Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • A.Jalkanen

    Eräs kannattavuuteen vaikuttava tekijä on puutavaran mittaus. Jos puun myyjä saa kantohinnan motomitan perusteella, jää mahdollinen laatu- ja määrähävikki matkalla tai tehtaalla ostajan tappioksi. Jos taas tili tulee tehdasmitasta, hävikki tulee myyjän tappioksi. Joskus ero voi olla huomattava, jos esim. kuitu mitataan painomitalla ja tavara on varastoinnin aikana kuivunut.

    savo’ttamies

    Anneli, metsäosastoilla on miehet/naiset sitä varten jotka työkseen  laskee paljonko hävikki on keskimäärin moton ja ja tehtaan portin välillä. Kyllä se hävikki on taatusti huomioitu puun hinnassa.

    Yksittäisen puunmyyjän kohdalla saattaa tuntua mukavalle, jos hakkuun jälkeen keväällä lumen alta paljastuu seuraavalle talvelle  valmiiksi katkotut ja karsitut polttopuut

    Ei ne niin tyhmiä ole, jotka työkseen tehtaille puuta hankkii, etteikö noita asioita ole huomioitu

    rööri roope

    Anneli kuuluuko tuo riinpiisin Liimatainen tuttavapiiriisi?

    Rane2

    Liimatainen on ollut Ranen kanssa samalla savotalla.Ei silti mikään tuttava saatikka kaveri.

    Jovain

    Huudellaan jo riinpiisiä apuun…

    Eipä kestä Timppa: Korjuun kustannukset, aina tehtaan portille (myös oheiskustannukset), ovat sinun kustannuksiasi ja peritään piilokustannuksina myymiesi puiden hinnasta. Se, että ostat korjuun palveluna, ei poista sitä, etteikö kustannukset ole sinun kustannuksiasi. Toinen asia on, miten pystykaupan ”korruptio” perinnän ja tilitykset järjestelee, ei ole julkista tietoa. Et saa myöskään korjuun vähennysoikeutta, vaikka sellainen sinulle, kuin kaikille muillekin puunmyyjille kuuluu (yli puolet puun hinnasta). Se, että jätät korjuun kustannukset huomioimatta kannattavuuslaskelmissasi, antaa täysin väärän kuvan metsätalouden kannattavuudesta.

    rööri roope

    Tuo riinpiisin Liimatainenhan olis hyvä kumppani jovaille.Ei tarviis miettii korjuukustannuksia.

    Visakallo

    Kertoisiko meille Jovain, miten olet päätynyt tuohon ajattelu- ja laskentatapaasi. Onko sinun lähipiirissäsi muita, jotka ajattelevat ja laskevat samoin?

    Tolopainen

    Jos pystykauppa ei käy voi tehdä tai teettää korjuun ja ajon itse mutta puusta saatava hinta on silloin heikompi kuin pystyyn myytynä.

    Sehän johtuu siitä että metsäosaston katkonta ohjeet ovat tilannekohtaisia, eli katkonta tehdään kysynnän mukaan. Tukkiprosentti voi samasta leimikostakin vaihdella kymmeniä prosentteja. Eikä ostomieskään siihen voi vaikuttaa mitenkään. Visakallon 90% tukkisaanto on pelkkää sattumaa olisi voinut olla 70%. Yhtiö maksaa lisää siitä että voi itse päättää katkonnan ja laatukriteerit huonolla tuurilla myyjä menettää nuo rahat.

    mehtäukko

    Ja Joovain …”Se, että jätät korjuun kustannukset huomioimatta kannattavuuslaskelmissasi, antaa täysin väärän kuvan metsätalouden kannattavuudesta.”

    Eikö metsätalous olekkaan vapaa-ehtoista ,-olla tai ei ?

    Valtamenetelmänä toimivaan pystykauppaan verrattava hankinnan laskutoimitus ei ole monimutkainen jolla selviää Jovaininkin oman tolskauksen kanattavavuus. Lopullinen hinta-ero näkyy tukkiraakkien, hävinneiden kuitumottien, rattorin rutistuneiden peltien ja remonttien arvonalennusten jälkeen, kun puuläjään uhrattuja lukemattomia tunteja verrataan kanto-, ja hankintahinnan eroon.

    mehtäukko

    Se riippuu Tolopainen millaiseen puukauppakirjaan nimensä töhertää…!

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 529)