Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • mehtäukko

    Harrastelija, kirjanpa hyvinkin saa kohta kasattua. Jos kaikki teesit ladataan kansiin ilman rönsyjen vesurointia, saattaa ns. ”uudehkon metsänomistajan” tietokone tiltata pahemman kerran.

    Ellei sammua kokonaan?

    Metsuri motokuski

    Jovain: Teollisuus tarjoaa puista euroa tien varressa ja metsänomistajat tarjoavat puistaan euroa tien varressa ja että osapuolet huolehtivat omasta urakoinnistaan, niin kuin huolehtivat tähänkin asti. Ei meidän tarvitse järjestellä mitään tarjouskierroksia tai muutakaan, eiköhän ne järjesty tai ovat jo olemassa.

    Vielä en oikein ymmärrä. Kuinka metsänomistaja hoitaa oman osuuden eli korjuun jos se ei tarjouskilpailuta työtä ? Tietenkin silloin ei tarjouspyyntöjä tarvita jos on olemassa omaa korjuukalustoa tai sitten tilataan vain korjuu joltakin urakoitsijalta ”avoimella piikillä”.  Kai metsänomistajaa kuitenkin kiinnostaa paljonko lopullinen kuutiohinta on puilla jota se aikoo myydä.

    Siitä olen varma että teollisuus kilpailuttaa urakointinsa tienvarresta tehtaalle kuten tähänkin saakka. Ilmeisesti jovainin ”rajapinta” tällä kertaa on siinä että tienvarressa luovutetaan tavara ja ostaja hoitaa loput tehtaalle. Miksei metsänomistaja voisi hoitaa tehtaalle saakka ? Silloinhan kaikki menot muodostuisi vähennettäväksi tuloksi ja alvit jäisi pyörimään myyjälle. Joskus ymmärsin että nämä vähennykset ja alvit olivat aika merkittävässä asemassa jovainin visiossa.

    Perassic Park Perassic Park

    Jos MHY:tä ei olisi, olisiko metsänomistajien tilanne sellainen että  sellainen pitäisi luoda?

    Metsänomistajakunnassa on paljon pienien metsätilojen omistajien joiden osaamistaso vaihtelee laidasta laitaan. Naapuriviestiketjussa murehditaan korjuukustannusten suurta osuutta harvennushakkuun puunmyyntituloista.

    Kyllä esim. harvennushakkuiden  kokoamisella varmaan on perusteita saada kustannussäästöjä.

    Metsänomistajia haastavat tahot kuten SAK , Metsäteollisuus Ry, Suomen Sahat ja erilaiset ympäristöjärjestöt. Yhteistä näille mielestäni on se että näiden ns. edunvalvotatyö on kannaltansa erittäin hyvinhoidettua, terävää ja asioita ennakoivaa. Ovat kovia-, hyvinverkottuneita lobbareita.

    MTK:n jäsenyys on mielestäni arvokasta, se on ainoa taho joka kantaa oikeasti huolta metsänomistajista. Toiset haluavat ainoastaan edunvalvontatyöllään hyötyä heistä.

    MHY:n oikeutus tulee ainastaan tekojen kautta. Miten hyvin ovat onnistuneet?

    Keskustelu polveilee nyt pois aloittajan aiheesta, joten  anteeksi ja puolestani tästä ei enempää…

     

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    PP. Ilmaista ja asiantuntevaa metsäneuvontaa saa myös muilta metsäalan toimijoilta, ja kaikki toimijat tietenkin tekevät samalla markkinointia. Mhy eroaa muista siinä, että se on puolueeton ja kustannustehokas avustaja puukaupassa, jossa aika pitkälle ratkeaa metsänomistuksen kannattavuus. Sikäli tämäkin aihe sopii tähän ketjuun. (Joku älähtää heti että ”korjuupalvelu”, mutta ei sitä ole pakko käyttää, vaikka siltä sattumalta tulisi edullisin tarjous jos epäilee kilpailussa vilunkia.)

    Jätkä

    MHY:n rooli on auttaa ja opastaa metsänomistajia puukaupoissa. Minusta siihen ei kuulu korjuupalvelut tmv. MHY:n ilmoitustaululle voi jokainen puuntuottaja laittaa tiedon leimikostaan ja ostajat valikoivat siitä kiinnostavat kohteet.

    Ostajan kanssa voi neuvotella kauppatavasta ja – hinnasta.  Jos haluaa tehdä hankintakaupan, saa kyllä MHY:ltä tietoja mahdollisista urakoitsijoista, jos ei ole itsellä kalustoa taikka ostaja ei tarjoa omia urakoitsijoitaan, joille toki metsänomistaja voi maksaa omasta pussistaan ja yrittää kavaltaa ALV-maksuja itselleen siinä kuitenkaan onnistumatta.

    Kun kauppa on hoidettu, tietänee metsänomistaja, kuinka hyvin / huonosti kikkailemalla pärjäsi.

    Toki on vielä yrittäjiä, jotka voivat tehdä kokonaisurakoita, eli ostaa puut ja toimittaa ne omalla kalustollaan jopa tehtaalle saakka.

