Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • wanhajätkä

    Tolopainen on selvästi sitä mieltä että wj on myöskin tollo. Yrittää muka metsätaloutta Rovaniemen korkeudella. Toki muitakin tolloja löty jotka vetävät nollarajan ilmeisesti keskisuomeen. Jos on niin ni hakkaan puuta nurin ja päätä seinään. En investoi hankkimalla lisää pinta-alaa vaan härnäämällä olemassa olevaa kovempaan kasvuun. En tietenkään pääse eteläsavon palstan kasvuihin täällä. Mtta lähestyn…siihen uskon. Jopa suometsissä. Turhaanko olen kylväny sinne tuhkaa terveyslannoitteena toista tuhatta tonnia? Nuorenmetsän hoitoa vähintäänkin samat alat omilla vehkeillä ja silti vuosittainen tulos on pysnyt keskimäärin reilustikkin plussalla. Kasv on nyt moninkertainen ja kymmenen vuoden päästä seuraava kierros jota ei tartte enää omilla koneilla tehdä. Kelpaavat ja tulosta vain odottelen. Jos luoja suo niin kerkeen siitäkin nauttimaan.

    Kemijärven sellutehdas on ihan liipasimella ja uskon siihen lujasti. Nollaraja taitaa keikahtaa tolopaisen suuntaan.

    Jolukuun puolivälissä Ääanekoski huusi apua pohjoisen sahalta. Ois pitäny toimittaa neljä junalastia tuoretta kuitua ennen vuodenvaihdetta. Tosin hintaa oisivat eurolla pudottaneet. Sitä se on markkinatalous ja toisten tavaralla kaupankäynti ja jovainin et vaaran isännätön raha. Röhönaurun saha päästi. Äänekosken varastot kerkes käynnistysvaiheessa hieman kuivahtaa ja ois tarve saada tuoretta mukaan että keitos onnistuisi…

    pihkatappi

    Oikeasti Äänekosken hankinta-alue on nyt Lappia myöten, kun kelirikko valiitsee Ylä-Savoa ja ehkä osin Kainuutakin myöten. Eikä juuri näy kuitupuunhinnassa tehtaan lähiympäristössä, vaan hankinta-aluetta mieluummin laajennetaan, hintahäiriö on pahinta myrkkyä edullisen ja jatkuvan puunsaannin kannalta. Halvemmaksi tulisi ostaa lähiseudun kelirikkoleimikot vaikka +20% hinnalla, kuin lähteä junailemaan puita Napapiiriltä Keski-Suomeen, mutta eihän ne tyhmyyttään tuota noin päin tee. Onpahan Lapin kuitupuulle ostaja nyt, vaikka hintaan tuskin sielläkään vaikuttaa. Mites tulevaisuudessa, jos Lapissa on paikallisestikin enempi tarvetta puulle ja Etelän leimikoille pääsee vain kuivina kesinä.

    petep

    Eikai näillä kartellin puunostajilla ole mitään huolta kun saavat puuta polkuihintaan oli kesä tai talvi.  Ja ”Lappiinhan” on tulossa jopa varmoja uusia hankkeita mitkä tarvii puuta  joten ilmesesti sekin asia on mietitty mistä sitä saa.   Sellun hintakehitys on  suotuisa joka ei tule koskaan näkymään raaka-aineen hinnassa.

    wanhajätkä
    wanhajätkä

    Tehokkuus, tehokkuus ja oma työpanos! Muuten metsän tuotto on haavetta. 30 hehtaaria on hyvä pankki vakuusarvoineen ja kiva olla muiden arvojen takia. Kannattavuutta tai kannattamattomuutta ei sillä tule.

    wanhajätkä

    Alunperinkin Äänekoski piirteli hankintarajat Kontiolahdelta Kemijärvelle ja joka paikkaan minne rata menee. Ei ne kilometrit junassa onneksi ratkaiseva kustannus ole kun on kerran vaunuun lastattu….muutama tunti sinne ja tänne. Hyvä näin…nollaraja on lähellä jäämerta ja kaukana rautatiestä. Kaikki muu ”Tieto” on asennetta ja arveluita!

    Perassic Park

    Olisi kieltämättä hienoa, että Kemijärven hanke saataisiin toteutettua. Samoin Kaidl ja Paltamonkin hanke.

