Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Timppa

    En ihan ymmärtänyt Harrastelijan laskelmaa.  Jos siis kiertoaika on 80 vuotta ja hehtaareja 100, vuodessa harvennetaan 1,25 ha joten koko kiertoaikana harvennettavaa olisi 2×1,25×80 eli 200 ha.  Jos harvennuksia suoritetaan 60 kertaa, niin kerralla harvennettavaa tulisi 200/60=3,33 ha.  Ei 4 ha kuten Harrastelija kirjoitti.  Päätehakkuita tulisi joka neljäs vuosi 5 ha tai 1,25 ha/v.  Ei 6 ha/v kuten Harrastelija kirjoitti.

    Jos nuo luvut muutetaan hyvin kasvavissa metsissä myyntituloiksi, niin vuodessa kertyisi myyntituloa:

    ensiharvennus 1,25x50x12=750

    2.harvennus 1,25x80x22=2200

    uudistus 1,25x380x54=25650

    Siis myyntitulot ovat 28600 euroa vuodessa.  Taimikon perustaminen ja hoito omana työnä ovat ovat 1,25×1000=1250 euroa vuodessa.  Muut kulut arviolta 1000 euroa/v.  Siis verotettava tulo 26350 ja tulo veron jälkeen 18445 euroa eli 1537 euroa/kk.  Tietysti Kainuussa on tilanne jo toinen.

    Hankintyö lisää tuloja ehkä 2000 euroa vuodessa kulujen ja verojen jälkeen.

    Kokonaiskasvuksi  80 vuoden kiertoajalla tulee 510 m3/ha, keskikasvuksi 6,37 ha/v ja ja keskihinnaksi 44,86 euroa/m3.

    Jos arvioidaan tilanne jatkuvan kasvatuksen kannalta. niin vuosikasvu hyvin onnistuessaan on 4,5 m3/ha/v ja myyntihinta 40 euroa/m3 (0,65×53+0,35×16).   Siis myyntitulo vuodessa on 100×4,5×40 =18000 euroa ja muut kulut ovat ennallaan, joten verotettava tulo on 17000 euroa ja tulo verojen jälkeen 991 euroa/kk.  Hankintatyöhön ei ole käytännön mahdollisuuksia.

    Perassic Park Perassic Park

    Minulle, joka olen lapseton, kannattavan metsätalouden harjoittaminen on näköjään kielletty.

    Olisi ja on tarpeeksi raskas asia muutoinkin, ei vähiten näin jouluisin.. Mutta että valtio vielä lyö lyötyä, tuntuu kyllä kohtuuttomalta.

    Metsänhoidon, -rakkaan harrastuksen mielekkyyttä, -himmentää että kaiken minkä teet, valtio besorkkaa kuoltuasi.

    Jos testamenttaa metsänsä veljen lapsille, perintöverotuksessa tämä katsotaan samaksi kuin testamenttaisit omaisuutesi ventovieraalle .

    Kakkosluokassa perintövero on 33%. Tämä raha pitää löytyä heti, mutta itse metsäomaisuus ei ole nopeasti realisoitavissa, eikä metsätalouden kannalta otolliseen aikaan.

    Näin ollen kaikki pitää vetää ajan tullen aukoksi, vain ja ainoastaan perintöveron maksamiseksi. Tavallaan elämäntyön hedelmät ulosmitataan valtiolle.

    Paljon puhutaan että yhteiskunta on rakennettu normi setin mukaan. 240 farkkuvolvo, kaksi lasta ja kultainen noutaja….

    Lapsettomille ja yksineläville nykymuotoinen perintöverotus on suuri epäkohta tasa-arvoisessa kohtelussa.

    Olen joutunut suuntaamaan sijoittamisen pörssiosakkeisiin. Ei silti, paremman tuoton sieltä olen saanut ja uskon saavani jatkossakin. Ne ovat likvidiä varallisuutta, jotta kun aika jälkipolvien koittaa on helppo muuttaa rahaksi.

     

     

     

     

    MaalaisSeppo

    Kun pitää huolen, että tila siirtyy aina seuraavalle sukupolvelle sukupolvenvaihdoskaupalla, niin metsävähennys huomioiden tilussiirron rakavirta on verottajalta sukuun, eikä päinvastoin.

    Tolopainen Tolopainen

    Nämä perintöverot menee perinnösaajilta. Miksi omaisuutta yleensäkään pitäisi jättää perinnöksi. Jokainen voi käyttää itse oman omaisuutensa ja seuraava polvi hankkii varallisuutensa itse. Vasta kun kapitalismi keksittiin perimisestä tuli ongelma ja rahaan uskomisesta, sehän on täysin kuvitteellinen asia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perassic Park, verosuunnittelua kannattaa harjoittaa. Voit lahjoittaa rahaa veljen lapsille jo eläessäsi. Muitakin keinoja on, esim. kauppa sukulaisten kesken.

    Tolopainen Tolopainen

    Yleensä nuo yksinäiset eivät omaisuuksiaan sukulaisille jätä. Kyllä niille jokin lahjoituskohde löytyy ja omaisuutta on sitten hautajaisrahat ja hiukan yli josta ei veroa mene.

     

    Rane2
    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Niinhän asia perintöveron osalta on,että perijäthän sen maksaa.Kyllä 33% on minusta vapailta markkinoilta tilani ostaneena paljon edullisempi ottaa vastaan,kuin 100%.Nyt ensiperinnön kyseisestä veroluokasta saaneena,voin todeta,että ensin 20 000 € verovapaata ja sen jälkeen 33% ylittävästä osasta.

    Kukapa se yhteiskunnalle vapaehtoisesti veroja todellisuudessa haluaa maksaa,vaikka mielipidekyselyissä tälläinen joukko ilmoittatuukin.Itse ajattelen ,että toivottavasti vaikkapa leipää vähäosaisille sun muuta tulonsiirtoa perintöveroillanikin yhteiskunta saa aikaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos perinnönsaajien perintövero huolettaa voi jättää lisäksi käteistä niin paljon että saavat verot maksetuksi. Niin minä ainakin aion tehdä.

    Timppa

    Näinhän se on kuten Jurassic kirjoitteli.  Vaimon vanhapoikaveli, joka oli osakkaana toisen lankoni ja vaimoni kanssa appivanhempien perikunnassa,  kuoli vuoden 1996 alussa.  Sitä ennen olisi saanut maksaa perintöveroa n. 50 %.  Oli melkoinen veronhuojennus, kun vero tippui n. 30 %:iin vuoden alussa.  Oleellinen huojennus oli kuitenkin se, ettei lankomies ollut testamentannut omaisuuttaan jollekin uskonlahkolle, joita hänen ympärillään pyöri.  Olisi ollut aika kallis operaatio ostaa heidät pois jakamattomista tiloista tai sitten jakaa ne.

    Ihan mielellään maksettiin verot ja tietysti tehtiin aukkoakin metsään.   Luulen, että Jurassicin perilliset suhtautuvat samoin, kun asiat on hoidettu vielä niin hyvin, että osakkeet ovat helposti muutettavissa perintöveron maksuun.  Testamentilla voi vielä vähän avittaa asiaa, jos jakaa eri sukupolville tai antaa testamentin saajalle oikeuden luopua perinnöstä kokonaan tai osittain rintaperillistensä hyväksi.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 529)