Keskustelut Metsänomistus Kannattaako metsätalous?

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 529)
  • Kannattaako metsätalous?

    Merkitty: 

    Valmistelen juttua metsätalouden kannattavuudesta ja sen tiimoilta olisin utelias kuulemaan, miten te palstalaiset mittaatte tai arvioitte oman metsätaloutenne kannattavuutta.

    Entä kuinka kannattavaksi koette metsätaloutenne. Millä keinoilla pyritte parantamaan puuntuotannon kannattavuutta – vai onko kannattavuus edes tärkeää. Muistan nähneeni täällä kommentin, jossa kannattavuuden vaatimusta ei pidetty erityisen tärkeänä.

    Riikilän Mikko

  • Jean S

    Pitkällä aikavälillä metsätalouden kannattavuuden ennustaminen taas on huuhaata. Kukaan meistä ei tosiasiassa tiedä, saako inflaatio huomioon ottaen 70 vuoden kuluttua tukkipuusta edes senkään vertaa rahaa, mitä taimien istutukseen ja maanpinnan rapsutteluun on tänä vuonna mennyt. Emme oikeastaan edes tiedä, onko se raha euro, emmekä tiedä, tuhoaako ilmastonmuutos kuusikon jo ennen päätehakkuuikää emmekä tiedä sitäkään, menettääkö biomassan kasvatus aurinkoenergialla kokonaisuudessaan merkityksensä.

    Itse aion laittaa hehtaarin aukkoon ensi keväänä 700 tainta, joista 200 lehtikuusta ja 500 kuusta. Luotan siihen, että reunametsä siementää ihan tarpeeksi mäntyä alueelle ja että taivaanisä hoitaa ihan tarpeeksi koivuja ensiharvennusta varten. Koska kyseisellä kiinteistöllä on ihan tarpeeksi hyvää tukkimetsää, näin voi tehdä. Näkökulmani on se, että jokaisen omistamani tilan pitää olla mieluiten joka hetki myyntikunnossa.

    Metsäkupsa

    Myös minä olen kaiketi takapajulan ukko.Ensi keväänä on toistakymmentä hehtaaria istutettavaa.Kuusen taimia 1600 kpl hehtaarilla pistelen,eli 20 000 taimen investointi.Taimet tulee maksettua hinnantarkistusmaksuilla.En niistä tukki myy,enkä mukaani saa,mutta pyrin sen verran köyhänä pitämään metsät täydessä tuottokunnossa,turha nuukailu tulee kalliiksi.

    mehtäukko

    Jean S:ltä hyvin järkeen käypää tekstiä.

    Mutta edelleen sitten, jos sijoitushorisontissa ei ole eikä tule muita muotoja kuin se metsä, niiden vertailulaskelmiahan on yhtä tyhjän kanssa ”nysvätä”…

    Minä en ainakaan päätäni vannehi sillä niin pitkään, ellei ala muutoin nallit naksamaan.

    Jovain

    Niitä tuppaa tulemaan muita muotoja ja vaihtoehtoja sinne metsäänkin. En tiedä onko tarkoituksen mukaista naulita itseään yhdelle vaihtoehdolle. Kannattaa noudattaa tiettyä varovaisuutta ja käyttää hyväksi myös metsän tarjoamat mahdollisuudet. Tuskin on mahdollista hoitaa Suomen metsät keinollisen metsänhoidon kautta, hintalappu on jo tällä hetkellä korkea. Siihen kun lisätään vielä korjuun teknologian kustannukset, yli puolet puun hinnasta, niin mitä siitä jää?

    Ennemmin kannattaisi ryhtyä purkamaan sääntelyä, eli metsätalouden nykyiseen tilanteeseen johtaneita esteitä. Avata metsäklusteri aika paljonkin erilaisesta lähtökohdasta.

    Lisäys.

    Saataisiin metsänkäsittelytapoja muutettua ihan oikeasti. Se kuitenkin edellyttää metsänomistajien hyväksymistä korjuun markkinoille. Metsänomistajien mukaan tulo alentaisi metsätalouden kustannuksia ja edesauttaisi kannattavuutta. Sitä vastoin pyrkimykset nykyisen mallin kustannusten alentamiseen on toiveajattelua, ei ole onnistunut tähänkään asti.

    derHorst

    Viime talvena piti käyttää lapsia Kanarialla uimassa ja siinä uimavahtina ollessa rupesi ristikon teko kyllästyttämään. Laskeskelin joutessani yksittäisen istutustaimen kannattavuutta. Tablettikone kun oli vieressä. Jos yksittäinen taimi maahan tökättynä kustantaa 60 senttiä/kappale (muokkaus+taimi+työ), niin jokainen harvennuksella kaadettu taimi tuottaa tappiota, jos korkovaatimus on 4 prosenttia. Kun tuonne aukolle joka tapauksessa jotakin kasvaa, niin ei se luontainen niin huono vaihtoehto ole. Toki jokainen voi toivoa puun hinnalle reilua reaalihinnan kasvua, mutta itse ole vähän pessimistisempi tällä ostajarakenteella. Ja sitä uiskentelua katsoessa en edes miettinyt suosittelevani jälkikasvulle metsätalouteen suuntautumista, vaan sijoittelen metsästä saadut hakkuutulot ihan muualle. Luonto hoitaa taimikot alulle ja allekirjoittanut huudattaa raivaussahalla asiallisen sekametsän jonkun korjattavaksi.

