Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Tolopainen

    Ostomiehet ei voi katkontaan vaikuttaa mitenkään. He vain ostavat leimikoita metsäosastolle. Yleensä siellä joku naispuolinen vanhapiika päättää katkonnasta. Oletteko koskaan keskustelleet noiden päättäjien kanssa katkonnasta.

    Tolopainen

    Hyvä huomio Maalaistalo Seppo testasin vain huomaako kukaan

     

    Jovain

    Timppa: Kysymys on myös tulonsiirrosta ja pakkosiirrosta sikäli, että puukaupoille pääset vain ottamalla korjuupalvelun puukaupan kylkiäisenä. Mitä tämä muuta on kuin metsänomistajan sulkemista. Et pääse osalliseksi omista rahoistasi, et urakoimaan omista puistasi, elinkeinoasi et voi harjoittaa ainakaan omassa metsässäsi, puhumattakaan muista etuuksista.

    Timppa, kysymyshän ei ole muusta kuin niiden metsänomistajien etuuksista, jotka haluaisivat urakoida omassa metsässään, sinun kuitenkaan menettämättä etuuksiasi.

     

    A.Jalkanen

    Runkohinnoittelu poistaisi katkontaan liittyvän kannattavuusongelman, mutta kaikki ostajat eivät ole halukkaita siirtymään siihen – luultavasti koska se lisää työtä ostovaiheessa. Olenkin ehdottanut (10 v sitten), että myyjä saisi tilin moton mittaamien puun mittojen ja laadun mukaan eikä katkonnan mukaan, niin ei tarvitsisi miettiä katkontaa eikä hävikkiä.

    Tolopainen

    Anneli on oikeassa on siirrytty korjuussa harmaalle alueelle, kun yhtiöt voivat päättää katkonnasta ilman kokorunkohinnoittelua.

    sikari

    Kyllä puunkaupassa sovitut mitat ja laatumääreet sitovat vaikka korjuuaika olisi kolme vuotta. Tärkeintä tässä on korjuun valvonta jota varmasti esim. Visakallo tekee hakkuillaan. Moto kuskilta voi käydä tarkistamassa, että onhan sillä samat mitat käytettävissä kuin kauppakirjassa ja että niitä käytetään. Korjuu aikainen valvonta on ainut jolloin puunmyyjä voi varmistaa sen oikeellisuuden. Sitä ei voi tehdä toimistotyönä niin kuin eräät toimijat tekee.

    Tolopainen

    Niinpä tietenkin,  kun mitään tarkkoja määriä ei kauppakirjassa sovita eikä mittojen jakautumaa. Yksi 4.3m tyvitukki täyttää ehdon että lyhin tyvi on tuon mittainen.

    mehtäukko

    Onko tämä kentällä todella noin alkeellista, kuin Tolopainen antaa ymmärtää?

    Jean S

    Kysyntä ja tarjonta tosiaan ratkaisevat kaiken. Asiallinen kysymys tulee olemaan se, että tarvitaanko hitaasti lähellä metsänrajaa kasvavaa puuta yhtään mihinkään erityiseen tarkoitukseen ja onko mitään syytä maksaa täällä syntyvästä biomassasta yhtään enempää kuin lämpimämmillä leveysasteilla kasvavasta. Lisäksi pakkaa varmaan sekoittaa jonkin verran ilmastonmuutos ja väestönkasvu ja näihin liittyen maan lisääntyvä ottaminen ruuantuotantoon jossain muualla(kin kuin Pohjanmaan turvemailla). Halvallahan metsä tietysti täälläkin kasvaa, jos ajalla ei ole hintaa. Näihin kysymyksiin olisi varmaan jotain hyviä vastauksia jollain Aasiassa pyörivällä kaupparatsulla. Taloja saa tehtyä betonistakin ja tulostuspaperin käyttö on oikeasti alkanut vähentyä (katsokaa vaikka kirjepostin kehitystä). Työn hinta Suomessa alkaa olla tapissa (https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2013/04/29/suomalaisen-tyon-hinnan-loppusuora/comment-page-2/) ja uskon, että kehitys jatkuu edelleen siihen suuntaan, että täällä ei kannata tehdä mitään. Puun hieno kuutiokasvu ja tukkiprosentti metsässä eivät lohduta ketään, jos puun hakeminen metsästä maksavat enemmän kuin kukaan on valmis puusta maksamaan. Mitä enemmän asiaa pohtii, sitä enemmän tulee sellainen ajatus, että vetää osan metsistä luontaista uudistamista odottamaan ja osan myy pois, ja jättää vaan sen verran itelle, että saa omat rakennuspuut mitä kuvittelee elinikänänsä tarvitsevansa ellei EU kiellä niiden käyttöä sitä ennen kokonaan.

    Kysynnän ja tarjonnan lisäksi vaikuttaa tietysti tehokkuus. Ostomiehet ovat todennäköisesti historiaa kymmenessä vuodessa, kun puukauppa siirretään sähköiseen järjestelmään, jossa ostoyhtiön ostorobotti tekee tarjouksia metsävaratiedon ja aiemman kauppakäyttäytymisen perusteella. Hyöty tästä todennäköisesti menee kylläkin yhtiölle eikä metsänomistajalle.

    mehtäukko

    Kyllä kyllä.Yleiskuvassa puun kysyntä ja tarjonta ratkaisevat.

    Mutta edellä olleet sepustukset koskivat taas mo:n taitoa tai pöljyyttä tärvellä yksittäiset puukauppansa.

    Mainitaan tässä nyt vain niinkin yksinkertainen säätäminen, kuin laatuisan mä-päätehakkuumetsän tupelointi vain sahatukeiksi ja kuiduksi.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 529)