    Kukaan ei ole kieltänyt metsänomistajaa suorittamasta itse tuollaista toimitusmyyntiä, mutta se vaatii jo ainakin taitoa tiedon lisäksi. Siinä olisi se etu, että saisi kovasti paljon vähennyksiä kikkailla puukaupan kassavirtaan, toivoa vaan sopii, että ei paljoa joutuisi pistämään omistaan, vaan jäisi edes pikkuisen plussalle.

    Metsuri motokuski

    Jätkä: MHY:n rooli on auttaa ja opastaa metsänomistajia puukaupoissa. Minusta siihen ei kuulu korjuupalvelut tmv. 

    Miksi ei voisi korjuupalvelu kuulua metsänomistajan palvelukseen ? Yleensä korjuupalvelu välittää metsänomistajien puita samalla tavalla kuin metsäyhtiöt vaihtavat omia puitaan keskenään.  Otetaan vaikka sellainen esimerkki että mhy:llä on tietty toimituskiintiö vaikka sahalle X. Kun saha X kärsii huonosta menekistä niin he eivät ole halukkaita ostamaan puuta suoraan metsänomistajilta. Kun korjuupalvelulla on kiintiö sahalla niin se toimittaa puita kuitenkin sovitun sopimuksen mukaisesti ja näin saa tehtyä kauppoja kun asiakas haluaa niin tehtävän. Ilman muuta hinta ei ole huippu mutta monella on erilaiset tarpeet rahan käytölle ja siinä tilanteessa kauppa voi olla perusteltu.  Samalla kiintiöillä  toimii mm Metsähallitus. Se toimittaa puuta metsistään kiintönsä puitteissa on ostajalla tilanne mikä hyvänsä. Ennakolta sovittuun hintaan.

    Toisekseen korjuupalvelu korjaa myös sellaisia leimikoita jotka eivät ole jostain syystä yleisessä markkinoinnissa menneet kaupaksi. Minusta tämä jos mikä on palvelua ja perusteita korjuupalvellulle on olemassa. Nykyään korjuupalvelu ei pysty hinnalla kilpailemaan vaan he tekevät niitä jotka ei muille kelpaa. Jos metsäyhtiö tai saha haluaa jonkin leimikon itselleen niin se ostaa sen rahalla johonka mhy ”kynnet” eivät pysty. Tämä tiedetään myös mhy:ssä joten hyviä leimikoita ei edes pyritä kaappamaan itselle. Jos näin tehtäisiin olisi yhdistysten ”laulu loppunut lyhyeen” jo aikaa sitten.

    Jätkä

    MHY:llä ei tarvita omaa korjuupalvelua, mutta välityspalvelu kyllä. Silloin MHY:n rooli on koota järkevän suuruisia myyntieriä ja mahdollisesti ohjata urakoitsijat ja myyjät kanssakäyntiin.

    Tällöin Puunmyyjä pääsee nauttimaan niistä vähennyskelpoisista laskuista, joita Joovaan niin kovin on kaipaillut. Samoin pääsee ihan oikein pelmuamaan ALV-maksujen kanssa. (Jää metsäfirma nuolemaan näppejään)

    Visakallo Visakallo

    Metsuri motokuski kertoi, miten asiat oikeasti ovat.  Meilläpäin mhy toimittaa vuosittain muutaman satatuhatta mottia energiapuuta niitä tarvitseville laitoksille, ja homma pyörii ihan hyvin. Meikäläisenkin muutama tuhat mottia on mennyt siinä mukana ihan kelvollisella hinnalla, ja nuoret metsät ovat nyt hyvässä kasvukunnossa.

    Nimetön

    Näihän se on miten Mm kertoi. Tarpeeseen se aikoinaan Mhy:n korjuupalveu perustettiin kun ojitetut nevat alkoi puuta puskeen ja varsinkaan huonommat kohteet ei näille sellunkeittäjille kelvannut. Niin se on tänäpäivänäkin että jos ei kohde muille kelpaa niin Mhy korjaa kohteen vaikka energiaksi.

    Metsurit kun sellunkeittäjät laitto kortistoon ja koneellista harvennusta alettiin opeteleen niin sellunkeittäjillä ei ollut yleensä muuta kuin päätehakkuu kalustoa niin Mhy:n kalusto joka oli ens harvennuksille suunniteltu oli aikanaan hyvä kilpailuvaltti.

    Jovain Jovain

    Oleellista tässä on, että saadaan korjuun kilpailutus toimimaan. Ei riitä, että puuta kilpailutetaan ja että urakoitsijoita kilpailutetaan keskenään. Tarvitaan myös metsäosaston ja metsänomistajien välinen kilpailutus. Se kilpailu puuttuu täysin ja on itse asiassa suljettu pystykaupalla. Kysymys on kilpailun rajoittamisesta, jopa kartellista ja mm. siitä syystä tämä kauppatavan muutos toimituskaupaksi.

    Kysymys on myös metsätalouden kuluista. Ostopalveluna metsänomistajien maksettavista kustannuksista ja vähennysoikeudesta ja vastaavasti omana työnä metsätalouden tulosta.

    Se, miten nämä käytännön järjestelynä sitten toteutuvatkin ja missä pöydissä, riittänee pohdittavaa?

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 529)