Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Tolopainen

    Sehän ei riipu ollenkaan siitä, vaan joudut luovuttamaan katkonnan päätösvallan yhtiölle kun myyt hakkuuoikeuden kahden vuoden ajaksi. Kukaan ei tiedä mikä on silloin puutavaran kysyntätilanne kun katkonnasta tulee ohjeet motokuskille. Metsäyhtiöt joutuvat tekemään sellaista pituutta sahatavaraa jolle on kysyntää ja se vaihtelee vientimaittain.

    Visakallo

    Mehtäukko sen Tolopaiselle jo sanoikin. Kokemattomalle voi sattua huonoja kauppoja, mutta kokeneelle niitä tulee vähemmän. Päätehakkuun korkeat tukkiprosentit ovat peräisin jo taimikosta. Jossain kiertoajan vaiheessa liian tiheänä kasvatetusta metsästä ei päätehakkuussa saa 90% tukkiosuutta millään konstilla. Jos kaikki hoidot ja harvennukset on tehty ajallaan, ja puunostajaksi on valittu sellainen firma, joka ottaa tukin tarkasti, voidaan päästä jopa yli 90 prosentin. Mitään poppakonsteja ei tarvita. Vain pitkäjänteistä ja ajallaan tehtyä työtä ja normaalia järkeä. Metsänhoidossa ei kannata olla liian viisaskaan. Tervetuloa katsomaan paikanpäälle. Minun seurassani on helppo loistaa!

    Tolopainen

    Visakallo yrittää väittää että metsäyhtiöiden katkonta maksimoisi tukkisaannon. Sehän ei pidä paikkaansa. Katkonta tehdään tarpeen mukaan ja tarpeet vaihtelee. Yhtiön tavoiteena ei koskaan ole maksimitukkisaanto jossa katkonta joustaisi. Niin tapahtuu vain jos omistaja tekee katkonnan. Tyvitukit lyhenee taatusti minimiin.

    Visakallo

    On tainnut Tolopainen myydä puunsa vain yhdelle ostajalle. Toki tilanteet vaihtelevat kaikilla ostajilla, mutta ei tilanne myyjän kannalta noin huono ole, jos ei itse sitä nimenomaan halua.

    Tolopainen

    En puhu mistään yksittäisestä puukaupasta vaan siitä tilanteesta miten kaikki yhtiöt nykyisin toimivat. Visakallo joutuu myös tomimaan aivan samoilla ehdoilla kun muuta ei ole tarjolla. Sitä on myytävä jota ostajat haluavat.

    Tolopainen

    Jos Visakallo kertoo sellaisen yhtiön osoitteen,jonka ostomies antaa sitovan tukkisaantoprosentin ennen hakkuuta myyn leimikkoni sinne.

    mehtäukko

    Ostajien ”haluissa” on eroja!

    Ei puukaupan teon tarvitse olla yhtä hektistä kuin osakkeiden myynti, vai onko ?

    Tolopainen

    Puunhinta määräytyy markkinoilla kun kysyntää on enemmän kuin tarjontaa hinnat laskee. Se on aivan turha spekuloida millään omatoimisella korjuulla tai oikea aikaisilla harvennuksilla, lannoituksilla tai hirvillä.  Ne eivät muuta isoa kuvaa mitenkään. Kuitupuuta tulee liikaa markkinoille ja hinta pysyy alhaalla. Lisäksi kustannukset nousevat.

    oksapuu

    Ostomiehet muistaa kyllä kehua noita lyhyitä tukkimittoja, myöntävät kyllä sitten aika äkkiä että niitä ei saa kauppakirjaan kirjata.

    Tehdään jos sattuu tarvetta olemaan…

    MaalaisSeppo

    Tolopaiselle taisi tulla näpelöintivirhe. Kun kysyntää on tarjontaa enemmän, hinnat nousee eivätkä laske.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 529)