Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • MaalaisSeppo

    Metsänomistajia on satojatuhansia. Puun korjuuurakoitsijoiden konketjuja kai muutama tuhat. Mistähän löytyisi pääoma metsänomistajien urakkakoneisiin. Verottajakin ihmettelisi konekuluja. Voisi olla hankala perustella.

    mehtäukko

    Olen perheellinen metsätalousyrittäjä, ja aidan” tällä puolen” on maassamme uskoakseni muutamia muitakin.

    Harrastan siinä ohessa muutakin kuin metsästystä ,kalastusta ja laulua (1-tenorista 2-bassoon) yksinkin.

    Jos joku on eri puolella, valinta ei ole minun.

    Jovain Jovain

    Vaikea metsätalouden kannattavuudesta on saada selvää, jos ei tiedetä keneen lukuun urakoidaan ja kuka maksaa?

    MaalaisSepolta kysyisin, kuka ja ketkä ne urakointikoneet maksaa, jos ei metsänomistajat? Korjuun maksuliikenne voisi olla päinvastaiseen suuntaankin, nehän ovat miljardiluokkaa. Kyllä niillä rahoilla metsänomistajatkin muutaman koneketjun voisivat ostaa. Uskoisin sijoitusmuotonakin olevan varsin tuottoisan, mutta edellyttää pystykaupan lakkauttamista, sillä metsänomistajat on suljettu sen korjuumuodon ulkopuolelle.

    Visakallo Visakallo

    Kysyn sinulta Jovain, minkälainen yrittäjäkokemus sinulla on? Miten hyvin tunnet esim. metsäkoneyrittäjyyden? Kerro muutenkin jotain itsestäsi. Olet meille pelkkä nimimerkki, jonka mielipiteitä on todella vaikea ymmärtää.

    Jovain Jovain

    (Mehtäukko edellä, viesti näyttää poistetun)

    Sitä minäkin olen epäillyt, että ei ole tarvetta.

    Puutavarayhtiön ostomiehen ja konemiesten tuskan kyllä ymmärrän, varjelevat kuin valtiosalaisuutta, ettei vaan metsänomistajat pääse avaamaan puukauppaa ja siihen liittyvää korjuun ja metsänhoidon kartellia, mutta metsänomistajien toimintaa vastoin omaa etuaan pidän jo anteeksi antamattomana.

    mehtäukko

    Joovain ”…Vaikea metsätalouden kannattavuudesta on saada selvää, jos ei tiedetä keneen lukuun urakoidaan ja kuka maksaa?..”  Taasko tämä soopa alkaa?

    Mainitsen vielä kerran, että tähän kehityspisteeseen taivallettua metsätalousyrittämistä /metsäteollisuutta / kaupankäyntiä ja korjuuta ei ikinä tulla ratkaisemaan PAREMMAKSI  LV & Jovain’n rakentamalla hyökkäyspako -tekniikalla.

    Perusteiden vaatijoita sitten syytetään milloin vasemmistolaisiksi, milloin oman edun tavoittelijoiksi jne, kun kuitenkaan vatukosta et saa lentämään muuta kuin rojua!?

    Apli

    Uskokaa nyt, metsätalouden kannattavuuden yksi suurin ongelma on kuitupuun huono hinta siihen pitää saada korotusta ja mielellään reilun puoleinen muuten metsätalouden kannattavuus on mitä on.

    Jovain Jovain

    Mehtäukolta on jäänyt huomaamatta, että ainakaan Jovain ei ole purkamassa metsätalouden käytäntöjä, vaan on vaatimassa metsänomistajia näihin hyviksi todettuihin käytäntöihin mukaan. Sitä kautta on mahdollista saada myös puunhintaan kohennusta.

    Kuitupuunkasvattaja

    Sellunkeittäjät eivät halua metsänomistajia mukaan hämmentämään kantohinnan, korjuun ja tehdashinnan välistä kolmiyhteyttä. Miksi haluaisivat? Edullista raaka-ainetta on riittänyt yli sadan vuoden ajan ja yhtiöt etenevät samalla suunnitelmalla ainakin toiset sata vuotta.

    Siksi yksi kannattavuuden peruspilari omassa metsätaloudessani on myydä mahdollisimman paljon harvennuspuuta mekaanisen teollisuuden raaka-aineeksi kauppanimillä pikkutukki, parru, sahakuitu, työstöaihio, pikkuhirsi  jne. Huonolaatuisille tukeille tai raakeille on myös löytynyt uusia kannattavampia reittejä. Lisäksi lähipiirissä on pienimuotoista puun jatkojalostusta, jonka arvioin kasvavan lähivuosina ja sitä kautta tulee lisäarvoa niille puutavaralajeille, joista tavallisilla markkinoilla on raju ylitarjonta.

    Metsänhoitopuolella koko metsätalouden kannattavuuden parantamisessa seuraisin suurelta osin keskustelupalstan aktiivikirjoittajien mielipiteitä. Tehoa ja nopeutta uudistamiseen, tiet ja ojitukset kuntoon, ravinnetalous ja varsinkin ravinnehäiriöt huomioon jne.

    Lajoilla turvemaa-alueilla ja nykyisillä hirvitiheyksillä männyn istutukset kokonaan pois. Voi tulla takapakkia oman metsätalouden kannattavuuteen ja varsinkin kansantaloudelle.

    Timppa

    Meillä on metsäsuunnitelma juuri päivitetty.  Seuraavalla 10-vuotiskaudella on metsänhoitokulujen osuus 12 % hakkuutulosta.  Puustoa hakataan 95 % kasvusta.  Käytännössä tämä johtaa puuston jatkossa tapahtuvaan lisäkasvuun parantuneiden siementen ja taimien ansiosta.  Näin on aiemminkin tapahtunut.  Näillä lähtökohdilla metsätaloutta ei voi saada tappiolliseksi.  Eri asia on, että joku toinen sijoitusmuoto voi kannattavampi.  Tai sitten ei.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 529)