Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Reima Ranta

    Otsikko on ”hyvää päivää – kirvesvartta” kysymys. Tuohon tulevaisuuteen viittaavaan kysymykseen oma vastaukseni voi olla vain, en tiedä.

    Minusta kysymystä voi käsitellä vain erittelemällä kysymys hyvin moneen uuteen kysymykseen, näkökulmasta riippuen.

    Menneen aikamuodon kysymykseen, onko metsätalous ollut kannattavaa, olisi jo hieman helpompi ottaa kantaa. Siihenkin vastaaminen edellyttäisi kysymyksen jakamista useampaan kysymykseen. Esim. onko metsien ostaminen ja niissä metsätalouden harjoittaminen ollut kannattavaa – miten, missä, milloin. Onko paljaasta maasta lähtevä metsätalouden harjoittaminen ollut kannattavaa – miten, missä milloin ja mihin vertaisimme (korko) jne.

    Sen voin omalta kohdaltani sanoa, että aktiiviaikanani pinta-alaverolle metsien ostaminen ja säästeliäs muun kuin oman työ panostaminen niihin on ollut varsin kannattavaa. Vertailukelpoista melkein mihin tahansa toimintaan, ainakin samalla riskillä.

    Synnymme tänne alastomina ja tyhjin käsin aika nopeasti poistumme näyttämöltä – vain matka on tärkeä. Onko sillä sittenkään niin suurta väliä yksilön kannalta, kuka sukua jatkaa – yl. elämän säilymisen kannalta tällä pallolla kyllä.

     

    Metsuri motokuski

    RR:ltä mielenkiintoinen näkemys asiaan ja noinhan se on. Tulevaisuutta tuskin kukaan pystyy ennustamaan mutta uskon että metsätalous tulee olemaan aina kannattavaa. Niin kuin se on nytkin. Ainakin niillä työmailla missä olen ollut töissä reilun 10 vuoden aikan niin rahavirta on aina ollut metsänomistajan suuntaan puunmyynneissä. Poikkeuskin taitaa löytyä yhdeltä nuorenmetsänkunnostusprojektissa korjuupalvelun aikaan kun korjuun osuus oli suurempi kuin hakkuusta saadut tulot. Mutta ”normaaleissa” puukauppatilanteissa vastaavia ylilyöntejä tuksin syntyy.

    Noissa korkoprosenteissa voin kyllä todeta että ei ne osakesijoituksetkaan mitä rahasampoja ole. Itselläni on niitä jonkin verran ja kun kursseja olen seurannut niin välillä ollaan plussalla ja sitten taas vuosia ollaan nollassa tai jopa miinuksella. Nyt tilanne näyttää hyvältä mutta aika pitkään tuotto oli tosi surkeaa. Jos pitäisi todeta että mikä on tuotto ollut noilla minun 10 vuoden sijoituksilla niin en varmaan pääse tuohon neljään prosenttiin jota yleisesti tavoitellaan metsämyynnissä. Sittenhän se vasta todellisuudessa näkee kun sijoitukset realisoi. Nyt ne ovat edelleen siellä ja pientä lisäpanostusta kuukausittain laitan.

    Tuo RR:n viimeinen kappale on totta mutta sillä lienee aikamoinen merkitys minkälaiseen perheeseen me alastomana synnymme. Sillä voi olla suurikin merkitys elämän aikaiseen varallisuuteen. Viimeiselle matkalle ei sitten enää olekaan merkitystä minkälainen varaallisuus on mutta kuten kirkomme rahanahneuden tiedämme niin viimeisen leposijan paikkaan varallisuudella on merkitystä.

    Visakallo

    Viitaten osittain tuohon Tolopaisen suunnitelmaan, verottaja on hieman jännä kaveri. Se vahtii kyllä koko ajan, ettei tuloja hankittaessa tehtäisi mitään vilunkia, mutta verottaja ei itse olekaan lainkaan kiinnostunut siitä, millä rahoilla esim. perintöverot maksetaan. Verottaja voi siten mahdollistaa joissain tapauksissa hyvinkin laajamittaisen rahanpesun.

    Rane2

    Nyt Rane ei oikein tajunnut tuota rahanpesun ja perintöveron yhteyttä,voisitko hieman konkretisoida,Visa?

    Visakallo

    Verottaja ei ole kiinnostunut siitä onko verovelvollisella itsellään olemassa veronmaksukykyä. Eli verot voi maksaa vaikka toisen puolesta ja/tai rikoksella hankituilla rahoilla.

    Rane2

    No joo,sitähän voi maksaa vaikka mitä rikoksella hankituilla rahoilla.Verot vaan on maksettava tilillä olevalla rahalla ja  tilillepanot on osattava selittää tarkasti.Jokainen joka on tallettanut esim.pilkekauppakäteistä tietää että siinä pitää täyttää tarkat kyselylomakkeet ja oletus on että olet potentiaalinen rikollinen.

    Mikä tietysti Ranen tapauksessa on väärä luulo.

    Tolopainen

    Verot voi maksaa myös valtiolta saaduilla Kemeroilla ja poistamattomilla hankintamenoilla niille ei lasketa mitään arvoa.

     

    Hiluxmetsuri

    Niinkuin aiemmin on ansiokkaasti tuotu esille, kannattavuusyhtälössä on hyvin monta muuttujaa. Vaikka verotuksella eri muodoissaan onkin merkitystä, niin se on kuitenkin vain yksi voitonjakoerä. Kiinnostava kysymys on metsätalouden todellinen kannattavuus eli tuotot-uhratut kulut ajan funktiona nykyhetkeen diskontattuna.

    Korkokantana voi käyttää vaihtoehtoisten sijoitusten tuottoprosentteja järjellisen mittaisella laskenta-ajalla. 50 vuoden diskonttausaika ei ole erilaisten riskien vuoksi järjellinen millekään sijoitukselle, ei edes valtion joukkovelkakirjalainoille.

    Odottelen tuloksia mielenkiinnolla jo siksikin että saisin tilausmaksulleni muutakin katetta kuin vain moneen kertaan toistettuja hokemia. Faktaa, kiitos.

    Perassic Park

    Ilmeisesti perillisiäni on käsissä tilanne, jossa 33% perintöverotlankeavat maksuun. Nämä katetaan puun (pakko)myynneillä.

    Näistä myynneistä pitää maksaa myyntivoittovero ja ALV, jotta päästään maksamaan ne perintöverot.

    Alkuperäiseen kysymykseen viitaten  Metsätaloutesi kannattavuudesta…

    Se on aivan äärimmäisen kannattavaa.  -Valtiolle.

    -Muiden osapuolien puolesta en rohkene sanoa mitään….

    Metsäkupsa

    No edellä menee verotus asiat samalla lailla metsään,kuin edesmenneellä naapurilla.Hän kävi toimistolla paasaamassa,että yli puolet puutulosta meni verottajalle,eli pääomavero n,30% ja sitten vielä ALV 24%,että yli puolet….Minulle ainakin alv puukaupassa lainassa olevaa läpikulku rahaa,joka tilitetään verottajalle ostopanosten alveilla vähennettynä helmikuun lopussa.

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 529)