Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Jovain

    Tuohon sopimuskiistaan. Tarvitaanko kahta sopimusta, sillä yksi (sopimus) kauppamuotonakin riittää. Riittänee kun tiedetään, millä hinnalla teollisuus tarjoutuu ostamaan puuta ja millä hinnalla metsänomistajat tarjoutuvat myymään puuta. Muutosta tarvitaan, sillä tämän hetkinen tilanne on kestämätön. Metsäosastot ja urakoitsijat vievät ja metsänomistajat vikisee. Kilpailu on saatava aikaiseksi ja se on mahdollista toteuttaa tienvarsikauppana.

    Suomen puukauppatilanne on vaikea, sillä nollarajat paukkuvat ja ainakin puoliSuomea kuidun ja energiapuun osalta saa syöttää sioille.

     

     

    Metsuri motokuski

    Olisihan tuo jovainin kaipaamaa kauppatapaa mielenkiintoista kokeilla. Metsänomistaja pyytää tarjouksen puusta vaikka tehtaan portille millä hinnalla he ostavat kalikat. Sen jälkeen hän pyytää tarjoukset yrittäjiltä ja puu-autoyrittäjiltä millä hintaa hakkuu ja ajo suoritetaan. Yrittäjä /t antavat tarjouksen työstään ja sen jälkeen metsänmyyjä pohtii kulujen jälkeen millä hinnalla hänen puunsa metsästä lähtevät.

    Jos leimikossa on monia eri puulajeja ja pieniäkin eriä on niiden toimituksesta loppukäyttäjille laadittava omat kustannuslaskelmat. Hakkuun ja ajon tienvarteen varmaan saa samalla sopimuksella. Mielenkiintoiseksi homman tekee metsänomistajan kannalta jos hakuu ja kuljetusyrittäjiä  alueella ei ole monia joten avointa kilpailua ei muodostu. Tulee ”ota tai jätä” ilmiö. Meneekö oletettu suurempi kate sittenkin korjuuyrittäjille eikä puunmyyjille ? Onko jovainin ajama malli sittenkään parempi puunmyyjälle ja lisääkö se kantorahatuloa ? Riskitekijöitä on paljon ja uskon että ainakin pienemmät puunmyyjät poistuvat kelkasta homman vaikeuden vuoksi. Uskon että jovainin mallilla tulee lisää mhy:n kaltaisia toimijoita omine korjuukalustoineen joka synnyttää uuden byrokratiaportaan kustannuksineen. Kukapa sen tietää mihinkä homma menee sitä sopisi yrittää kokeilla jossain.

    Tolopainen

    MHY pilkkoutuu,  järjestöllä ei ole mitään itseisarvoa. Osaaminen on niillä ammattilaisilla jotka siellä tekevät töitä. Monet ovat jo perustaneet omia palveluyhtiöitä, jotka toimivat markkinaehtoisesti, se kehitys tulee jatkumaan. On myös niitä jotka ovat siirtyneet ostomiehiksi.

    mehtäukko

    Mhy:llä voisi olla jonkinlainen paikkansa jatkossakin, mutta nykymenolla se ajaa itsensä umpikujaan.

    harrastelija

    Kyllä alkaa aloittajalla olla jo aikalailla materiaalia juttuun metsätalouden kannattavuudesta. Saa nähdä, että minkälaisen yhteenvedon keskusteluista saa? Lisäksihän voi ottaa muitakin metsätalouteen liittyviä ketjuja kuten tuon kaupunkimetsänomistajan harvennuksen!

    Jovain

    Tottahan Mhy:llä on tulevaisuus, se voi olla korjuupalvelussa myös. Korjuupalvelun järjestäminen nähdään kuitenkin turhan vaikeana.

    Eihän meillä täällä ole mitään järjestämisvastuuta. Riittää kun tiedetään osapuolet, teollisuus ja metsänomistajat, jotka alkavat toimimaan yhteistoiminnassa ja alkavat kilpailemaan keskenään. Teollisuus tarjoaa puista euroa tien varressa ja metsänomistajat tarjoavat puistaan euroa tien varressa ja että osapuolet huolehtivat omasta urakoinnistaan, niin kuin huolehtivat tälläkin hetkellä. Ei meidän tarvitse järjestellä mitään tarjouskierroksia tai muutakaan, eiköhän ne järjesty tai ovat jo olemassa. Lähtökohta kuitenkin on, että kaikille riittää töitä ja että ketään ei suljeta ulkopuolelle.

    Tolopainen

    Miten avoimessa markkinataloudessa voi olla yksi toimija joka kerää jäsenmaksuja.

    Puukaupan pitäisi  olla avointa viranomaiset erehtyivät pahasti tuossa kartelliasiassa. Rahat pitäisi palauttaa yhtiöille ja vaatia avointa hinnoittelua kaikille avoimella markkinapaikkalla. Nyt siihen on olemassa välineet.

    Tolopainen

    Asia on kyllä erittäin monisäikeinen jossa voi löytyä useampia totuuksia.

    mehtäukko

    Avoimessa markkinataloudessa ei ole pakko olla missään jäsenenä. Jäsenmaksut ollevat vapaa-ehtoisia?

    A.Jalkanen

    Mhy säilyy niin kauan kuin se tuottaa lisäarvoa metsänomistajille.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 529)