    Hiluxmetsuri

    Kanarialla uinti kannattaa. Samanlaisia olen mietiskellyt. Muutama asia vaikuttaa kannattavuuteen. Viralliset istutussuositukset kannustavat yli-investointiin uudistamisen alussa ja aiheuttavat menoja kun mitään tuottamattomat taimet raivataan kustannuksia käyttäen maahan.

    Toinen edelliseen hieman liittyvä itseaiheutettu seikka on laatupuun hinnoittelu samalle tasolle kuin perushöttöbulkin. Tiheässä kasvatus pienioksaisuuden aikaansaamiseksi tai muu laadun vaalimiseen liittyviä kustannuslisä ei todennäköisesti tule katetuksi.

    Hyvin voi siis istutella aivan minimimäärän ja antaa metsän itse täydentyä.

    Mikä olisi koko pitoajalle optimoitu ja suurimman taloudellisen  nettonykyarvon antava istutustiheys laatupuuta arvostavalla markkinamekanismilla ja vastaavasti nykyisellä mallilla? Ja nyt on kyse  nimenomaan metsänkasvattajan tuloksesta…

    Mysteeri

    Jotta voitaisiin kannattavuuden nettonykyarvolaskelmia vertailla, on tärkeää tietää missä maantieteessä ja lämpösummalueella metsätaloutta harjoitetaan ja puhutaanko laskentakorosta reaalikorkona. Pohjoisessa Suomessa on luonnollisesti oltava erittäin kriittininen istutustoimia kohtaan.

    Toisaalta etelässä luonnontaimien kasvattaja menettää jalostushyödyn ja kiertoaika voi pidentyä jopa 20 -vuotta. Tästä näkökulmasta olla käyttämättä parasta alkuperää mitä markkina tarjoaa on täysin järjetöntä pl. erikoiskohteet vaikkapa juurikäävän saastuttamat metsiköt tai tietyt turvemaat.

    Toimittajalle tulee haastava työ artikkelissa avata kannattavuutta. Mielenkiinnolla odotellaan.

    Loppuun sijoittajaguru Jukka Oksaharjun lainaus: ”Kirvesmieskohteita en pidä asuntosijoituksina, koska niissä arvonnousu perustuu pikemmin omaan työhön kuin sijoitustoimintaan. On eri asia työllistää itsensä kuin laittaa raha tekemään työtä puolestaan.”

    Kannattavuutta kannattaa mitata ja eriyttää oman työn osuus ainakin siinä tapauksessa, että kasvanutta pinta-alaa ei pysty enää itse hoitamaan. Tällöin liiketalouden opit korostuvat ja rahan aika-arvokin alkaa kiinnostaa. Alkuinvestointi uuteen tuotantokoneistoon on tärkein niin tilaa ostettaessa kuin taimikkoa perustettaessa. Laadusta toki tinkimättä.

    Jätkä

    Jostain syystä monet koulutetut metsäammattilaiset, eli joukko, jossa on metsänhoitajia, metsäteknikoita, metsätalousinsinöörejä, metsätyönjohtajia ja jopa aktiivisia metsätyön tekijöitä – on omia metsiään käsitellessään joutuneet jopa metsälautakunnan / Metsäkeskuksen toimihenkilön kanssa ns ”napit vastakkain”.

    Jopa lakituvassa ovat olleet yksityismetsälain rikkomisesta. Parhaat ovat tainneet olla metsäkeskuksen ”lainvalvijia” itsekin.

    Tuo uudistamisvelvoite on joskus täytetty istuttamalla n. 600 kpl /ha paikkaan sopivia puuntaimia ja perkauksen sijaan taimikonhoidossa järjestelty puulajisuhteita pitäen kuitenkin huolta juuri noista päätehakkuuseen istutetuista puista, mikäli ne ovat kelvollisia.

    Meillä opiston Metsätalousinsinööri sai omasta taimikostaan reklamaation.

    – Hän järjesti oppilasryhmälle harjoitustyön, jossa he tekivät tarkalleen ohjeistuksen mukaisen taimikoninventoinnin. Kehityskelpoisia taimia oli tasaisesti koko alueella, ei löytynyt täydennystarvetta lainkaan. Läheskään kaikki taimet eivät olleet Männyntaimia, mutta kelvollisia kyllä.

    Apli

    Pitäisi saada laki takaisin joka kieltää keskenkasvuisten metsien päätehakkuun, sillä saataisiin kuitupuun hintaa ylös ja samalla metsätalous paremmin kannattamaan… Tänä vuonna olen harvinaisen paljon törmännyt näihin palstoihin jotka avohakattu keskenkasvuisena, metsähallitusta siitä syytetään ok se on totta mutta myös yksityisiä metsänomistajia on lähtenyt tähän ja se on aika surullista, ja pelaa suoraa 3 suuren pussiin.

    MaalaisSeppo

    Dehorstin pähkäilyssä on eräs ajatusvirhe. Jos sijoittaa 60 c taimeen, on nettomeno verojen jälkeen 42 c (30 % verokanta). Jos sijoittaa osakkeisiin, nettomeno on sama 60 c.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 529)