Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • mehtäukko

    Ajattelen itse juuri tuota PP: käsitystä.

    Eihän oikein missään päin Suomea suot niin tuota, jos sitään vähää pohjoisessa.Metsämaa ja toimenpiteet siinä pelaavat.

    Tekisi mieli väittää, että pohjoisen metsämaan PUUNTUOTTAJA voi pyyhkäisee ohi jostain eteläisestä töpöttelijästä.

    harrastelija harrastelija

    Metsänomistajana ei kannata ilmoitella niitä huipputuottoja, se aiheuttaa vaan vääriä mielikuvia metsätalouden kannattavuudesta.

    Olen sen verran kierrellyt Keski- ja Etelä- Suomen metsissä, että löytyy sieltä kyllä aivan huonojakin kuvioita. Ne 600 m3/ha päätehakkuita ei välttämättä joka tilalla ole.

    Jovain Jovain

    Olikohan siitäkään mitään haittaa, jos se palkkitehdas oli väärässä paikassa. Riittää kun metsät ovat oikeassa paikassa ja että niitä on riittävästi, ainakin 400 km toiseen suuntaan ja 200 km päinvastaiseen suuntaan, hyvässä kasvu ja tuottovaiheessa olevia männiköitä. Olikohan siitäkään haittaa, jos joku on osannut maisemoida itsensä oikeaan paikkaan.

    Jätkä

    ”Kuidun kasvatus on välivaihe tosiaan mutta olisihan se hieno tilipäivä sekin kun harvennukselta oikeasti saisi jotain hyötyäkin rahallisesti. Miksi yritämme kovasti alistua kuidun huonoon hintaan jollain ihme tekosyillä. Onhan siitä joskus enemmänkin maksettu. En ole ollenkaan pahoillani jos jopa kuidun kasvatus kannattaisi jossain kohtaa metsätulevaisuuttamme.”

    Kuidun KASVATUKSEN taloudellinen kannattavuus jäänee haaveeksi, mutta

    Kuidun korjuun ja myynnin pitäisi kuitenkin kannattaa, koska se on tärkein tapa hoitaa nuorten metsien kuntoa siinä vaiheessa, kun niitä yritetään kasvatella tukkipuu-metsiksi.

    Kuidun hinnan kihahtaminen kympillä ei vielä ajaisi teollisuutta ahdinkoon, mutta lisäisi takuulla metsien hoidon tasoa. Samalla se pistäisi rahan liikkumaan jä pyörät pyörimään kotimaan talouden hyväksi.

    Timppa

    ”Kuidun hinnan kihahtaminen kympillä ei vielä ajaisi teollisuutta ahdinkoon, mutta lisäisi takuulla metsien hoidon tasoa. Samalla se pistäisi rahan liikkumaan jä pyörät pyörimään kotimaan talouden hyväksi.”

    Eihän se kuidun kysyntä mitenkään muuttuisi, jos hinta nousisi.  Eipä ainakaan nykyään kuiduttavalla teollisuudella ole pulaa puusts.  Jos hinta nousisi, niin esimerkiksi Baltiasta ja Ruotsista saattaisi tulla lisää kuitupuuta.  Ainoa lääke kuitupuun ylitarjontaan on keksiä sille uusia käyttökohteita ja toteuttaa ne.  Silloin saattaisi hintakin nousta.

    MJO

    Tolopaiselle:

    Kun pohjoisessa ei näytä metsänkasvatus kannattaa, niin mistä alkaa pohjoinen?

    Inarista?, Rovaniemeltä?, Oulusta? vai Jyväskylästä?

    Jätkä

    Kuitupuumarkkinoiden hiljaisuus johtuu tietenkin tarpeen vähäisyydestä, mutta myös siitä, että teollisuus rahtaa ulkoa kalliimpaa puuta miljoonia kuutioita polkeakseen kotimaista hintaa alemmaksi.

    Hyvällä metsähoidolla puustot olisivat järeämpiä ja korjuu olisi edullisempaa ja mielekkäämpää, mutta hoitamattomia puustoja ei juuri kukaan halua.

    Ruotsi taitaa ostaa Suomesta kuitua paljon enemmän kuin suomi ruotsista? Osa on kyllä Venäjältä kotoisin, kulkee vain suomen poikki rekoilla.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä Timpan kanssa. Kuidun hintaan vaikuttaa ilman muuta mitä siitä naapurimaissa maksetaan. Jos täällä kuidun hinta nousee kovin paljon niin tuonti vastaavaasti lisääntyy. Noilla meidän metsäyhtiöillä on tehtaita muuallakin pohjoismaissa lähinnä Ruotsissa ja raaka-aineen hinta pitäisi olla portilla samaa luokkaa jotta toiminta kannattaa tehtailla.

    Kuidun hintaan saadaan heti parannus kun uusia käyttökohteita ilmaantuu ja todellinen kilpailu raaka-aineesta saadaan aikaan. Venäjä tuossa naapurissa on sellainen kilpailunrajoittaja että se tarvittaessa voi määrällä polkaista hinnat sellaiseksi että hintapaineet loppuvat siihen.

    petep

    Ja sitten ei ole mitään hintakartellia eikä soppareita olemassa eiiii

    mehtäukko

    No ei tietenkää. Ei ole pensa-asemilla, ei leipäkaupassa, sähkönmyynnissä…

    Ei missään?!

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 529)