Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Planter Planter

    Kyllä metsän sijainnilla on melkoinen merkitys, kun miettii/laskee kannattavuutta ja mitä metsämaasta kannattaa maksaa. Nettolulos on ollut (2002 tieto) Lapin metsäkeskuksen alueen yksityismetsissä vain noin kymmenesosa eräiden Etelä-Suomen metsäkeskusten yksityismetsien nettotuloksesta, liitteen kuva 1.

    http://www.metla.fi/aikakauskirja/full/ff02/ff024647.pdf

    Verottajan taulukotkin antavat suurpiirteistä tietoa keskimääräisten tuottojen alueellisista eroista:

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/paatokset/47452/verohallinnon-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s-mets%C3%A4n-keskim%C3%A4%C3%A4r%C3%A4isest%C3%A4-vuotuisesta-tuotosta/

    Pohjoisen Suomen metsätiloista maksetut hinnat eivät ole linjassa puuntuotannosta saadun tuoton kanssa, joten metsiä ostetaan jostain muusta syystä kuin puuntuotantoon. Joillain saattaa olla ”odotusarvolisää”, jonka ajatellaan realisoituvan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta?

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/hannun-hintaseuranta-metsatilakauppojen-maarat-edelleen-jaljessa-viime-vuotta/

    Tolopainen Tolopainen

    Kuitupuun hinnan nollaantuminen ensiharvennuksilla on tehnyt metsien omistamisesta kannattamatonta koko Lapin alueella ja Kainuussa. Nykyinen kallis koneellinen korjuu ja olematon hinta korjattavalla puulla on kestämätön yhtälö. Kuitupuun ensiharvennukset kannattaa lopettaa ja hoitaa metsiä niin että kuitupuuta ei tarvitse miljoonan koneketjulla korjata. Suomalainen suurien koneiden ihannointi on tullut tiensä päähän.

    mehtäukko

    Tuosta ole eri mieltä.

    Kuitupuun kasvatus ei todellakaan lihota mo tilipussia, mutta se on pakollinen vaihe jossa tukin lihotus pääsee mahd. nopeasti alkamaan.Aivan kuten porkkanapenkki on kitkettävä/ harvennettava.

    Ja jos pohjoisenkin metsiä ostetaan ja siedettävällä tuottoon perustuvalla hintatasolla, mikä ettei kannattaisi.Niitäkin esimerkkejä on.

    mehänpoika mehänpoika

    Valtiovallan tulisi pyrkiä parantamaan kannattavan puuntuotannon edellytyksiä. Metsien uudistamista haittaava hirvikanta olisi saatava vastaamaan metsänomistajien toiveita. Ilman hirvivahinkoriskejä tapahtuva kasvatettavan puulajin valinta pitäisi elinkeinon kannattavana ja mielekkäänä. Ehkä joku hirvimies pitää hirvenlihaa tärkeämpänä.

    Maa- ja metsätalousministeriössä pitäisi ymmärtää puuntuotannon ja metsänhoidon merkityksen ylivertaisuus verrattuna ylimitoitettuun hirvenmetsästysharrastukseen. Siellä hirvestystä harrastavat virkamiehet ovat hirvikannan mitoituksellaan saaneet ilman vastaväitteitä tehdä metsänomistajien elinkeinolle ja omaisuudelle vuodesta toiseen korvaamatonta vahinkoa.

    jees h-valta

    Kuidun kasvatus on välivaihe tosiaan mutta olisihan se hieno tilipäivä sekin kun harvennukselta oikeasti saisi jotain hyötyäkin rahallisesti. Miksi yritämme kovasti alistua kuidun huonoon hintaan jollain ihme tekosyillä. Onhan siitä joskus enemmänkin maksettu. En ole ollenkaan pahoillani jos jopa kuidun kasvatus kannattaisi jossain kohtaa metsätulevaisuuttamme.

    Jätkä

    ”Mutta miten kannattavuus pohjoinen vrt etelä muuttuukaan, jos samaan rahaan saat ostettua kolminkertaisen määrän hehtaareja pohjoisesta”?

    Pohjoisessa hehtaarilla on ehkä 20 % siitä puumäärästä, mitä etelä-suomessa.

    Pieni kertymä leimikon hehtaarilta nostaa korjuukustannuksia, samoin lähikuljet , puhumattakaan kaukokuljetuksesta.

    Kun operoidaan lähellä nollarajaa, on metsätalouden mielekkyys kyseenalaista.

     

    Perassic Park Perassic Park

    Voin hyvällä omallatunnolla tiedostaa ja todeta etten ole metsätalousammattilainen.

    Kuitenkin monelle tekisi hyvää kääntää autonkeula pohjoiseen. Suomea riittää melkoinen loikonen vielä Oulun ohi ajettuakin.

    Tuollainen ’pohjoinen’ -kategorisointi ei tee oikeutta asialle. On aika eri asia omistaa metsää vaikka Ylitorniolla, kuin Inarinjäven pohjoispuolelta.

    Missä on ja alkaa siis se legendaarinen pohjoinen?

    Kun vaikka ajelee Rukalta Rovaniemelle, silmiinpistävää on komeat mäntymetsät teiden varrella.

    Pohjoisessa tuottoa pudottaa kitu- ja joutomaiden isohko osuus, mutta kyllä kunnon metsämaa vain kasvaa tuollakin. -Mutta kasvaako metsä kuitenkin etelässä niin paljon enemmän, että hehtaarihinnan ero on silti raa’asti etelän eduksi?

    Tolopainen Tolopainen

    Ja se pohjoisen laadukas mäntykin on vain myytti. Kesäpuu on laadukkaampaa ja etelän puu painavampaa kuin pohjoisen hitaasti kasvanut kevyempi ja heikompi laatuinen mänty.

    Se liimapalkkitehdas Rovaniemellä on aivan väärässä paikassa.

    petep

    Tolopaisella on verenkierto mallillaan heti aamusta.

    harrastelija harrastelija

    Tolopaista pidän toisaalta valveutuneena järkimiehenä, mutta ehkä se verenkierto vilkastuu välillä vähän liikaa. Tuon esimerkin laitoin lähinnä keskimääräisestä tuloksesta Kainuun metsissä. Vilkaisin metsään.fi:n päivityksiä, niin kyllä siellä tuoreen  kankaan kasvut olivat siinä 6-8 m3/ha.

    1980 muutin Kainuuseen jo silloin huomasin, että yläkainuussa kuidun nollaraja tu vastaan männyllä. Nollaraja paheni tietysti silloin, kun UPM lakkasi paperitehtaan. SE:n sellutehdas Oulussa, MG:n tehtaita taitaa olla Pietarsaaressa ja Kemissä päin. Äänekosken vaikutus tulee ehkä välillisesti, ratakuljetus saattaisi olla vaihtoehto.

    SE:n porukan kanssa juttelin aamukahveella puun kulusta ja heillä puut meni pitkiäkin matkoja ristiin VR:n teitä!

    Paikallisesti energiapuuta menee jonkin verran ja St1:n etanolitehdas puristaa polttoainetta Tihisen niemellä, mutta raaka-aine on sahan purua, joten sitäkin kautta tukille tulee vähän hyvää.

    Joku tuolla ihmetteli, että mitä metsäpaltalla tehdään 0-alueen ulkopuolella? Samalla pitäisi hävittää kaikki hirvet! No luontoarvojen ja metsästyksenhän vuoksi P-S:een tullaan. Tiedän itseni lisäksi paljon hirven metsästäjiä, jotka ovat laittaneet metsäpalstan metsästysharrastusta varten!

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 529)