Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Jätkä

    Klapimyynnin kannalta varmaan kaikki klapit menee -vielä, mitä myyntiin tuleekin. Kokonaismäärän lisääminen on lähes mahdotonta.

    Nykyisillä klapikauppiaiden hinnoilla puiden polttaminen on kaikkein kallein tapa hankkia lämpöä tupaan.

    Moton hankkiminen polttopuiden tekemistä varten omiin metsiin, edellyttää kyllä hyvää taloutta ja hyvää kuskia. Voi olla niinkin, että kun isäntä opettelee hakkuukoneen käyttöä kolmekin vuotta (33 kk) – on perämetsät muuttuneet peräaukoiksi ihan vaan elämis – ja remonttikustannusten takia.

    Tiettävästi omilla rahoilla ostetulla hakkuukoneella ei olla saatu ”koskaan” plus-merkkistä tulosta.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä tuo naapurin Kaapo on hakannut metsiään omalla motolla jo yli 10v ja klapeja tehnyt pitkään, kun on oma koneellinen kuivurikin ja kymmenkunta peräkärryä.  Jos Suomesta jostain löytyy parempi motokuski, aika hyvä pitää olla, kun on ikänsä ajanut traktorilla ja metsäkoneilla. Koska tahansa voisi lähteä urakoitsijaksi.  Tuskin lähtee kun omia metsiä on riittävästi, ostellut kymmeniä tiloja viime vuosikymmeninä.

    Visakallo Visakallo

    Mittasuhteilla tarkoitin sitä mitä kirjoitinkin, eli klapikauppa ei ole ratkaisu Suomen puukauppaongelmiin, vaikka kaikki klapiyrittäjät hankkisivat vanhat motot. Klapeja tehdään noin miljoonasta kiintomotista vuodessa, kun metsät kasvavat 110 miljoonaa kiintoa. Kysymys on siis 0,9% puista.

    Jovain Jovain

    Ei se lapikauppa ole ratkaisu Suomen puukauppaongelmiin, eikä sitä ole sellaiseksi tarkoitettukaan, mutta hyvä ratkaisu se on  metsätalousyrittäjälle jo senkin takia, että voi päättää vapaasti yritystoiminnastaan, markkinasta ja siihen liittyvästä puun myynnistä. Harvassa ne ovat tuottajan mahdollisuudet metsätaloudessa, ellei oteta huomioon omien metsien urakointia, joka onkin sitten metsänomistajalta kiellettyä.

    Toisaalta voisihan sen raaka-aineen hankkia vapailta markkinoilta, puutavarayhtiöltä tai ”taivaskanavilta”, tarjontaa on runsaasti ja hintakin on niin edullinen, että voisi ajatella niinkin, että metsänomistajalle on kannattavaa ostaa omat puunsa.

    harrastelija harrastelija

    Harvassa ne ovat tuottajan mahdollisuudet metsätaloudessa, ellei oteta huomioon omien metsien urakointia, joka onkin sitten metsänomistajalta kiellettyä. ”

    Metsäyhtiön ostomies ainakin sanoi minulta ostavansa hankintana puuta – ja kaupatkin on tehty. Parin kymmenen vuoden aikana on tullut tehtyä hankintaa joko itse tai ostettuna korjuupalveluna aika monta tuhatta mottia! Verottomana se 125 m3/v ja siihen päälle myös verollisena.

    Jätkä

    ”Kyllä tuo naapurin Kaapo on hakannut metsiään omalla motolla jo yli 10v ja klapeja tehnyt pitkään, kun on oma koneellinen kuivurikin ja kymmenkunta peräkärryä.  Jos Suomesta jostain löytyy parempi motokuski, aika hyvä pitää olla, kun on ikänsä ajanut traktorilla ja metsäkoneilla. Koska tahansa voisi lähteä urakoitsijaksi.  Tuskin lähtee kun omia metsiä on riittävästi, ostellut kymmeniä tiloja viime vuosikymmeninä.”

    Kaikista meistä tietysti tulee ”Kaapoja”, kunhan hommaamme vanhan hakkuukoneen ja lamme sillä tekemään ennätyksiä.

     

    Jovain Jovain

    Harrastelija: Metsänomistajalta kielletyllä omien metsien urakoinnilla tarkoitetaan pystykauppaa.

    MaalaisSeppo

    No nyt minä ymmärrän. Jovain haluaisi tehdä kaksi sopimusta omista puistaan: pystykaupan ja korjuun. Nythän hankintakauppasopimuksessa ne on yhdistetty. Onnea Jovainin yritykselle.

    Visakallo Visakallo

    Jovain: ”hintakin on niin edullinen, että voisi ajatella niinkin, että metsänomistajalle on kannattavaa ostaa omat puunsa.”

    Nyt voin olla Jovainin kanssa samaa mieltä. Yrittämiseen kun kuuluu yhtenä kaikkein  olennaisinpana osana seurata kustannuksia. Vain ne yritykset menestyvät, joissa osataan laskea. Me, joilla on kokemuksia Neuvostoliiton ajalta, muistamme hyvin, miten sioille oli edullimpaa syöttää leipää kuin viljaa, koska leivän hinta oli täysin keinotekoinen. EU-aika toi tänne Suomeenkin joillekin elämänalueille vähän vastaavia piirteitä.

    Jätkä

    Toisaalta voisihan sen raaka-aineen hankkia vapailta markkinoilta, puutavarayhtiöltä tai “taivaskanavilta”, tarjontaa on runsaasti ja hintakin on niin edullinen, että voisi ajatella niinkin, että metsänomistajalle on kannattavaa ostaa omat puunsa.”

    Kun klapiyrittäjän kannattaa ostaa kuitupuuta raaka-aineeksi, hänen on toki kannattavaa ostaa myös omasta metsästä tuleva sopiva kuitu klapivärkiksi.

    Muu tapa olisi jopa lain vastaista ja muistuttaisi perinteistä ”kuormasta syömistä.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 529)