunta oli taas tullut tässä välillä, joten auoin kiertotietä lanssin ympäri sekä liittymiä yleiselle tielle, jotta rekalla pääsi kiertämään lanssin. Juteltiin siinä vähän työhommista. Huoltoauto joutui käymään piennartien päässä, koska letku sattui lastatesssa rikkoutumaan.

    Olosuhteet olivat talviset ja 5 nippua lähti kerrallaan. Kuski kertoi, ettei vajailla kuormilla ollut kannatusta! Sama oli tilanne motoyrittäjällä kesällä, kun leimikkoa kaatoi. Myös metsänomistajan tili näyttää menevän alaspäin kuin lehmän häntä!

    Suurten yhtiöiden tuotto nousee yli 10 %:n, euroissa tulos tekee miljardiluokkaa /vuosi! Kyllä tässä tilanne on mennyt siihen suuntaan, että kasvottomat omistajat mailmalla nostavat alkupään töiden tulokset korkojen kanssa! Mistä löytyy se viisasten kivi, että me alkupään toimijatkin pärjättäisiin? Jovain, LV …?

    rööri roope

    Norjassa kuitupuun hinta noussu 30%.

    Jätkä

    Kyllä kuitupuun tienvarsihintaa olisi varaa nostaa kaksinkertaiseksi, ja edelleenkin metsäyhtiöt käärisivät ruhtinaalliset voitot.

    Jos yhtiöt olisivat edelleenkin perustajasukujen omistuksessa, olisi aina yksi suku helppo elättää. mutta kun omistajia on ympäri maailmaa ja kaikki käsi ojossa ottamassa, niin voi sanoa, että ”Mikään ei riitä”.

    mehtäukko

    Jotenkin tuntuu siltä, että suurten teollisuusyritysten pakkauduttua pörssiin, koko tilanne on siitä lähtien vääristynyt pois arjesta.

    Suurenevaa voittoa on tuotettava keinolla millä hyvänsä, joka sitten pulitetaan suurille kasvottomille omistajille,olipa markkinanäkymä tulevaisuuteen mikä hyvänsä.

    Itse tuotekehityksiin ja toimintakoneiston uudistamiseen jää mikä jää??

    Timppa

    ”Jos yhtiöt olisivat edelleenkin perustajasukujen omistuksessa, olisi aina yksi suku helppo elättää. mutta kun omistajia on ympäri maailmaa ja kaikki käsi ojossa ottamassa, niin voi sanoa, että “Mikään ei riitä”.”

    Mitenkähän on?  Eivät saaneet Serlachiukset, Waldenit tai Björnborgit firmojaan kannattamaan.  Eivät Korppoot Vilppulan sahaansa.  Kumma kyllä näyttää, että kasvoton omistus on ollut puunjalostusfirmoille yleensä eduksi.  Tietysti sahapuoli on erkseen.

    Kyllä minä tyydyn vähän pienempäänkin (mutta tietysti parempaan kuin kaveri ) hintaan, kun voi olla varma, että puu menee kaupaksi.

    mehtäukko

    Esim. Kuhmo Oy on yksityinen vientisaha. Viime sahalamassa kun pörssisahat lomauttelivat ja jarruttelivat, Kuhmo rakensi lämpövoimalaa.

    Ja sahasi kolme tuuria koko ajan.

    Jätkä

    ”Mitenkähän on?  Eivät saaneet Serlachiukset, Waldenit tai Björnborgit firmojaan kannattamaan.  Eivät Korppoot Vilppulan sahaansa.  Kumma kyllä näyttää, että kasvoton omistus on ollut puunjalostusfirmoille yleensä eduksi.  Tietysti sahapuoli on erkseen.”

    Eipä  se tainnut olla ihan niin, vaan nuo luetellut yritykset tekivät niin hyvää tulosta, että suurpuunjalostusfirmat tekivät ”tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä”. Korppoon veljeksillä pyöri bisnes todella hyvin, mutta sitten paloi saha. Uusi saha rakennettiin jo uuden omistajan tarpeisiin, koska metsäliitto tarvitsi tukille sahauskapasiteettia. Seurauksena oli, että tukin hinta vilppulan sahan hankinta-alueella laski huomattavasti. Korppoon veljekset taisivat käräjöidä Metsäliiton kanssa jonkinlaisen huijauksen takia?

    Serlachius, Yhtyneet ja Ruusenkehveli kasvoi liian suureksi ollakseen vain perheyritys. Kun omistajille ladotaan tarpeeksi rahaa eteen, yleensä vastahakoinenkin omistaja luopuu omistuksistaan.

    Nyt vaan nuo suuryritykset repivät kohtuuttomia voittoja, koska ne käyttävät määräävää markkina-asemaansa hyväkseen, eli ne pitäisi pilkkoa.

    Timppa

    Viimeinen perheyritys oli Björnborgien Myllykoski, joka oli konkurssikypsä, kun UPM sen pelasti.

    Serlachiuksia kiinnosti enemmän kartanoiden rakentaminen ja taide.  Metsäliitto oli pelastavana enkelinä.

    Yhtyneet olivat Waldenien hoidossa myös konkussikypsä ja pankkien holhouksessa.  Nämä määräsivät johtajaksi ”Nuuka-Nipa” Hakkaraisen, joka sai firman pelastettua.

    Kävinkin kerran siellä Korppoon veljesten Vilppulan sahalla.  Heidän Ruoveden sahansa tosiaan paloi kuten aikojen saatossa moni muukin vanhentunut saha.  En kyllä usko muuta kuin, että Korppoot olisivat halunneet olla sahakuninkaita.  Yhdellä taisi sitten elämäntavat häiritä bisnestä.   Metsäliitosta en tiedä, mutta kyllä meidän metsistä läksi rekkakaupalla kuusitukkia Vilppulan sahalle, eikä meidän ostaja ollut enempää Korppoot kuin Metsäliittokaan.

    Maailma vaan on sellainen, ettei nyrkkipajat voi toimia maailman markkinoilla esimerkiksi sellun valmistajina.  Hyvä on, että on suomalaisia firmoja jotka ohjaavat markkinoita sen sijaan, että oltaisiin täällä ulkolaisten firmojen pelinappuloina.

     

    Jätkä

    Korppoon veljesten aloittaessa Vilppulan sahan rakentamisen, kiersi jo silloin huhu, että sahaustoimintaan tulee mukaan Serla, joka sitten tulikin Vilppulan sahan omistajaksi. pian sen jälkeen Serla nielaisi metsäliiton teollisuuden , jonka jälkeen puhuttiin metsä-Serlasta. Myös tuo fuusio oli tiedossa noin vuoden verran etukäteen ja kun kysyin serlan piiripäälliköltä asiaa silloin, hän suuttui jo ajatuksestakin, että joutuisi ”Piimäliiton” liiketoimintaan mukaan.

    Kyllä vaan joutui!

    jees h-valta

    Turha meidän on maailmaa vastaan tapella. Olisi aika meidän, monienkin mennä ja ostaa sitä omistavaa kantaa niin loppuisi urputus kovista osingoista. Ja Metsäliitollahan se tie on matala kun ei tarvitse kuin olla jäsen ja alkaa korkotuloa jo tulla kunhan ensin joskus hiukan malttaa kalikoistaan luopua.

Esillä 10 vastausta, 511 - 520 (kaikkiaan 529)