    Kolme suurta ovat tarjoilleet Pohjoiselle Suomelle todella kylmää kättä. Näille kun sopisi että Lappi olisi suomen Kongo, josta hankitaan välillä tarpeen mukaan halvalla raaka-ainetta, ilman että tuotannollista toimintaan alueelle sijoitetaan.

    Samalla pelkästään se että toimijoita tulisi lisää, häiritsisi näiden kolmen leppoisaa yhteiseloa.

    Mielestäni voi perustellusti toivoa parempaa tulevaisuutta. En jaa pessimismiä, jota tälläkin palstalla välillä saa havaita.

     

    Reima Ranta

    Metsänomistajan tekemä metsänhoitotyö on säästämistä.  Palkka saadaan vasta kymmenien vuosien kuluttua. Lisäksi työstä ei tarvitse maksaa veroja, sivukuluja ja työnjohtokorvauksia. Kymmenien vuosien päästä saatava palkka työstä ei tietysti ole metsätalouden kannattavuutta vaan työpalkkaa.

    Vieraalle tehtynä työpalkka olisi pienelläkin korolla kymmenien vuosien päästä huomattava.

    Riikilä saa täältä kannattavuusartikkeliinsa lähinnä mutua. Vakavasti kannattavuutta pohdittaessa olisi käännyttävä esim. Helsingin yliopiston metsäekonomian asiantuntijoiden puoleen. Varteenotettavaa tutkimustakin aiheesta on olemassa. Vanhat asenteet toki voivat olla vieläkin niin vahvoja, että totuutta on kiusallista katsoa silmästä silmään.

    wanhajätkä

    Reimalle;

    Haluan vieläkin erotella metsästä elämisen eväät saavan ja sijoittajan odotukset. Metsätalous on metsätaloutta ja sijoitukset ovat sijoituksia…. minun ajatusmaailmassa eriasioita. Sijoitukset ovat sijoituksia ja niissä excelin kaavat saattavat toimia. Metsätalouden kannattavuus voi olla eri asia. Se voi olla elinkeino alkutuotannon parissa. Ei toki tilitulitilimeniperiaatteella. Kyllä sieltä kohtalaisen toimeentulon saa jos uskaltaa panna saappaat jalkaan ja ottaa sahan välillä käteen. Ei tietenkään keskikokoisella 30 ha harrastetilalla. Silloinkaan ei minusta puhuta metsätaloudesta ainakaan elinkeinona, pankkina kylläkin.

    Reima pytelee avuksi tiedettä asian ratkaisemiseksi. Ehkä sijoittajan näkökulmasta voi ollakkin noin. Yleensä ja metsätaloudessakin yliopistot ovat täysin erkaantuneet tosielämästä. Eturivin yrittäjät joutuvat hyvin monilla aloilla kuuntelemaan alansa professoreita huvittuneina….nuin minäkin luulin kymmenen vuotta sitten. Todellinen yrittäminen ja siitä elannon ottaminen on ihan eri asia.

    En halveeraa ollenkaan tieteellistä tutkimusta kunhan se kohdistuu oikeisiin asioihin. Mutta esiintyminen talouden asiantuntioina metätalousyrittäjän kannalta opit ovat hyvinkin ehkä vain ja onkin, (sanoisi niinistö) suuntaa antaavia ja vaikeastikkin sovellettavissa käytännön metsänhoitoon…yksimielisyyttähän ei tutkijoidenkaan piirissä löydy.

    kyllä metsälläkin pärjää

     

    harrastelija

    Pohjoisen hitaasti kasvavan puun lujuus on parempi edelleenkin verrattuna liian nopeasti kasvatettuun höttöpuuhun!

    Vrt. Verkasalo artikkelissa CLT / LVL:

    Suomalainen puu on hänen mukaansa erinomainen raaka-aine lujuutta vaativaan järeämpään puurakentamiseen.

    “Metsänkasvatuksessa pitää huolehtia siitä, ettei puiden kasvunopeus ainakaan ylenmääräisesti kiihdy. Suomalaisen puun kilpailuvaltteina rakentamisessa ovat edelleen suhteellisen korkea puumateriaalin tiheys, hyvä mitta- ja muotopysyvyys sekä säänkestävyys.”

Esillä 10 vastausta, 361 - 370 (kaikkiaan 529)